Dom na fiordzie Malangen wzniesiono z drewna - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom na fiordzie Malangen

 

Czas czytania: ~1 min


Malangen – to półwysep, położony godzinę drogi na południe od miasta Tromsø w Norwegii. Na jego terenie, na grzbiecie znajdującego się tu fiordu, w otoczeniu lasu powstał nietypowy dom. Choć to jednorodzinna rezydencja, rozczłonkowano ją na szereg osobnych brył.

 

LiM6ToNaEnO9i90dCnjDKgF8PeGqYDvJSxdslMGV0ZVr3Gcjbo3KPr4XtOTw_malangen-retreat01jpg.jpg
XteLuYABf6vYZvAGHJpHvbptkNsL2VjmDX44WCZdNSOfvTCp8rfUEJkfqU4h_malangen-retreat02jpg.jpg

Dom na fiordzie Malangen został rozczłonkowano na szereg mniejszych brył, przez co przypomina on raczej ośrodek wypoczynkowy niż jednorodzinny dom. Chodziło zarówno ot o, by stworzyć tu wygodne przestrzenie dla gości, ale też o to, by lepiej wkomponować budynek w krajobraz i zapewnić piękny widok z wielu pomieszczeń mieszkalnych.

FPtPMkJXnH9fff71yvhA3TM8HxjiTqBsv8LltBqhiqPF6OAdv6QpddocIUzi_malangen-retreat08jpg.jpg
vm9MUznf3uBYhhFcyMorQxD44mnEuzbuPfQhwrQB4HoS94P3ZY0Na4B3TPWX_malangen-retreat03jpg.jpg

Dom na fiordzie Malangen wzniesiono z drewna, który w tym miejscu i na potrzeby tych funkcji wydawał się najbardziej oczywistym wyborem. Drewnianym domkom – kabinom nadano nieregularny kształt z dwuspadowym dachem i ogromnym przeszkleniem na fasadzie. Wszystkie domki połączono ze sobą łącznikami, ułatwiającymi komunikację.

W każdej z brył domu na fiordzie Malangen umieszczono wygodną przestrzeń użytkową – od pokoi prywatnych, przez salon z jadalnią po saunę. O ile z zewnątrz dom posiada elewacje z desek, jego wnętrza wykończono w bardziej wyrazisty sposób, łącząc ze sobą różne materiały, od betonu, przez drewno, po różnego rodzaju tkaniny.


Foto: snorrestinessen.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom, Domy Parterowe

Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców
Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców

Trwa XXIV edycja ogólnopolskiego konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w., którego celem, jak pisz ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera