Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dalekie echo kamieniczek

 

Czas czytania: ~2 min


Rozstrzygnięto konkurs na rewitalizację warszawskiego pasażu Wiecha na tyłach Domów Towarowych Centrum

 

3WduE3OgRECIeCWsMfRl9qUeFFtKTnqVeaWEQa7EZERHFNZQXejFStGpti31_pasaz-wiecha.jpg
Rozstrzygnięto konkurs na rewitalizację warszawskiego pasażu Wiecha na tyłach Domów Towarowych Centrum. Zwycięzcą okazało się konsorcjum pracowni Bulanda, Mucha Architekci oraz MAAS. - Proponujemy budowę nad pasażem dachu ze szkła z zamontowanymi w nim lampami - mówi Dariusz Hyc z pracowni MAAS. By było jasno również w nocy. Na pasażu powinny działać kafejki. Trzeba też pomyśleć o miejscach dla ulicznych grajków. Na razie grają na Marszałkowskiej, tamując ruch. Główny plac spotkań z wodną kaskadą miałby powstać blisko Chmielnej - między mieszkalnym wieżowcem, a Pizzą Hut. Z pasażu powinny zniknąć rozmaite murki i donice. Architekci z biur Maas ora Bulanda & Mucha uznali też, że elewacja Domów Towarowych od strony pasażu jest zbyt nudna i długa. Dlatego proponują montaż wielkich pionowych tablic ze szkła, kamienia oraz stelaży na bluszcz. Mają przerwać horyzontalną monotonię. - Takie pionowe elementy spowolnią ruch, zaproszą do wnętrza. Stanowią dalekie echo kamieniczek - uważa Henryk Łaguna z MAAS. Organizację konkursu zleciła firma DTC RE - właściciel Domów Towarowych „Centrum”. Przygotował go Oddział Warszawski SARP we współpracy z Naczelnym Architektem Miasta. Miał on charakter otwarty w pierwszym etapie oraz ograniczony za zaproszeniami w drugim etapie. Sąd zdecydował o przyznaniu drugiej nagrody zespołowi arch. Aleksandra Chylaka. Pierwsze wyróżnienie otrzymała firma Broadway Malyan, a drugie – firma RKW Polska.
Zy6qcXvevsrvOnOAJSPvBCnYMNyaqDpuUR5TBG9UE68iPTdaKiNX7BdNl26x_pasaz.jpg
Podczas dyskusji pokonkursowej realizacji projektu sprzeciwiali się lokatorzy budynków mieszkalnych przy Pasażu Wiecha. Duże kontrowersje wzbudziło szklane zadaszenie, które mogłoby ograniczać dopływ światła do niższych kondygnacji. Mieszkańcy prostestowali także przeciwko likwidacji gruntowej zieleni na rzecz tej pnącej się po ścianach i zwiększeniu liczby kawiarni, pubów, barów etc. Boją się hałasu w nocy.
UQMu8TMJ9nTCnR1wGdVAK6ts5PyWuikmmLL4h1iuHyjrinXUgDJwkKTBPRIN_pasaz4.jpg
Po dyskusji obie strony zdeklarowały dążenie do kompromisu. Architekci zapewniali, że ich celem jest stworzenie miejsca przyjaznego dla mieszkańców.

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera