Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gemma Observatory – do obserwacji gwiazd

 

Czas czytania: ~1 min


Gemma Observatory – to prywatne obserwatorium astronomiczne, zbudowane w stanie New Hampshire według projektu pracowni Anmahian Winton Architects. Położone na odludziu, w górach samo ma przypominać formację skalną.

gemma observatory

Gemma Observatory położone jest z dala od ludzkich siedzib, na odludziu, aby się do niego dostać należy wspiąć się żwirową drogą pomiędzy lasami i skałami na szczyt wzgórza. Miejsce na ten obiekt zostało wybrane nieprzypadkowo – niewielkie zanieczyszczenie powietrza w tej okolicy umożliwia obserwację nocnego nieba.

gemma observatory

Gemma Observatory nie ma formy tradycyjnego obserwatorium, które zwykle wieńczą kopuły. Architekci zdecydowali się na nietypową formę budynku o nieregularnej bryle. Chcieli bowiem techniczne wymogi, jakie musi spełnić obserwatorium połączyć z nowoczesną, oryginalną, a zarazem pasującą do otoczenia formą.

gemma observatory

Gemma Observatory przypomina formacje skalną – łamane ściany, nieregularny kształt, kolor – wszystko to nasuwa skojarzenia z tworami natury, z otaczającym budynek krajobrazem, w którym dominują granitowe skały. Elewacje budynku pokryto okładziną cynkową, która odporna i wytrzymała kolorystycznie doskonale harmonizuje z otoczeniem. Charaterystyczny wygląd elewacji w połączeniu z dynamiczną sylwetką budowli nadają jej unikalnego charakteru.

 

gemma observatory

Wnętrze Gemma Observatory ma zupełnie inny wygląd – obłożone jasnymi deskami daje poczucie ciepła i jest przytulne. Architekci uznali, że powinno takie być – w końcu obserwatorzy gwiazd będą tu spędzać długie nocne godziny. Miejsce dla teleskopu urządzono na szczycie najwyższej części tej nieregularnej bryły. Tam powstał świetlik o kształcie umożliwiającym patrzenie w rozgwieżdżone niebo.

Foto: http://aw-arch.com

 


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne, Obiekty Zagraniczne

Dom nad morzem
Dom nad morzem

Lato się kończy, ale zakładając, że nadmorski krajobraz nigdy się nie nudzi, przedstawiamy dom, zbud ...

Nowy Rynek w Poznaniu – zamiast PKS
Nowy Rynek w Poznaniu – zamiast PKS

„Nowy Rynek w Poznaniu - to nietuzinkowy projekt, którego realizacja diametralnie zmieni fragment Po ...

Silhouette Lens Lab – minimalistyczna siedziba
Silhouette Lens Lab – minimalistyczna siedziba

Na terenie głównej siedziby firmy optycznej Silhouette w mieście Linz pracownia X Architekten zaproj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera