Kostki usiane - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kostki usiane

 

Czas czytania: ~3 min


VEwVmHUZwZdLIhTGR2FgsLlDKKpGV8DTeMxY9IUp70HaS6puGtG5P4m7LCAX_tbs.jpg
Zawsze znajdzie się ktoś, komu nowe inwestycje nie w smak. W Warszawie często są to kupcy. Ledwo przycichły echa awantury związanej z ich usunięciem z Kupieckich Domów Towarowych na pl. Defilad, a już trwa kolejny protest. Tym razem wywołały go plany budowy nowego bloku mieszkalnego przy skrzyżowaniu ulic Grójeckiej i Banacha, gdzie obecnie znajduje się targowisko. Ogłoszony przez Towarzystwo Budownictwa Społecznego konkurs na projekt budynku mieszkalno-usługowego został rozstrzygnięty w czwartek, 24 września. Pierwszą nagrodę otrzymała stołeczna pracownia JEMS Architekci, która zaproponowała obiekt złożony z białych kostek usianych różnej wielkości oknami. Rozczłonkowanej bryle lekkości doda „wycięte” w niej przejście-brama na osi ul. Banacha. Zgodnie z wymogami przepisów lotniczych, dominanta wysokościowa zespołu będzie miała zaledwie 9 pięter, a nie jak wcześniej planowano – 18. Działka, na której ma stanąć nowy obiekt, położona jest przy jednym z głównych węzłów komunikacyjnych Ochoty. Ma również szczególne znaczenie z punktu widzenia historii dzielnicy – zarówno podczas obrony Warszawy w 1939 r., jak i w czasie Powstania Warszawskiego toczyły się tu walki, a w 1944 r. zginęło tam 10 tysięcy cywilów. By upamiętnić te tragiczne wydarzenia, część pomieszczeń na parterze budynku przeznaczono na Muzeum Obrońców Warszawy. Wejście do niego będzie oddzielone od strefy handlowo-usługowej i prowadzić będzie z niewielkiego placu od strony ul. Grójeckiej. Muzeum to będzie korespondować ze znajdującym się w bezpośrednim sąsiedztwie działki pomnikiem Barykady 1939 r. Nowy blok pomieści 200 niewielkich, jedno- i dwupokojowych mieszkań zgodnych z wymogami budownictwa TBS. Część mieszkalna i handlowo-usługowa będą od siebie odseparowane – wejścia do pierwszej prowadzić będą z pieszego pasażu biegnącego wzdłuż wschodniej granicy działki, a do drugiej – od strony ulic. Dzięki takiemu rozwiązaniu, wejście do strefy mieszkalnej będzie bardziej kameralne i odizolowane od zgiełku ruchu ulicznego, a część handlowa z dużymi witrynami zyska wielkomiejski charakter. W południowo-wschodniej części działki pojawi się niewielki plac, z którego będzie można przejść do części muzealnej i kawiarni. Znajdująca się na parterze przestrzeń handlowa ukształtowana będzie na wzór miejskiego targu, z którym miejsce to kojarzone jest „od zawsze”. Będzie to jednoprzestrzenna hala z wydzielonymi straganami i sklepikami, doświetlona przez przeszklone witryny i wewnętrzne patio z ogrodem. Kolejne kondygnacje przeznaczone są na mieszkania, ale na wybranych piętrach pojawią się też pomieszczenia usługowe, między innymi świetlice i kluby mieszkańców. Na elewacjach ich obecność będzie zaznaczona dużymi przeszkleniami. Dwie kondygnacje podziemne zajmą parkingi oraz pomieszczenia techniczne. Mimo że w nowym bloku przewidziana jest przestrzeń handlowa, miejscowym kupcom pomysł jego budowy się nie podoba – ceny wynajmu stoisk w pasażu będą dla nich zbyt wysokie. Dlatego oskarżają miasto o zamach na ich działalność. W związku z ich protestami, urzędnicy postanowili rozłożyć inwestycję w okolicy Hali Banacha na kilka etapów. Najpierw zajmą się częścią najmniej kontrowersyjną – modernizacją i zadaszeniem samej hali targowej, popularnie nazywanej „zieleniakiem” (wbrew wcześniejszym pogłoskom, władze miasta nie zamierzają jej likwidować). Handlujący w niej obecnie kupcy będą mogli się przenieść na tymczasowy bazar, a po remoncie wrócić na stare miejsce. Budowa bloku TBS będzie ostatnim etapem liftingu tej części Ochoty.
7t4XyQRJbeHWe0xPWLwrha6JEWAIJoN8Tx643REWQNZX0e2K5JJoxzJo5q6Y_tbs-2.jpg
2GKTZqSbAYw9wYZK9r3Pi6LuasZpJGFxA1KeWei8zrKn3Ho5giGvPurvfP0U_tbs-3.jpg
9nmetvKPrmn7SFDAWtlCpb3WS4PP9Pu6ethzWXrbS92jEF74cGxM9sqxQkqD_tbs-5.jpg
XMfearzI2AsPscfK1uDGqaCEGOwhgggCstOGerOIPv6RqQALmEE0npQORC7w_tbs-4.jpg
Yj3KOjbH50MOwOvfAfCnXB9VCqSed5vFHeCTvLUaxyNAA8hT0XUyj8VxHIqE_tbs-6.jpg
844BZrsljrWz471hU0etJeIxnaLtVINurymvNy8xyv4ovRYfGD2gwvLJpzjU_tbs-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera