Drewo wszędzie – biura KSSE w Żorach - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drewo wszędzie – biura KSSE w Żorach

 

Czas czytania: ~2 min


Biuro Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Żorach od Brandys Design to dowód na to, że drewno jest dzisiaj naprawdę modne

 

t2iCDFQWSWgKXZolD3kpEddHT0pm2YpHd79oNA1ybRdGAMt6A1GJJeYpKIdC_haering2-1.jpg

Biuro Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Żorach od Brandys Design to dowód na to, że drewno jest dzisiaj naprawdę modne. Wykorzystywane jest nie tylko do pokrycia podłóg, ale wróciło na ściany, choć nie w formie tradycyjnych boazerii. Co więcej, pojawiło się także na suficie.

Biuro KSSE w Żorach to niewielki lokal składający się z sali recepcyjnej, dwóch stanowisk do pracy, gabinetu dyrektora oraz salki konferencyjnej. Wnętrze mieści się w zabytkowej "Willi Haeringa" z 1908 roku. Kompleksowe odnowienie i rozbudowa ”Willi Haeringa” zdobyło nagrodę „Modernizacji Roku 2013”. W tej chwili w obiekcie mieści się m.in. Muzeum w Żorach.

W projekcie biura Brandys Design wyeksponowano ceglane ściany oraz belki konstrukcyjne sufitu. Gwiazdą realizacji jest jednak jasne drewno wykorzystane bardzo innowacyjnie w wielu elementach wnętrza. Użyto go przede wszystkim do wykonania mebli. Także w przestrzennych panelach 3d w formie tektonicznej boazerii. A nawet na suficie do pokrycia wysp akustycznych, które zapewniają optymalne warunki głosowe w salce konferencyjnej.

Ciekawym zabiegiem aranżacyjnym jest ledowe oświetlenie wykonane z rozpikselowanych paneli przechodzących w szybę pokrytą takim samym wzorem. Lampy unoszą się nad stanowiskami pracy, którym towarzyszą małe stoliki do odbycia rozmów.

Wszelkie elementy składowania i półki ukryto w zabudowanych szafami ścianach – oczywiście z jasnego drewna. Pokrywa ono ściany różnymi fakturami i płaszczyznami.

Wnętrze zachwyca swoim naturalnym, ciepłym wyglądem oraz pomysłowymi rozwiązaniami projektowymi przy planowaniu których użyto technik parametrycznych.

Projekt: Brandys Design
Realizacja: 2015
Foto: Brandys Design
Projekt zgłoszony do plebiscytu Polskie Wnętrze 2015

Zobacz wizytówkę biura tutaj
Poszukujesz projektantów? Znajdziesz ich na portalu Oferteo


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Szkoła i przedszkole we Wrocławiu - wyniki konkursu architektonicznego
Szkoła i przedszkole we Wrocławiu - wyniki konkursu architektonicznego

Przedmiotem ogłoszonego przez Gminę Wrocław konkursu architektonicznego było stworzenie koncepcji ar ...

Webinarium Schüco: Nowe generacje drzwi podnoszono-przesuwnych typu HS Schüco PVC w budownictwie mieszkaniowym
Webinarium Schüco: Nowe generacje drzwi podnoszono-przesuwnych typu HS Schüco PVC w budownictwie mieszkaniowym

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Schüco, które tym razem będzie poświęcone najnowszym ...

Zbigniew Macków laureatem Honorowej Nagrody SARP 2020
Zbigniew Macków laureatem Honorowej Nagrody SARP 2020

Zbigniew Macków został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP, dołączając tym samym do grona proj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera