Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Charles House – dom z fakturami

 

Czas czytania: ~2 min


Charles House powstał w pracowni Austin Maynard Architects i stanął w australijskim Melbourne. Dom jest odpowiedzią na zamówienie klienta: rodzina z dziećmi chciała zbudować dom, w którym mogłaby wygodnie mieszkać przez co najmniej ćwierć wieku.

 

Charles House powstał w pracowni Austin Maynard Architects i stanął w australijskim Melbourne. Dom jest odpowiedzią na zamówienie klienta: rodzina z dziećmi chciała zbudować dom, w którym mogłaby wygodnie mieszkać przez co najmniej ćwierć wieku.

 

Charles House

Charles House  został zaprojektowany jako dom „rozwojowy” - a więc taki, który zmienia się wraz z mieszkańcami, dopasowuje do ich potrzeb. Mająca w nim zamieszkać rodzina z dziećmi poprosiła architektów o dom na 25 lat – należało więc przewidzieć to, że małe dzieci w tym czasie dorosną i zmieni się ich tryb życia, postarzeją się rodzice, także mając w związku z tym nowe wymagania.

Charles House

Charles House miał pomieścić dzieci, rodziców, ale i dziadków, którzy mieli się tu sprowadzić w chwili, gdy zaczną wymagać opieki. Nie było łatwe zdanie dla zespołu Austin Maynard Architects – stworzyć dom zmieniający się w czasie, dający się dopasować do zmieniających się w czasie oczekiwań lokatorów.

Charles House

Charles House został podzielony na moduły, rozczłonkowany na mniejsze części. To dało szansę na elastyczne ukształtowanie wnętrz, które w przyszłości pozwoli zmieniać ich układ, w zależności od potrzeb. Dzięki rozbiciu na mniejsze części dom nabrał też dynamiki – jego bryła nie jest jednolita, a więc monotonna. Segmenty zróżnicowano pod względem wielkości i kształtu, jedne nakryto dwuspadowymi dachami, innym nadano formę przeszklonych łączników.

Charles House

Charles House otrzymał rozczłonkowaną bryłę, której dynamiczny układ podkreślono także zastosowanymi materiami wykończeniowymi. Elewacje domu na poziomie parteru obłożono drewnem, wyżej zaś pojawiają się płytki z czarnego łupka. I tu znów pojawia się różnorodność: na jednym segmencie okładzina z łupka ma formę przypominającą dachówki, na innym – to kwadratowe pola, na jeszcze innym łupek wycięto na wzór cegieł. Każda z części domu, choć zbudowana z tych samych materiałów, jest zupełnie inna.

 

Foto: Peter Bennetts, Peter Bennetts Studio, www.maynardarchitects.com

 

Zobacz takze: Ceglany dom w ceglanym ogrodzie


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera