Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ricardo Bofill w czeskiej Pradze

 

Czas czytania: ~2 min


Ricardo Bofill – to jeden z najbardziej niezwykłych architektów współczesnych, uważany za postmodernistę, jednak tworzący gmachy w swoim własnych, bardzo oryginalnym stylu. W ubiegłym roku Ricardo Bofill zaprojektował kameralny apartamentowiec w czeskiej Pradze.

 

Ricardo Bofill pochodzi z Katalonii, ale projektuje na całym świecie, a szczególnie dużo widowiskowych projektów zrealizował we Francji. To tam, w miejscowościach pod Paryżem w latach 80. XX wieku powstały niesamowite osiedla Les Espaces Dabraxas (w Marne La Vallée) i Les Arcades Du Lac - Le Viaduc w Saint-Quentin-En-Yvelines, w Montpellier Bofill zaprojektował niezwykłą zabudowę La Place Du Nombre D’or. Bofill znany jest z wizjonerskich projektów, zaliczanych do nurtu postmodernizmu. Znany jest także jako autor adaptacji gigantycznej cementowni (30 silosów, maszynownie itp.) w hiszpańskim mieście Sant Just Desvern, w której stworzył własną pracownię i dom.

 

obecni dvor

Ricardo Bofill w 2016 roku zaprojektował apartamentowiec w czeskiej Pradze. Inwestycja nosi nazwę Obecni Dvor i jest zlokalizowana na praskiej starówce, na dziedzińcu, otoczonym historyczną zabudową, pochodzącą nawet z XVI wieku. Dla postmodernisty, który lubi żonglować formami, zaczerpniętymi z przeszłości taka okolica wydawać by się mogła wspaniałą inspiracją. Bofill poszedł jednak w inną stronę.

obecni dvor

Ricardo Bofill zbudował wśród praskich kamienic i zabytków bryłę, która z każdej strony wygląda inaczej. Od strony XVI-wiecznych zabudowań zachowano i pieczołowicie odremontowano fasadę istniejącego budynku, który w głębi jednak zamienia się w nowoczesny apartamentowiec. Zachowano tu część wnętrz, np. historyczną klatkę schodową, uzupełnione je jednak współczesnymi luksusowymi mieszkaniami.

obecni dvor

Richarbo Bofill zamknął apartamentowiec w monolitycznej, zwartej bryle, zamkniętej przed światem zewnętrznym. Wszystko za sprawą identycznych jak elewacje żaluzji w oknach każdego z pokoi – gdy są zasłonięte gmach przypomina przeskalowaną rzeźbę, a nie obiekt mieszkalny. Charakteru niezwykłej budowli dodaje także graficzny wzór pokrywający trzy współczesne elewacje budynku, subtelnie wyróżniający się na tle gładkich, szarych ścian. Chłód i może nawet posępność tego budynku „ociepla” zieleń, porywająca jego przyziemie.

Foto: www.ricardobofill.com

 

Zobacz także: Beach Hut Sandilands – domek na plaży


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

XS apartments  – stylowe i małe
XS apartments – stylowe i małe

XS apartments – to realizacja architektoniczna zaprojektowana i wybudowana przez firmę Alfa-Dach. Te ...

Znamy wyniki Konkursu Koło 2019
Znamy wyniki Konkursu Koło 2019

Konkurs architektoniczny, organizowany od kilkunastu lat przez firmę Geberit, zarządzającą marką Koł ...

.BIG – zielony biurowiec
.BIG – zielony biurowiec

.BIG – to nazwa nowego obiektu biurowego, który powstał w Krakowie przy ulicy Kapelanka, która w ost ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera