Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kaira Looro International Architecture Competition - polski projekt nagrodzony

 

Czas czytania: ~2 min


„Kaira Looro” - słowa, które dały nazwę rozstrzygniętemu właśnie konkursowi architektonicznemu (Kaira Looro International Architecture Competition) w języku zamieszkującej region Tanaf w Senegalu ludności oznaczają pozdrowienie. Nie zwykłe „dzień dobry” czy „do widzenia”, ale wyrażenie szacunku oraz chęci niesienia pokoju. To właśnie dlatego te słowa posłużyły jako hasło konkursu na projekt obiektu sakralnego w regionie Tanaf w Senegalu.

OzriegNx8h9ns5Ytjc5DTiTN6wSlJC50JmhZK2tWjQkwCNtvdz7I0vVp1cI9_liafinand10jpg.jpg

Wyniki Kaira Looro International Architecture Competition ogłoszono 14 maja 2017 roku. To kolejny konkurs, w którym sukces odnieśli projektanci z Polski – od lat studenci i praktykujący projektanci bez kompleksów startują w międzynarodowych konkursach. O tym, że warto może świadczyć np. sukces Hugona Kowalskiego z Poznania.

DKiDp3B3OvjtT39EMBOE0Yq3zjMfyFy5BXDLVWINATGm395r1GfOPKoP8BZ9_liafinand09jpg.jpg

Kaira Looro International Architecture Competition miał na celu wyłonienie najlepszego projektu obiektu sakralnego – jednak nie tradycyjnego kościoła, a raczej miejsca dla wspólnoty, miejsca modlitwy, ale i spotkań. Organizatorzy konkursu chcieli, aby powstało miejsce poruszające zmysły, harmonijne i przyjazne, ale jednocześnie dopasowane do charakteru okolicy. Wśród materiałów, jakie udostępniono uczestnikom było kilkaset zdjęć nie tylko krajobrazu, wyglądu okolicy, ale i występujących tam kolorów, faktur, światła. Były zdjęcia pni drzew, kamieni, ziemi – wszystkie mogły stanowić inspirację dla projektantów. Przewodniczącym jury w tym konkursie był Kengo Kuma.

T00gF0FdhXBFeKDHe89JAfRevRZ0vSiVgXWvuNsk0Psa4atjSd8Vgy5JFrip_liafinand08jpg.jpg

Kaira Looro International Architecture Competition wygrały Natalia Serafin, Paulina Górecka i Anita Wiśniewska, które swój zespół projektowy nazwały Liafinand. Architektki zaproponowały obiekt, który nie jest zamkniętą bryął, a raczej tworzy przestrzeń pozostającą w kontakcie z otoczeniem. Z tyczek palm wykonały one „tunel”, meandrujący na wzór rzeki od centrum wioski do brzegu rzeki właśnie, łącząc tym samym dwa najważniejsze miejsca dla lokalnej społeczności.

g0StkWbNwALVeYWG8fDcUricoa11ZUz5dKum9vSWa6qTCitcNmkREYL3LBZe_liafinand07jpg.jpg

W konkursie Kaira Looro International Architecture Competition doceniono projekt ażurowej konstrukcji, która nie miała separować użytkowników od krajobrazu. Natalia Serafin, Paulina Górecka i Anita Wiśniewska subtelnie wydzieliły fragment przestrzeni, zaaranżowały go, by sprzyjał wyciszeniu, skupieniu, pozostając zarazem miejscem wizualnie i przestrzennie zintegrowanym z naturalnym krajobrazem tej okolicy.

Źródło ilustracji i informacji: www.kairalooro.com

Zdjęcia: © COPYRIGHT BY BALOUOSALO


Podepnij swój artykuł

tagi

Wyniki Konkursów Architektonicznych, Hot

Wola Retro – w stylu lat trzydziestych
Wola Retro – w stylu lat trzydziestych

Wola Retro – to kompleks biurowy, budowany właśnie przy ulicy Skierniewickiej, czyli na terenie dyna ...

Dom z rdzy
Dom z rdzy

Pracownia Zanon Architetti Associati opracowała wizję rozbudowy prostego domu, stojącego w Treviso, ...

Dom w Więckowicach z Horizone Studio
Dom w Więckowicach z Horizone Studio

Dom w Więckowicach został zaprojektowany w miejscu, które wydawać by się mogło wymarzonym terenem dl ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera