Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Teren przy stadionie - decyzja

 

Czas czytania: ~5 min


HADIIVhiTf650vQF3JywzDm2sO3YbMd9g2uDDWUQPyLiCTEgQuI0ovx5QYDj_narodowyzwyiezcy.jpg

Konkurs na zagospodarowanie okolic Stadionu Narodowego wygrało konsorcjum firm JEMS Architekci oraz Dawos. Oto uzasadnienie werdyktu jury:

Pracę cechuje pragmatyzm zaproponowanych rozwiązań. Wyróżnia się ona czytelną kompozycją urbanistyczną opartą o promenadę pieszą równoległą w swym przebiegu do al. Zielenieckiej. Promenada ta pozwala wygodnie skomunikować rejon ronda Waszyngtona z rejonem ul. Targowej, a jednocześnie uzyskać dostęp do zespołu Stadionu Narodowego, hali widowiskowej oraz zespołu wystawienniczo-biurowego wytwarzającego obszar o dużej intensywności rozbudowy w rejonie przystanku kolejowego Stadion. Atrakcyjnym rozwiązaniem jest wytworzenie wysokosprawnego węzła komunikacyjnego opartego o wykorzystanie szynowych środków transportu (kolej, metro, tramwaj) oraz kreacja placu miejskiego z wykorzystaniem tego węzła wymiany ruchu. Zabudowa o dużej intensywności realizowana jest w przyjaznej, "miejskiej" skali, bez nadużywania w kompozycji urbanistycznych obiektów wysokich. System zieleni wyodrębnia poszczególne zespoły zabudowy, z uwzględnieniem bardziej rzeźbiarskich, a zarazem parkowych form zabudowy od strony al. Zielenieckiej, pozwalającej na dialog kompozycji zieleni na obszarze objętym planem z terenem Parku Skaryszewskim. Praca proponuje prawidłowe i czytelne strefy pozwalające na właściwe etapowanie realizacji, a propozycje zabudowy w przejrzysty sposób mogą zostać przedstawione w transpozycji na formułę zapisu planu miejscowego, który w przyszłości posłuży do koordynacji realizacji na obszarze konkursowym.

Praca spełniła wymagania organizatora konkursu, wyróżniając się zdecydowanie od reszty prac, m.in. analizą uwarunkowań oraz przyjętymi rozwiązaniami.

W szczególności należy zauważyć:

1. Miejski charakter części północnej terenu w powiązaniu z planowanym zagospodarowaniem Parku Praskiego.

2. Relacja pomiędzy krajobrazem parkowym w części południowej z placem miejskim na północy.

3. Wykorzystanie terenu dworca jako działki budowlanej.

Wątpliwości Sądu Konkursowego dotyczą sposobu ukształtowania terenu pomiędzy głównym ciągiem pieszym północ - południe a Aleją Zieleniecką. Idea wolnostojących pawilonów, a właściwie hal wystawowych została przyjęta pozytywnie, w odróżnieniu od indyferentnej przestrzeni pomiędzy pawilonami/halami a Aleją Zieleniecką.

W dalszych opracowaniach większą uwagę należy skupić na ciężkim ruchu dostawczym, parkingach i na wynikających z tego konsekwencjach. Odcięcie Placu Miejskiego od Dworca i Stacji Metra ul. Sokolą "bis" skłania do sprawdzenia możliwości podziemnej komunikacji zawierającej wszystkie niezbędne funkcje.

Przedstawione rozwiązanie Centrum Kongresowo - Wystawienniczego wraz z hotelem wymaga dalszych studiów połączeń pomiędzy poszczególnymi funkcjami. Podobnie analizie powinna być poddana ilość obiektów wystawienniczych lokalizowanych wzdłuż al. Zielenieckiej (w szczególności dotyczy to dwóch obiektów najbliższych rondu Waszyngtona).

W sąsiedztwie Stadionu Narodowego ma powstać m.in. hala sportowa z widownią dla 20 tys. osób, największe w Warszawie centrum kongresowe na 8 tys. osób, pięciogwiazdkowy hotel z 400 pokojami, hala wystawienniczo-targowa oraz biurowce i - jeżeli się zmieszczą - domy.

Konkurs ogłoszony został wspólnie przez władze Warszawy, Narodowe Centrum Sportu przygotowujące budowę stadionu oraz Polskie Koleje Państwowe (częścią kompleksu będzie stacja Stadion, którą kolejarze zamierzają zmodernizować). Prace w konkursie złożyły 22 pracownie architektoniczne. Ich zadaniem oprócz rozplanowania położenia budynków było także wytyczenie chodników, bulwarów, deptaków, wyznaczenie miejsca pod zieleń oraz małą architekturę oraz opracowanie, jak powinno wyglądać oświetlenie terenu.

Wystawę prac od czwartku – 05.05.08 będzie można oglądać w budynku Wyższej Szkoły Businessu, Administracji i Technik Komputerowych u zbiegu Chełmskiej i Bobrowieckiej.

 

NXs9u1sUJ97lNi0nXx1MYltTFgtIkiMaU8XfELF3B5djs0rrA9Wd4lPzjeLo_narodowy5.jpg
31wt9Zzz9BFNtxj2F5Y7OPawPfvocZwSluQuDWyWutRx32eGwp4th2MpYKnY_narodowy4.jpg
To był największy powojenny konkurs na zagospodarowanie terenów w stolicy. Dwie warszawskie pracownie architektoniczne, Dawos i JENS Architekci, wspólnie zaprojektują niemal 40 ha otoczenia Stadionu Narodowego. Ogłoszony przez Narodowe Centrum Sportu we współpracy ze stołecznym ratuszem oraz Polskimi Kolejami Państwowymi konkurs zakładał opracowanie koncepcji kompleksu sportowo-biznesowego wokół stadionu budowanego na Euro 2012 pomiędzy rondem Waszyngtona, al. Zieleniecką, Wybrzeżem Szczecińskim i ul. Zamoyskiego. Program obowiązkowy dla uczestników konkursu zawierał umieszczenie w koncepcjach wielofunkcyjnej hali widowiskowo-sportowej na 20 tys. widzów, centrum kongresowego z salą na 8 tys. miejsc, hotelu pięciogwiazdkowego z 400 pokojami, hali wystawienniczo-targowych, biur o powierzchni co najmniej 40 tys. mkw. oraz centrum rozrywkowego. Wpłynęły 22 prace. – Jak widać, nam najlepiej udało się połączyć Stadion z miastem – cieszył się po ogłoszeniu werdyktu Krzysztof Domaradzki z pracowni Dawos. Tereny wokół Stadionu projektanci przeznaczyli na zieleń. Północną część działki (od ul. Targowej) wypełni zaś zabudowa o miejskim charakterze i tzw. warszawskiej wysokości (ok. ośmiu – dziewięciu kondygnacji). Staną tam hotel, centrum kongresowe, biura i połączona z metrem zmodernizowana stacja kolejowa Stadion. Jest też miejsce na 160-metrowy wieżowiec. Zwycięska koncepcja spodobała się prezydent stolicy Hannie Gronkiewicz-Waltz. – Bałam się, że Stadion będzie samotny, ale tak nie będzie – mówi. Czy projekt ma szansę na realizację przed Euro 2012? Michał Borowski, szef NCS, nie pozostawia złudzeń. – W całości na pewno nie. Będę zadowolony, gdy do mistrzostw powstanie hotel. Nie wiadomo np., czy kolejarze zdążą z przebudową potrzebnej na Euro stacji. Prezes Polskich Linii Kolejowych Krzysztof Celiński zapewnia: – Zdążymy. W czerwcu PLK zamierza poszukać wykonawcy dokumentacji potrzebnej do budowy kilkupoziomowej stacji ukrytej w biurowcu. Projektanci będą musieli dostosować się do zwycięskiej koncepcji. Triumfatorzy dostali 100 tys. zł i zaproszenie do negocjacji na wykonanie projektu.
nmoqB7XLWShYoz565VCsDOt0TkPyebNhWOSeyb5GhXVuiSt3nIORpaoLstu9_narodowy3.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera