Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Transparentny Chopin

 

Czas czytania: ~2 min


Projekt Centrum Chopinowskiego w Warszawie

 

BTjUNcvfBKjaxuHBwk9akQRlNhhWPtYmrMu9W6mDp3zrYANCI9bsZe9stt0G_newstelmach11.jpg
- To najlepszy projekt. Podkreśla rangę tego miejsca - tak o zwycięskim projekcie powiedział Marek Szeniawski, sekretarz konkursu na koncepcję Centrum Chopinowskiego w Warszawie.Zdaniem jury projekt lubelskiego biura Stelmach i Partnerzy najlepiej spełnił ostre wymogi, jakie architektom postawili konserwatorzy zabytków. Bezpośrednią inspiracją projektantów była historyczna kamienica Alojzego Anasińskiego. W projekcie odtworzono jej elewację od strony ul. Tamki, a dwuczęściową bryła ma jej gabaryty. Ponadto Centrum nawiązuje do Pałacu Ostrogskich, sąsiadujących kamienic i pobliskiej Akademii Muzycznej. Budynek ma wyciszoną kolorystykę matowej, jasnej szarości. Pobliskie topole zostały wkomponowane w bryłę jako podkreślenie transparentnej natury szklanej, cofniętej elewacji i jej wertykalnego charakteru. Transparentność, otwartość i lekkość towarzyszą całemu projektowi. Ośmiokondygnacyjna konstrukcja, w której mieścić się mają: sala koncertowa, konferencyjna, pokoje hotelowe, restauracja i fonoteka, podzielona jest na dwie części. W części niższej, odtwarzającej kształt kamienicy Anasińskiego przewidziano przestrzeń spełniającą funkcje publiczne. Znajduje się tam hall, mieszczący recepcję, informację turystyczną i kawiarnię. Obok zlokalizowano księgarnię i antykwariat. Na poziomie –1 przewidziano wielofunkcyjną salę na 80 osób i restaurację. Kolejny poziom podziemi przewiduje zespół toalet i magazynów. Poziom 1 zaadoptowano na potrzeby biblioteki z czytelnią, kolejny został przeznaczony na przestrzeń Instytutu Fryderyka Chopina. Wyższe piętra od 3 do 7 są bardziej transparentne. Mają być przestrzenią biurową Towarzystwa im F. Chopina, Polskiej Rady Muzycznej, Fundacji Wydawania Narodowego Dzieła, Międzynarodowej Fundacji im F. Chopina, fundacji zarządzającej Centrum i innych instytucji kultury. Ósme, najwyższe piętro zostanie oddane do dyspozycji gości Centrum. Obie części łączy hall i schody. Stropy, by podkreślić transparentną naturę i wrażenie otwartości, podświetlono. By wyizolować Centrum od zgiełku miasta, elewację od strony ul. Tamki zaprojektowano jako akustycznie wyciszoną. Wnętrze ma być lekkie poprzez swoją kolorystykę i dobrane materiały. Wnętrza wykonane będą z białego betonu architektonicznego, okładziny z wapienia, podłogi z drewna dębowego ługowanego. Panele podłogowe będą z drewna osikowego, a tapicerka mebli będzie w odcieniach niebiesko –szarych. CENTRUM CHOPINOWSKIE - Warszawa ul. Tamka 43 Zespół autorski Stelmach i Partnerzy – Lublin autor: BOLESŁAW STELMACH współpraca autorska: ZBIGNIEW WYPYCH, MAREK ZARZECZNY opracowanie: GRZEGORZ GURGACZ, SŁAWOMIR KŁOS, PIOTR MAJCHERSKI, PAWEŁ SZURYGA konstrukcja: WŁODZIMIERZ WÓJTOWICZ ochrona p.poż.: WŁODZIMIERZ SKOLIMOWSKI
fy8Z14ZtFHR6akIegNZXwP2u8eOisjFtk9Wvv5IxZdBQz0KWZUVhKx1bpHfM_newstelmach12.jpg
B1e7f9WE7YMjPTMlYqIBQ3kMwHVstoUIGqi02u2s1XoCIxkV9hS90RitvOyt_newstelmach13.jpg
zupUnpMvYRApiUswbxJcvW4nRFzqAUmP3yc6SGOnePBZBCYYsf2cGGv3c4FG_newstelmach14.jpg
MMGRoGRTssByr5ColN20iNQpUUan0Wg5Uh1I05PSijbOkeEeoZNfQUNG7osu_newstelmach16.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera