Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zielona ścieżka z widokiem na Spodek

 

Czas czytania: ~2 min


cLDM0CTreiYrD6PPedGnBlgSZD9IvEl8EomcB7KPTEKq4f7swvmQDouHmGpF_centrum-kongresowe.jpg
Po drobnych perturbacjach organizacyjnych, związanych z przełożeniem ogłoszenia wyników, w środę, 1 października został ujawniony werdykt jury w konkursie na urbanistyczno-architektoniczną koncepcję Międzynarodowego Centrum Kongresowego. Spośród 29 projektów jury za najlepszą uznało propozycję warszawskiego biura JEMS Architekci. Budowa Międzynarodowego Centrum Kongresowego jest częścią Strategii Rozwoju Miasta Katowice i jednym z najbardziej priorytetowych inwestycji. Plany władz miasta zakładają, że w okolicy Spodka, na terenie dawnej kopalni „Katowice” powstaną jeszcze dwa obiekty o funkcjach kulturalnych – nowy gmach Muzeum Śląskiego oraz siedziba Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia. Uzasadniając werdykt, jury podkreśliło, że projekt pracowni JEMS wyróżnia się klarowną koncepcją urbanistyczną, doskonale zestawioną z architekturą Spodka, a plac wejściowy w ciekawy sposób przenika się z przestrzenią holu głównego i foyer. Architektura Centrum spełnia też wszelkie wymagania funkcjonalne.
nh8E2ix7hwAIiD8EwwVVjBsZX7rz3QCRjtWoZaCkFTZnalrdA1tqoPbtKLeG_centrum-kongresowe2.jpg
Centrum będzie miało 36 tysięcy m² powierzchni, z czego 10 tysięcy przeznaczono na wielofunkcyjną salę dla 3 tysięcy osób. W obiekcie znajdzie się też zespół mniejszych sal konferencyjnych, foyer, będące przedłużeniem zewnętrznej przestrzeni publicznej, restauracje i parking. Budynek o rzucie prostokąta będą przecinać dwie drogi: zielony wąwóz, prowadzący gości przez wnętrze Centrum oraz zielona ścieżka, przecinająca dach. Obie wskażą drogę do Bogucic. Te rozwiązania, zdaniem architektów, będą magnesem, przyciągającym ludzi do nowego gmachu. Ponadto, ścieżka przebiegająca przez dach ma rozbijać bryłę budynku i otwierać nową perspektywę na architekturę pobliskiego Spodka. Związek z katowicką ikoną podkreśli też przejście podziemne, łączące oba obiekty. Architekci przyznają, że integracja z otoczeniem była niezwykle ważnym aspektem projektu, a najtrudniejszym zadaniem było stworzenie właściwej relacji między nowym obiektem, a architektonicznym symbolem Katowic. Nie chcieli konkurować z halą Spodka, ale raczej podporządkować się jej wyjątkowej formie i sprowadzić nowy gmach do roli tła. Ich celem było też stworzenie nowych perspektyw jego odbioru i warunków dla rozwijania możliwości funkcjonalnych. Nowe założenie architektoniczno-urbanistyczne ma, zdaniem autorów projektu, sprawić, że Spodek nie będzie już traktowany jak koniec miasta, ale stanie się rodzajem łącznika, bodźca generującego dalszy, ciekawy rozwój Katowic. Decyzja jury spotkała się z pozytywną reakcją prezydenta Katowic, Piotra Uszoka: . „Wyzwanie było niesamowite - stworzyć coś, co będzie obok Spodka, a jednocześnie doskonale korespondowało ze Spodkiem, co będzie funkcjonalne i przyjazne. Jestem przekonany, że ta praca te wymagania spełnia". Ostateczna wersja projektu ma być gotowa do końca przyszłego roku, a budowa powinna ruszyć w za dwa lata. Drugie miejsce zajęli młodzi śląscy architekci – Bartłomiej Nawrocki i Marcin Jojko, którzy w konkursie wystartowali z holenderskim projektantem, Dickiem van Gamerenem. Trzecią nagrodę otrzymali krakowianie – konsorcjum firm Wizja i Grupa Projektowa Proxima.
L1vSzGUtqaIh2J7snndHe9ykKS2oFnSogwGqgQt53YkXEqi9Ulmp0oXg8fsZ_jojko-nawrocki-van-gameren.jpg
lzbw365REfDxvmToeEhFcE17ugdf09mYk7746IQrJes7NjwHxNwBCZqxRdiD_wizja-grupa-projektow-proxima.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera