Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


S.V. House – nowy jak stary

 

Czas czytania: ~2 min


S.V. House – to projekt Rocco Borrominiego, zrealizowany w wyjątkowo malowniczym miejscu włoskich Alp. Dom powstał w wyniku rozbudowy istaniejącego, starego budynku gospodacrczego. Architekowi zależało na tym, aby nawiązując do historycznej formy stworzyć jednak obiekt nowoczesny.

 

S.V. House – to projekt Rocco Borrominiego, zrealizowany w wyjątkowo malowniczym miejscu włoskich Alp. Dom powstał w wyniku rozbudowy istniejącego, starego budynku gospodarczego. Architektowi zależało na tym, aby nawiązując do historycznej formy stworzyć jednak obiekt nowoczesny.

 

s.v.house

S.V. House stanął na zboczu wzgórza, na działce z pięknym widokiem na dolinę. Bazą dla budynku stał się istniejący w tym miejscu obiekt gospodarczy: architekt  Rocco Borromini rozbudował istniejącą budowlę tak, aby powstał nowoczesny i wygodny dom mieszkalny, zapewniający użytkownikom także możliwość obcowania z otaczającym krajobrazem.

s.v.house

S.V. House zbudowano z naturalnych materiałów – ściany boczne wzniesiono z kamienia, frontowe – ze szkła i drewna, wśród materiałów wykończeniowych pojawia się także miedź. Użycie bliskich naturze budulców nie było oczywiście przyadkowe – architekt uznał, że w malowniczym pejzażu warto wznieść dom, który będzie z otoczeniem zharmonizowany.

s.v.house

S.V. House ma trzy kondygnacje, każda o powierzchni 22 m2. Parter zajmuje kuchnia i salon z kominkiem, piętro – pokój z balkonem i łazienka, najwyżej ulokowano prywatną przestrzeń gospodarzy. Nietrudno się domyślić, że to właśnie z najwyższego piętra rozciąga się najpiękniejszy widok na okolicę.

s.v.house

S.V. House w niezwykły sposób łączy przeszłość z nowoczesnością. Z daleka mozna by pomyśleć, że to stary dom, dopiero z bliska dostrzaga się niuanse i rozwiązania rodem z XXI wieku, któe architekt umiejętnie połączył z istniejącym budynkiem, a także z popularnymi przecież w przeszłości materiałami (przede wszystkim kamieniem i drewnem).

Foto: Marcello Mariana, http://roccoborrominiarchitetto.tumblr.com

 

Zobacz także: ÖÖD – lustrzany domek


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne, Hot

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera