Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zespół sal gimnastycznych od arch_it piotr zybura

 

Czas czytania: ~3 min


Zespół sal gimnastycznych został zaprojektowany na potrzeby Zespołu Szkół nr 5, położonego na terenie Przedmieścia Oławskiego we Wrocławiu. Dla działającego tu gimnazjum i liceum architekci z pracowni arch_it Piotra Zybury zaprojektowali zespół zabudowań sportowych z salą do szermierki.

 

Zespół sal gimnastycznych został zaprojektowany na potrzeby Zespołu Szkół nr 5, położonego na terenie Przedmieścia Oławskiego we Wrocławiu. Dla działającego tu gimnazjum i liceum architekci z pracowni arch_it Piotra Zybury zaprojektowali zespół zabudowań sportowych z salą do szermierki.

TfNF8dNTb3iAIxFUxuixbTfjcMF6J51Kw3xGJKczgWrWXFyZJHF3DYYboEE2_arch-it-budynek-sportowy01jpg.jpg

Zespół sal gimnastycznych od arch_it piotr zybura – choć na razie nierealizowany – został dostrzeżony w ostatniej edycji polskiego wydania konkursu Brick Award. Otrzymał tam nagrodę w kategorii projektów. Jury doceniło zarówno układ funkcjonalny, jak i zastosowane formy oraz materiały. Nagrodę przyznano za spójną i konsekwentną wizję budynku nowoczesnego, a jednocześnie bezpretensjonalnego.

4E5AO8zU3MVeHOejS3ooNkyzeIWgrGehWtlv3r8wtF8WLNNGQLaiGEny8kUK_arch-it-budynek-sportowy08jpg.jpg

Zespół sal gimnastycznych we Wrocławiu  miał powstać w bezpośrednim sąsiedztwie wpisanego do rejestru zabytków ceglanego gmachu dawnej  Volksschule projektu Richard Plüddemanna. Architektów z biura arch_it piotr zybura ograniczały więc zarówno wymogi konserwatorskie, jak zapisy planu miejscowego, a także warunki działki (np. układ podziemnych instalacji czy lokalizacji trafostacji. Projektanci zdecydowali się na zbudowanie prostego bloku, który z istniejącym budynkiem skomunikowali za pomocą biegnącego nad szkolnym dziedzińcem łącznika.

SOXIFeQF4ICRt5CNZZ7ArgtHfR7p1hHTRNfDGa9h0GotJ1DI1Vl568MjHhaE_arch-it-budynek-sportowy10jpg.jpg

Zespół sal gimnastycznych od arch_it piotr zybura – to prosta, surowa bryła, w której umieszczono wszystkie potrzebne funkcje. „Projektowany zespół sal gimnastycznych jest połączeniem dwóch niezależnie funkcjonujących obiektów w jednej zwartej bryle. W parterze umieszczono samodzielny blok szermierki dostępny bezpośrednio z zewnątrz. Kompleks sal sportowych dla Zespołu Szkół, na który składają się: pełnowymiarowa sala gimnastyczna, sala do fitness, sala do tańca i siłownia oraz niezbędne zaplecze sanitarno-szatniowe, zlokalizowano powyżej bloku szermierki. Komunikacja z istniejącym skrzydłem szkoły odbywa się poprzez łącznik zawieszony nad wewnętrznym dziedzińcem” - opisują to architekci.

 

pDoFAXlIS8fQEX17gukDW0GwRdqsWkChqMZLqYRJO6rZMcBPGA3OvYLLWcZ1_arch-it-budynek-sportowy09jpg.jpg

Pracownia arch_it piotr zybura budynek sportowy chciała wznieść z białej cegły. Świadomie wybrany materiał oraz konsekwentne i oszczędne użycie detalu architektonicznego docenili jurorzy konkursu Brick Award. W uzasadnieniu werdyktu napisali: „Zastosowana na elewacjach jasna cegła pełni rolę pośrednika pomiędzy budynkiem istniejącym i nowoprojektowanym, starym i nowym, tradycją i nowoczesnością”. Sam Piotr Zybura tłumaczy: „Forma budynku całkowicie podporządkowana jest jego funkcji. Poszczególne sale gimnastyczne ułożone są na sobie niczym klocki tak, aby maksymalnie wykorzystać niewielką przestrzeń działki i zminimalizować powierzchnię niezbędną dla komunikacji wewnętrznej”.

4yjOtxnFlFZZZgo3GlkavlGlcropqZ5MRgDgneYrEyQjVgNxeUgXfWKFqoP4_arch-it-budynek-sportowy11jpg.jpg

Zespół sal gimnastycznych od arch_it piotr zybura otrzymał minimalistyczną formę bryły nie konkurującej formą z zabytkowym otoczeniem. Surowy i elegancki zarazem wygląd nowego obiektu podkreślił jego nowoczesność, a jednocześnie pozwolił zharmonizować go z sąsiedztwem. Piotr Zybura podsumowuje: „Prostocie formy towarzyszy oszczędne użycie detalu architektonicznego. Przekryty płaskim dachem, prostopadłościenny obiekt pozbawiony jest nadmiernej emfazy poprzez zastosowanie wyłącznie skromnych środków wyrazu, ograniczonych do wielkoformatowych kompozycji przeszkleń w bryle oraz do wykorzystania szlachetnych materiałów wykończeniowych”.

Rozbudowa Zespołu Szkół nr 5 - budowa bloku sportowego wraz z salą

Lokalizacja: ul. Hauke Bosaka 33-37, Wrocław
Inwestor: Gmina Wrocław - Zarząd Inwestycji Miejskich

Projektanci: arch_it piotr zybura: Sylwian Moska, Piotr Zybura (główny projektant),

Współpraca: Tomasz Bojęć, Andrzej Doktor, Joanna Karnicka

Projekt: 2016

Realizacja planowana na 2017-2018

Wysokość: 20,65 m

Powierzchnia użytkowa: 3040 m2

Ilustracje: dzięki uprzejmości pracowni arch_it piotr zybura


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekty Architektoniczne, Hot

Energooszczędna kostka
Energooszczędna kostka

Energooszczędna kostka powstała na działce wśród jednorodzinnej zabudowy, wśród której dominują pros ...

Wystawa Polska Architektura XXL 2017 na Politechnice Łódzkiej
Wystawa Polska Architektura XXL 2017 na Politechnice Łódzkiej

20 kwietnia 2018 r. na Politechnice Łódzkiej startuje wystawa najpiękniejszych realizacji architekto ...

Polacy zwycięzcami eVolo 2018 Skyscraper Competition
Polacy zwycięzcami eVolo 2018 Skyscraper Competition

eVolo Skyscraper Competition – to organizowany od 2006 roku konkurs na koncepcje wieżowców przyszłoś ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera