Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Aranżacja przestrzeni - świetlna instalacja

 

Czas czytania: ~1 min


gpesoqOpS6v1z84vYNwAkN6DJ1YFd3rOZL8eBwE3N9R5zvaFd8V5GuAjzesD_swiatynia-w-pawilonie-0.jpg

Prezentowany pawilon został wybudowany w ramach festiwalu religijnego w indyjskim mieście . Struktura miała stać się tymczasową świątynią dla znajdującej się w środku ikony – głównego symbolu festiwalu. Ciągły przepływa ludzi na festiwalowym terenie oraz karnawałowa atmosfera to podstawa kreatywnej koncepcji, która wpłynęła na ostateczny wygląd instalacji.

Początkową koncepcją było stworzenie barwnej i świecącej instalacji, która reagować będzie na ruch ludzi wewnątrz świątyni. W tym celu użyto kolorowych opraw LED. Ze względu na ograniczony budżet, bryłę instalacji oparto na szeregach bambusowych słupów na których szczycie umieszczono reflektory.

CJsyBs8OEvQadBTmuxYW1NuU6S0hMh894eiwcnW8ticrUe2udUXPf5FDJBY5_swiatynia-w-pawilonie-1.jpg

Dostępne powszechnie w tamtym rejonie pędy bambusa przycięto na określone odcinki, które umocowane w ziemi stworzyły okrągłą, wznoszącą się strukturę. Wykorzystano w tym celu łącznie 1800 bambusowych pędów, które ułożone w kręgi o kolejno zwiększających się długościach zbudowały szkielet przypominający wzgórze.

Zobacz pawilon


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera