Muzyka w szkle - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Muzyka w szkle

 

Czas czytania: ~3 min


Nowy gmach filharmonii w Olsztynie

 

FfrI2zZZWSmrEADmuLgBaeaqcxEA1W0qtxN3e7HG5vsu7zMGnVYzEwguJmk6_olsztyn1.jpg
- Szklany budynek będzie tak charakterystyczny, że zmieni miasto - uważa sekretarz konkursu na projekt nowego gmachu Filharmonii Olsztyńskiej, Sławomir Hryniewicz. 9 marca jury pod przewodnictwem Andrzeja Gałkowskiego ogłosiło wyniki. Zwycięzcami okazał się zespół Consultor z Poznania - czwórka młodych architektów: Sylwia Hudowicz-Jeśko, Joanna Kapturczak, Paweł Jeśko, Michał Kapturczak. Spośród 36 nadesłanych prac, 10 osobowe jury wybrało właśnie ich projekt podkreślając lekkość, precyzję pomysłu i jego skromną dostojność. - Projekt jest bardzo poprawny i czytelny. Poza tym budynek filharmonii musi być żywą przestrzenią publiczną i nieść w sobie prestiż. I to się tutaj udało - mówi Andrzej Gałkowski. Koncepcja poznańskich architektów musiała sprostać trudnym wymogom lokalizacji, a także kwestii przechowywania instrumentów i akustyki. Problemy akustyki, co podkreślają zwycięzcy, były konsultowane z dyrygentem i akustykami. Na suficie zastosowano specjalne ekrany rozpraszające dźwięk. Zwycięskiemu zespołowi przy projektowaniu przyświecała idea wyniesienia i wyeksponowania budynku. - Staraliśmy się, by filharmonia miała reprezentacyjny charakter i dlatego wprowadziliśmy schody, które podnoszą całość ponad poziom ulicy. Idea była taka: sala koncertowa jest zamkniętą w szklanej obudowie kostką. Szkło tworzy otwartą przestrzeń. Z ulicy przez przezroczyste ściany widzimy ludzi. Wewnętrzna "kostka", czyli sala koncertowa na nieco ponad 500 miejsc, ma zapewnić wyciszenie i dobrą akustykę – mówią. Drugą nagrodę zdobył zespół Warsztat Architektury Krzysztofa kozłowskiego z Sopotu w składzie: Ryszard Pawłowski, Krzysztof Kozłowski, Andrzej Pruszewicz i Andrzej Kulowski. Uważają, że ich koncepcja jest odważna poprzez wprowadzoną asymetryczność. Wstępne koszty inwestycji oceniono na ponad 40 mln zł. - Prawdopodobnie będziemy starali się skorzystać z funduszy europejskich: ZPORR-u i innych, ale to inwestycja na lata - zaznacza Piotr Żuchowski, wicemarszałek województwa i członek jury. Nie wszyscy podzielają jednak entuzjazm jury. - Jeśli ma zostać wydanych tyle pieniędzy, to budynek nie powinien powstawać na tyłach filharmonii. Zaletą tej lokalizacji jest oddalenie od ruchliwych ulic, tylko co z tego, skoro ulica Kajki będzie przedłużona. Ma przebiegać tuż obok nowego budynku - narzekał jeden z muzyków filharmonii. Uzasadnienie sądu konkursowego. Projekt wybrano ze względu na: 1. Prawidłowe rozwiązanie układu urbanistycznego, umożliwiające trafną lokalizację obiektu Filharmonii Olsztyńskiej, uzyskanie "zamknięć widokowych" na osi ul. B. Głowackiego i z kierunku ul. Kościuszki, oraz wyjątkowe wykreowanie atrakcyjnej przestrzeni publicznej - wielopoziomowego placu miejskiego w rejonie partii wejściowej do obiektu. 2. Rozwiązanie bryły zabudowy w skali nawiązującej do sąsiedniego budynku Szkoły Muzycznej oraz stworzenie indywidualnej formy projektowanego obiektu. 3. Twórczą realizację programu użytkowego Filharmonii umożliwiającą prawidłowe funkcjonowanie obiektu a przede wszystkim sali koncertowej dającej szansę na dobrą akustykę przy realizacji koncertów i małych form scenicznych. 4. Zastosowanie odpowiednich rozwiązań elewacyjnych dających szansę na zastosowanie, przy realizacji obiektu, szlachetnych materiałów, współgrających z rangą projektowanego obiektu.
BatGjcNRMX4BEeWiFzajkrEy2NSoFEbchP720oESGGDZp0ntcahgQht7RJaI_olsztyn2.jpg
eXMk2ddVAuoIcV4PTuZHqFBNmrhKalUjryhazComEMMCtFzFZ4M3XjWDGDb9_olsztyn3.jpg
nhsluOvvcUqh49QxZpQhXMZaWaBbCmy9xojhBsCRzSFhtuX8dB6OkqB0xVeU_olsztyn4.jpg
C2L6lpqSeRqmgQRfoluBfk77tnhZuj8MNjpEIOTixGMkEfurS13HmDAu3hsS_olsztyn5.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Villa Metro – porządek w chaosie
Villa Metro – porządek w chaosie

Villa Metro – to nowoczesny i ekologiczny biurowiec, który stanął w zbiegu kilku wyjątkowo ruchliwyc ...

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera