Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Seine Musicale – budynek na słońce

 

Czas czytania: ~2 min


Seine Musicale – to niezwykła sala widowiskowa, którą zaprojektowali wspólnie Shigeru Ban i Jean de Gastines. Budowla stanęła na wyspie Seguin na Sekwanie, na zachodnich peryferiach Paryża. Poza widowiskowym kształtem wyróżnia ją także… ruchoma elewacja, podążająca za światłem słonecznym.

seine musicale

Seine Musicale powstała na wyspie, dla której plan urbanistyczny opracował w 2009 roku Jean Nouvel. Choć położona na obrzeżach miasta, wyspa ma być ważnym punktem na jego mapie. Ma przyciągać paryżan i turystów szeroką ofertą kulturalną, licznymi parkami i ogrodami, sklepami, terenami wypoczynkowymi i obiektami rozrywkowymi. Przez dekady wyspę zajmowała produkująca samochody firma Renault, teraz okolica przechodzi wielką przemianę. Swoją nową formę ma w pełni przyjąć w 2023 roku.

seine musicale

Seine Musicale jest pierwszym z serii ważnych obiektów, które mają powstać na wyspie. To sala koncertowo-widowiskowa z główną aulą mogącą pomieścić 4 tysiące widzów oraz mniejszą salą do koncertów muzyki klasycznej, pomyślaną dla 1150 osób. Poza salami koncertowymi w gmachu znalazły się także oczywiście sale rób, studia nagraniowe oraz wszystkie niezbędne pomieszczenia techniczne.

seine musicale

Seine Musicale ma kształt szklanej półkuli, posadowionej na betonowym podeście. Wnętrze budynku wykonane zostało z drewna – Shigeru Ban z wielką precyzją i pieczołowitością zaprojektował drewniane konstrukcje, które wypełniły i stworzyły wnętrze ogromnej budowli.

seine musicale

Seine Musicale nie jest tylko nowoczesną salą widowiskową – jest gmachem, który wprowadza architekturę w nowe rejony. Ma bowiem ruchomą elewację, która ma wspomagać zaopatrzenie budynku w energię. Ta bowiem będzie w całości pozyskiwana ze słońca. Dlatego też na powierzchni półkuli zamocowano dodatkową płaszczyznę, wykonaną z paneli słonecznych. I to właśnie ta część budowli jest ruchoma: panele przesuwają się po elewacji, podążając za światłem słonecznym. Dzięki temu maksymalnie długo wykorzystują energię, płynącą ze słońca.

Foto: www.jdg-architectes.com, www.shigerubanarchitects.com

 

Zobacz także: Kapelle Salgenreute


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Miura Hotel – nocleg ze sztuką
Miura Hotel – nocleg ze sztuką

Miura Hotel w czeskiej miejscowości Čeladná, – to nie tylko oryginalny budynek, wygodne wnętrza i no ...

Tumskie Ogrody najładniejsze we Wrocławiu
Tumskie Ogrody najładniejsze we Wrocławiu

Tumskie Ogrody II – to niewielkie zespół zabudowy mieszkaniowej, wzniesiony we Wrocławiu przy ulicy ...

Infobox Portu Gdańsk – brama do miasta
Infobox Portu Gdańsk – brama do miasta

Infobox Portu Gdańsk ma wyrosnąć na zachodnim falochronie na terenie Portu Gdańsk. Już jakiś czas te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera