Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Domino kontra Pająk

 

Czas czytania: ~3 min


HKK9Xz6bS99dPYlqjCUPYKfWU6Xeh8bJApnAW9OWlWqeJ5cmdmKfKh6F67L8_domzgory1.jpg
W pierwszych dniach kwietnia został rozstrzygnięty konkurs na koncepcję modernizacji budynku Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego w Gorzowie Wielkopolskim i zagospodarowania terenu wokół niego. Spośród 20 nadesłanych prac najlepszy okazał się projekt Grupy Architektonicznej Domino ze Szczecina. Urząd Wojewódzki mieści się w 106-metrowym wieżowcu, wybudowanym w połowie lat 80-tych. Nieremontowany od lat budynek nie tylko przestał być wizytówką miasta, ale wręcz skutecznie je oszpecał. Przeprowadzone ekspertyzy wykazały również, że jest w złym stanie technicznym i wymaga remontu. Konkurs na jego przebudowę ogłoszono w grudniu ubiegłego roku. Zwycięska koncepcja Grupy Domino zakłada rewitalizację kwartału ulic Kosynierów Gdyńskich, Mickiewicza, Mieszka I i Jagiellończyka i stworzenie tam przestrzeni przyjaznej dla pracowników urzędu i mieszkańców miasta. Celem architektów było pogodzenie dwóch współistniejących w ramach tego fragmentu miasta funkcji – przestrzeni publicznej i zabudowy mieszkaniowej. Będą one rozdzielone wyraźną granicą, a przestrzeń publiczna zostanie połączona z tkanką miejską ogólnodostępnym placem poprzedzającym wejście do budynku urzędu. Plac ten będzie z kolei powiązany z parkiem, który powstanie w głębi kwartału zabudowy, a także ze strefą wejściową do sąsiedniego budynku Poczty Polskiej. Żeby wprowadzić ład przestrzenny wewnątrz kwartału, część budynków zastanie wyburzona, a w innych miejscach luki zostaną uzupełnione zabudową mieszkaniową, biurową i usługową. Planowana jest także modernizacja niektórych obiektów – przebudowane zostanie między innymi wejście do Urzędu Skarbowego oraz Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Kompozycja nowego układu urbanistycznego i jego podział na strefy funkcjonalne zostały zorganizowane wokół podłużnej osi kwartału, która wyznacza hierarchię przestrzeni. Gmach LUW zostanie rozbudowany w kondygnacji parteru i przyziemia. Projekt zakłada również wymianę elewacji budynku. Pojawi się na nich aluminiowa stolarka oraz „łamacze światła” z hartowanego szkła pokrytego sitodrukiem. Elementy te będą montowane do elewacji pod różnym kątem – im wyżej, tym kąt ten będzie się zmniejszał. Odbijając promienie słoneczne i kolor nieba „łamacze” mają sprawić, że budynek będzie się wydawał smuklejszy i lżejszy, tracąc wręcz swoją materialność i „rozpływając” się w powietrzu. Dzięki przeniesieniu strefy wejściowej na poziom przyziemia budynek urzędu będzie lepiej powiązany z otoczeniem. Do jego pierwszej kondygnacji zostanie dobudowany hol wejściowy z punktem informacyjnym, obsługą klientów, szatnią oraz małą kawiarnią i urzędową galerią. Na wyższe kondygnacje prowadzić będzie reprezentacyjna klatka schodowa. Wewnętrzny układ budynku zostanie przeorganizowany tak, by poprawić jego funkcjonalność i zapewnić komfortowe warunki pracy. Na tyłach gmachu powstanie trzykondygnacyjny parking dla pracowników urzędu. Między nim a budynkiem LUW znajdą się powierzchnie komercyjne, które będą uzupełnieniem wewnętrznego ciągu pieszego. Pod płytą głównego placu powstanie drugi – tym razem ogólnodostępny – parking. Autorzy zwycięskiej koncepcji zostaną zaproszeni do negocjacji oraz opracowania dokumentacji budowlanej i wykonawczej. Będą również pełnić autorski nadzór nad realizacją projektu. Drugą nagrodę otrzymało Biuro Projektów – Pracownia Autorska „DOM" z Gorzowa Wielkopolskiego, a trzecią – „ATRIUM" Autorskie Studio Architektury Marian Urbański z Poznania. Władze Gorzowa dążą do unowocześnienia miasta. Pomóc ma w tym miedzy innymi architektura. Pierwsze na tym polu przedsięwzięcie zakończyło się jednak spektakularną klapą. Otwarta w lipcu 2008 r. wieża widokowa Info Glob vel Pająk, zaprojektowana przez Autorską Pracownię Projektową Format Architekci Małgorzaty i Waldemara Kłosowskich, okazała się jedną z największych porażek architektonicznych w Polsce. Pozostaje więc mieć nadzieję, że nowoczesny gmach Urzędu Wojewódzkiego pomoże miastu uwolnić się od tego piętna.
Y6SLgcf1jO6ihIOGHmtv8IJTDyeHK0Imj3ymskeNdHzycIRqB11SO3ZOyTo4_domdzienny.jpg
IMIA33TtjwZXF6jHMsZuMbhpzCiODu0SqWM7NqjwmLTx28XiNqyD9aL3Exl1_domnocny.jpg
HKTD9sCV9uRMg8qfJc3YzLMIge42fiTrVZnnnC2lEOKUMjxwMDZHtrFwqzi9_dompl1.jpg
VkqtDCUjUPzRSUfCNEcladOvmtBPkbq5nBBV7ftHu6RxTCQU4jgnZ5Qikj2Y_dompl2.jpg
tTY88ISWc3Bzbf9imWk5qVX9NpAohP899G5RcTPqu2NiSJGkXqRjhYpikYQG_dompl3.jpg
ADnHW6TDC1dwOV4zhyN5HxwHoxn91BPJ3EajJjkpUeJq3wlp48cpBEwRSsPQ_domz-boku.jpg
77NhFBtpF1Vvpe8aLyFPMNH8NeoDG8k4SpicxICoGn1jql1KnaMWHbT6IdUv_domwnetrze-1.jpg
MrRyGKjYMa2yRDHLuqkIXtMLJqoMouwpJY7gGJNzUcaNi8YrVJKXiCF6B5N5_domwnetrze-2.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera