Energooszczędna kostka jest dziełem pracowni Kameleonlab - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Energooszczędna kostka

 

Czas czytania: ~2 min


Energooszczędna kostka powstała na działce wśród jednorodzinnej zabudowy, wśród której dominują proste, kryte płaskimi dachami domy z lat 70. ubiegłego wieku. Na parceli znajdował się budynek, przeznaczony do wyburzenia. Kuba Woźniczka i Rafał Specylak zaprojektowali w jego miejscu dwa razy bardziej obszerny dom wg schematów budownictwa pasywnego.

 

oUxgRsPGIffIzM0LtniEsO5zOaWjw2ekpVEB5uD77eIoXRtWW1ZOCQErduiS_energooszczedna-kostka01jpg.jpg
Yur79gQbeMgoMgNW5pRN3CceelN7um4BRe95NtTtIV2etdPON5GqWVD40HWU_energooszczedna-kostka02jpg.JPG

Energooszczędna kostka jest dziełem pracowni Kameleonlab, które ma już na koncie całkiem sporo niebanalnych i nagradzanych realizacji jednorodzinnych. Architekci nie boją się sięgać po rzadziej stosowane, wyraziste rozwiązania, które skutkują tak intrygującymi efektami, jak Betonowy dom, Czarna kostka czy nieregularny Dom dopasowany.

B0Qgr6EYwRBJQoZvStso4DMxiJmzqYO0npUu9maLRbB5Q2V27ZXnX6cOHGMN_energooszczedna-kostka03jpg.JPG
ut6j2FbsplEZLcH7AT6LRgQA0QUp1YDmnrVXuj2eudmtmIQb0K04LIo8oqhh_energooszczedna-kostka04jpg.jpg

Energooszczędna kostka spełnia oczekiwania klientów, którzy chcieli domu o wysokich parametrach energooszczędności i prostej formie, bez zbędnych dodatków. To dlatego architekci z Kameleonlab sięgnęli po schemat domu pasywnego, maksymalnie zamkniętego od strony północno-wschodniej i północno-zachodniej (gdzie ulokowano pomieszczenia gospodarcze i te, użytkowane sporadycznie). Jasną i otwartą strefę dzienną domu oraz główne pomieszczenia mieszkalne umieszczono od strony południowo-wschodniej. Zgodnie z regułami architektury pasywnej układ pomieszczeń w budynku zaplanowano tak aby maksymalnie wykorzystać światło dzienne od południa dla pokoi mieszkalnych. Jak opisują architekci: „Całą strefę dzienną na parterze zaprojektowano jako open-space z możliwością wydzielenia poszczególnych stref roletami akustycznymi – które mają na celu także poprawę komfortu akustycznego przysłuchaniu muzyki”.

srQpXlONLdRVzRzpiNAPHLY0A0A09ktdeqRRZy3FHWwMfVjJtAfaoV2VKoyC_energooszczedna-kostka05jpg.jpg
l0YJeAhgkQzgfTpt8SqUchgq8wDRIIVWrbYyWSGnnSxQ2haWBbd255cwJcpE_energooszczedna-kostka06jpg.jpg

Energooszczędna kostka na całej elewacji południowej ma przeszklenie przez pełną wysokość pomieszczeń (architekci dodają, że wykorzystali tu system cienko-profilowy Artline). Przeszklona fasada zapewnia widok na istniejący ogród japoński, ale i pobliską rzekę. Jeszcze lepszy widok można podziwiać z częściowo urządzonego jako użytkowy dachu. Pozostałe elewacje domu wykończono z użyciem płyt z betonu GRC - Fibre C; te płyty dobrze korespondują także z mlecznymi szybami tarasu pokoi gościnnych, które musiały być w ten sposób osłonięte przed posadowionym w bliskim sąsiedztwie kolejnym domem.

A9ReJqLnGVSvFOjqKu0NCeXFTJxpoVThUIG7Hqz8z1yIkqWQyQgS4RCanWlK_energooszczedna-kostka07jpg.jpg
Z9LRtN0Ttio7NzTWYs0Q45pEASdUg8kQYmeHMEhk8WRpQZly06pPxIRVt11h_energooszczedna-kostka08jpg.jpg

Zgodnie z życzeniem klientów dom Energooszczędna kostka otrzymał formę niezwykle prostą, płaskim dachem i kubicznymi kształtami dobrze wpisującą się w charakter okolicy. Brak ozdobników i detali pozwolił jeszcze lepiej wyeksponować starannie opracowane proporcje, otwarcia, sam czysty kształt domu.

Energooszczędna Kostka

Lokalizacja: Wrocław
Inwestor: prywatny

Projektanci: architekci Kuba Woźniczka, Rafał Specylak

Powierzchnia: 330 m2

Projekt: 2012

Realizacja: 2013 – 2016

Foto: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

kameleonlab.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Architektutra, Dom, Projekt Domu

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera