Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wiadomości Wrzesińskie – idealna siedziba redakcji

 

Czas czytania: ~3 min


„Wiadomości Wrzesińskie” - to ukazująca się od 1990 roku lokalna gazeta. Jej dziennikarze zajmują się sprawami regionu, a głównie 30-tysięcznego miasta w Wielkopolsce. Niby nic wielkiego – takich gazet ukazuje się w Polsce sporo. Jednak to właśnie ta redakcja, ze swoim naczelnym – Waldemarem Śliwczyńskim – postanowiła podjąć się budowy nowej siedziby. „Jakość przestrzeni, w której pracujemy, ma bezpośredni wpływ na jakość produktu, który tu powstaje. A my chcemy tworzyć jeszcze lepsze „Wiadomości Wrzesińskie” - podkreślał cel tej inwestycji Śliwczyński.

 

siedziba redakcji

„Wiadomości Wrzesińskie” w ubiegłym roku przeprowadziły się do nowej siedziby, zaprojektowanej w 2014 roku przez poznańskie biuro Ultra Architects.  25 maja 2017 roku ten niewielki, położony z dala od centrów wielkich miast budynek decyzją jury otrzymał nagrodę w konkursie „Bryła Roku”. Inaczej niż grono ekspertów nowe polskie budynki ocenili internauci, którzy za najlepszy udali gmach serwerowni w Poznaniu.

siedziba redakcji

Siedziba „Wiadomości Wrzesińskich” otrzymała formę, która już z daleka miała anonsować, kto jest gospodarzem budynku. Stąd fasada, inspirowana szpaltą gazety – w perforowanej powłoce, osłaniającej szklaną elewację można doszukać się kształtu strony gazety. Ażurowa osłona fasady ma jeszcze jedno zastosowanie – ochrania wnętrza przed nadmiarem słońca, które przeszkadzałoby pracującym przy komputerach dziennikarzom. Charakterystyczna fasada jest też znakiem rozpoznawczym tego stonowanego w formie obiektu.

siedziba redakcji

„Wiadomości Wrzesińskie” - to dzieło pracowni Ultra Architects, która podjęła się zlecenia, mimo że inwestor dysponował bardzo niewielkim budżetem. Projektanci przyznają, że finansowa dyscyplina także jest widoczna w bryle budynku: „Projektując ten niewielki biurowiec musieliśmy przede wszystkim zmieścić się w budżecie, jakim dysponowali inwestorzy. Osiągnęliśmy to, redukując i optymalizując program funkcjonalny, a także stosując proste i tanie materiały. Optymalizując funkcję i eliminując niepotrzebne pomieszczenia, otrzymaliśmy charakterystyczny, schodkowy kształt budynku” - mówił Marcin Kościuch z Ultra Architects.

siedziba redakcji

„Wiadomości Wrzesińskie” mają dwa oblicza. Od strony ulicy gmach osłania perforowana fasada, po przeciwległej stronie zaś budynek ma charakterystyzny schodkowy układ. Choć wynikał on ze skromnego budżetu architekci potraktowali to jako wyzwanie projektowe, a nie ograniczenie. „Dzięki uskokowemu ukształtowaniu bryły, w miejscach wycofania kolejnych kondygnacji powstały tarasy, które porośnięte będą zielenią. Stworzy ona przyjazną przestrzeń rekreacyjną, będąc jednocześnie ukłonem w stronę ekologii – zieleń stanowi naturalny filtr powietrza, a także pochłania wodę opadową, zmniejszając ilość deszczówki odprowadzanej do sieci miejskich kanałów” - tłumaczą.


 

siedziba redakcji

„Wiadomości Wrzesińskie” - to budynek uszyty na miarę. Doskonale spełnia potrzeby inwestora (jest tu i przestrzeń dla gości, i wygodne miejsca pracy dla dziennikarzy, jest studio telewizyjne, hol, itd.), dobrze pasuje do okolicy, w której powstał, ma formę prostą i klarowną, nie pozbawioną jednak rysu indywidualnego. „Wiadomości Wrzesińskie” - to dowód na to, że współpraca świadomego inwestora ze zdolnymi architektami zawsze zaowocuje dobrym obiektem, nieważne jak duży był budżet czy jak prestiżowa lokalizacja.

 

Siedziba „Wiadomości Wrzesińskich”
Lokalizacja: Września, ul. Kaliska
Inwestor: „Wiadomości Wrzesińskie”
Projektanci: Ultra Architects, architekci: Marcin Kościuch, Tomasz Osięgłowski, współpraca: Łukasz Piszczałka, Przemysław Fedorczuk, Kamila Dembińska
Powierzchnia: 567 m2
Projekt: 2014
Realizacja: 2016

Źródło zdjęć i ilustracji: http://ultra-architects.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne

Dom nad morzem
Dom nad morzem

Lato się kończy, ale zakładając, że nadmorski krajobraz nigdy się nie nudzi, przedstawiamy dom, zbud ...

Nowy Rynek w Poznaniu – zamiast PKS
Nowy Rynek w Poznaniu – zamiast PKS

„Nowy Rynek w Poznaniu - to nietuzinkowy projekt, którego realizacja diametralnie zmieni fragment Po ...

Silhouette Lens Lab – minimalistyczna siedziba
Silhouette Lens Lab – minimalistyczna siedziba

Na terenie głównej siedziby firmy optycznej Silhouette w mieście Linz pracownia X Architekten zaproj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera