Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W finale Mies van der Rohe Award 2017 znalazło się muzeum – miejsce pamięci. Obiekt stanął w miejscu dawnego obozu jenieckiego i koncentracyjnego u stóp francuskich Pirenejów. Architekt Rudy Ricciotti za pomocą architektury chciał tu stworzyć nastrój zadumy i szacunku dla ofiar.

 

Zakopany

Mies van der Rohe Award – to nagroda honorująca architekturę, jednak w tym wypadku nie tylko pomysł na ustawienie ścian i dachu jest ważny. To nie tylko muzeum, ale przede wszystkim miejsce pamięci, a więc przestrzeń, która powinna skłaniać do zadumy, do refleksji. Rudy Ricciotti dużą część budowli ukrył pod ziemią, dając zwiedzającym możliwość przyglądania się reliktom baraków z poziomu obozowego dziedzińca.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Projekt domu atrialnego pracowni maxberg
Projekt domu atrialnego pracowni maxberg

Projekt architektoniczny domu atrialnego, położonego na dużej działce z dostępem do jeziora i lasu o ...

Webinarium Dimplex: Pompy ciepła w praktyce. Studium przypadku cz.2 - budownictwo jednorodzinne
Webinarium Dimplex: Pompy ciepła w praktyce. Studium przypadku cz.2 - budownictwo jednorodzinne

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Saint-Gobain: Villa Metro jako przykład zrównoważonego projektowania
Webinarium Saint-Gobain: Villa Metro jako przykład zrównoważonego projektowania

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera