Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pawilon konferencyjny z pracowni arch_it

 

Czas czytania: ~2 min


Pawilon konferencyjny z pracowni  arch_it ma powstać we Wrocławiu. Stanowi rozbudowę istniejącego obiektu biurowego i będzie pełnić funkcję konferencyjno – szkoleniową, na którą nie wystarczyło miejsce w funkcjonującym już biurowcu. Przystępując do projektowania architekci z zespołu Piotra Zybury musieli dostosować się do zastanych warunków niewielkiej działki, dopasować gmach do otoczenia i do potrzeb klienta.

2blsu7Te8Uob83FDgKa2MsJRt0H06uqpXSCv6LxB7vBk6hj0VQgKlnwiqNq6_arch-it-gajowicka-pawilon-04jpg.jpg
NsUBxrMc3KhSaSLb11srjjGPT05B0kkgHDXkny3k8IPBlPxNs1MONcCSPJKe_arch-it-gajowicka-pawilon-05jpg.jpg

Pawilon konferencyjny nie jest pierwszym projektem pracowni  arch_it, w którym warto zwrócić uwagę na szacunek to otoczenia i świeży pomysł na to, jak nowy obiekt wkomponować w zastane otoczenie. Wcześniej zespół Piotra Zybury zaprojektował rozbudowę istniejącego gmachu szkoły, opracował też wizję przekształcenia dawnej szpitalnej stajni i wozowni w KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe. Niedawno pracownia arch_it zwyciężyła w konkursie na projekt aranżacji schodów w Krakowie, proponując rozwiązanie bardzo oryginalne i odważne.

MGeGOXiwrE3AfqXVYS3mTUxYBZNoxWK2movN4CT3Il9z6gkthxIiXUIqeRLK_arch-it-gajowicka-pawilon-06jpg.jpg

Pawilon konferencyjny z pracowni  arch_it miałby powstać na tyłach istniejącego budynku biurowego. Walorem lokalizacji, ale utrudnieniem dla architektów zarazem było to, że otoczenie biurowca stanowi teren parkowy. „Budynki umieszczono tak, aby uniknąć konieczności wycinki istniejących drzew i pozostawić jak największą cześć ogrodu bez większych ingerencji.” - podkreślają projektanci. Zdecydowali się oni rozbić bryłę na dwa segmenty, ustawione względem siebie ukośnie – wszystko po to, aby uniknąć wycinki drzew. 

UYkZIJ5jMr31OaCkiCivFVtaTtDrscI2cN46KJWDO9Z24sdLyKouFHVzpJxr_arch-it-gajowicka-pawilon-07jpg.jpg

Pawilon konferencyjny z pracowni  arch_it został zaprojektowany dla obszaru objętego ochroną konserwatorską. Ze względu na swoje niewielkie gabaryty oraz staranne wkomponowanie w zadrzewioną działkę jego forma nie musiała naśladować historycznej zabudowy. Architekci zdecydowali się nadać pawilonowi współczesny wyraz, postanowili stworzyć nowoczesny kontrapunkt dla zabytkowych obiektów w sąsiedztwie. Dwie przeszklone bryły pawilonu wyposażono w zielone dachy i białe elewacje. Ich kształt może nasuwać skojarzenia z futurystyczną architekturą sprzed lat, innym kojarzyć się może z modnymi kontenerami. Ich bezpretensjonalna, prosta forma doskonale pasuje do pełnionej przez nie funkcji.

Pawilon konferencyjno-szkoleniowy

Lokalizacja: ul. Gajowicka, Wrocław

Projektanci: arch_it piotr zybura, zespół: Paweł Floryn, Gosia Podgórny, Paweł Szyport, Piotr Zybura (główny projektant)

Grafika: Piotr Zybura

Wizualizacje: Vividvision

Projekt: 2017

Strona internetowa: www.archit.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekty Architektoniczne, Hot

Miura Hotel – nocleg ze sztuką
Miura Hotel – nocleg ze sztuką

Miura Hotel w czeskiej miejscowości Čeladná, – to nie tylko oryginalny budynek, wygodne wnętrza i no ...

Tumskie Ogrody najładniejsze we Wrocławiu
Tumskie Ogrody najładniejsze we Wrocławiu

Tumskie Ogrody II – to niewielkie zespół zabudowy mieszkaniowej, wzniesiony we Wrocławiu przy ulicy ...

Infobox Portu Gdańsk – brama do miasta
Infobox Portu Gdańsk – brama do miasta

Infobox Portu Gdańsk ma wyrosnąć na zachodnim falochronie na terenie Portu Gdańsk. Już jakiś czas te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera