Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowy Teatr – z salonu odrzuconych

 

Czas czytania: ~2 min


Z8Fx340zzf12bWFSLlXWdl9eiS6XbWOmAXyodaFRFlD2fezGgY74UAu5E9pi_nowy4-7.jpg
W rozstrzygniętym we wtorek, 7 kwietnia, konkursie na projekt siedziby Nowego Teatru Krzysztofa Warlikowskiego zwyciężyła koncepcja pracowni KKM Kozień Architekci. Dziś prezentujemy projekt, który otrzymał równorzędną czwartą nagrodę. Jego autorem jest biuro architektoniczne Tektura Michała Kozielewskiego z Warszawy.
jNF5TEue8Quf1M5hZagYCcbQEJsZQtkRiDE8YzkFYjJtq5m1yaVzh4SIkGcE_nowy4-6.jpg
Architekci wskazują na dwa podstawowe założenia, które stały się bazą ich koncepcji. Z jednej strony była to chęć uszanowania zabytkowej hali MPO, z drugiej – wpisania Nowego Teatru w tkankę miejską starego Mokotowa. Pierwszy cel osiągnęli poprzez rewitalizację starego budynku i zaadaptowanie go na strefę publiczną. Zabytkową halę miałby uzupełnić nowy obiekt o minimalistycznej, pozbawionej detali formie wpisującej się w charakter przemysłowej architektury lat 20-tych ubiegłego wieku. Chcąc zintegrować teatr z otoczeniem, projektanci zaproponowali odtworzenie pierwotnego układu urbanistycznego założenia. W tej sytuacji główna brama wjazdowa na teren instytucji znajdowałaby się od ulicy Sandomierskiej. Wyznaczałaby ona oś wejściową kompleksu, która otwierałaby się w głąb działki. Takie rozwiązanie miało zapewnić otwartość Nowego Teatru na otocznie i zapobiec jego odwróceniu się od dzielnicy i skupieniu na wewnętrznym dziedzińcu. Projekt Atelier Tektura zakłada zachowanie dawnej hali garażowej MPO, natomiast wyburzony miałby zostać obecny budynek administracyjny. Na jego miejscu, równolegle do garażu, powstałby nowy obiekt mieszczący salę teatralną. Zająłby on centralną część założenia. Obok niego architekci zaplanowali ogólnodostępny ogród, łączący ulicą Madalińskiego i Melsztyńską. Tworzyłyby go unoszące się i opadające pasy piesze, przewidziano tam również siedziska, które mogłyby funkcjonować jako widownia podczas spektakli plenerowych. Całe założenie zamyka budynek biurowy, który pełniłby również funkcję ekranu dla projekcji multimedialnych i jednocześnie stanowiłby akustyczną osłonę dla okolicznej zabudowy mieszkalnej. Na ogród wychodziłyby również dwa kameralne i zaciszne tarasy kawiarni i części edukacyjnej, ulokowane między adaptowanym a nowym budynkiem. W dawnej hali garażowej MPO znaleźć się miało foyer, punkt informacyjny, kasy, kawiarnia i restauracja, księgarnia, strefa edukacyjna, przestrzeń wielofunkcyjna i pomieszczenia administracyjne. Właściwe funkcje teatralne zlokalizowano w nowym budynku. Przewidziano tam sceną z widownią ze składanymi siedzeniami i zapleczem technicznym, wejścia dla aktorów i obsługi technicznej oraz toalety. Projektując tę część kompleksu, architekci skoncentrowali się na zapewnieniu dobrej akustyki i warunków inscenizacyjnych dla różnego typu spektakli oraz stworzeniu komfortowych warunków pracy dla aktorów i pracowników technicznych między innymi przez stworzenie osobnych ciągów komunikacyjnych dla publiczności. Zespół projektowy: Michał Kozielewski, Barbara Kozielewska, Ewa Radziszewska, Mateusz Kluczek, Dominik Paterek, Izabela Langner, Kamila Miryn, Bartłomiej Najman, Maciej Dziewulski Współpraca przy drugim etapie projektowania: Maciej Wojciechowski (technologia teatralna), Jan Dodacki (akustyka), Jakub Gadomski (makieta).
FUzYVZmrsIkpT7HYFZeISTMQgpgcKmcb0I0nK0zQcG4LiWjyKO8mF1uoMDbi_nowy4-5.jpg
QDsfUTJvHrjrTiSjcjchXLT70B5nwnHkJQxIkcRmZ7Dlzua1WHxHZ6OaMEFA_nowy4-4.jpg
fgQQpXav9BsvAaWxFwoHUTGEwCv9WC46Dyc26ZEpcQDkMXMdVnuAeT3wHZsx_nowy4-3.jpg
fNUDuFbsydEPp1BAMDTwESwabtdmz0kB7M7z8pz4Vhb2iT1TyLXA4oB0k8n6_nowy4-2.jpg
Pem9b5C8LnzV7SdbWA5UHekeqLRflLYb2wcu0hEnDJJdzbrWMAyFdOArDPgP_nowy4-1.jpg
HPJNfOkxkDxxaHGQ36hjers7KLZw7HShyo3kZlkor96ljnicsAm6qRX2Labl_nowy4wnetrze.jpg
4rZM8qNXXzybAb4ht3v48FgNC6jUvQgBppVjSPu0xrvjsQx7MO8bIgJyo7Co_nowy4-12.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera