Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Puławy R&D

 

Czas czytania: ~3 min


z1eNEplg5xhanQeuqk8Qh9b0O6jIYntS4FzSP07wGuwFC5AtQ1blMVSwRUz9_pul05-viz-1.jpg
Już niedługo Puławy będą miały swój Park Naukowo-Technologiczny. Na początku września władze miasta i warszawski oddział biura architektonicznego DEDECO podpisały umowę na realizację obiektu, który powstanie przy ul. Ignacego Mościckiego. Puławski Park Naukowo Technologiczny ma wspierać rozwój przedsiębiorstw, które w swojej działalności wykorzystują zaawansowane i przyjazne dla środowiska technologie, a także budować współpracę między tymi przedsiębiorstwami a ośrodkami badawczymi i szkołami wyższymi. Projekt kompleksu PPNT musi więc spełniać trzy podstawowe warunki – być nowoczesny oraz przyjazny dla użytkowników i środowiska naturalnego. Jego autorami są Małgorzata Rogalka, Agata Czarnowicz-Skonieczna, Grzegorz Modzelewski i Piotr Hofman. DEDECO: „Pamiętając o misji Puławskiego Parku Naukowo-Technologicznego, stworzyliśmy nowoczesny obiekt zgodny z założeniami zrównoważonego rozwoju (wykorzystanie naturalnego otoczenia i światła słonecznego, czytelny układ, funkcjonalność, elastyczność, odpowiednie materiały, ograniczenie kosztów inwestycyjnych). Otworzyliśmy budynek na zachodnią ścianę zieleni – las – i pozwalamy jej wejść do środka, proponując zielone dziedzińce – miejsce odpoczynku od pracy. Założenie zostało podzielone na przestrzeń zewnętrzną, tj. plac przed budynkiem pełniący funkcję parkingu oraz przestrzeń wewnętrzną – otwartą, transparentną, nasyconą zielenią. Granicą tych dwóch „światów” i jednocześnie bramą przejściową będzie elewacja frontowa budynku wykonana z lokalnego piaskowca (zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju). Kod podziału zdradza, co się za nią kryje – za parawanem zewnętrznej ściany widać trzy proste bryły mieszczące trzy podstawowe funkcje PPNT: CP – centrum przedsiębiorczości, IT – inkubator technologiczny oraz CT – centrum technologiczne. Budynek umieszczono w dalszej części działki, pozostawiając wolną przestrzeń i dając możliwość oglądu obiektu z szerszej perspektywy. W północnej części działki zorganizowano obsługę techniczną – transport, dostawy, wywóz śmieci – ograniczając ruch kołowy ciężkich samochodów. Dzięki temu, parking może mieć formę zielonego trawnika zabezpieczonego ażurowymi płytami lub kratą z tworzywa sztucznego, a przestrzeń przed budynkiem zyskuje charakter ogrodu. Część zachodnia, oddzielona ścianą frontową od strefy ruchu kołowego, to część dla użytkowników z centralnie usytuowanym wejściem oraz zielenią pomiędzy poszczególnymi funkcjami. Za bramą elewacji frontowej znajdzie się przeszklony hol spajający wszystkie funkcje obiektu i zapewniający logiczną i ergonomiczną komunikację wewnętrzną. W środkowym skrzydle ulokowano funkcje wspólne dla wszystkich użytkowników, czyli recepcję, kawiarnię oraz sale konferencyjno-szkoleniowe”. Punktem wyjścia dla aranżacji budynku jest moduł 1,3 m – zgodny z rozstawami słupków na elewacji. Taki układ ma zapewnić dużą swobodę kształtowania wnętrza – aranżacja przestrzeni biurowej (podział na osobne pomieszczenia lub open-space) oraz wielkość i liczba pokoi będą zmienne w zależności od potrzeb użytkownika. Poszczególne skrzydła budynku podzielono na trakty o rozpiętości ok. 7 i 15 m. Wszystkie pomieszczenia będą całkowicie doświetlone światłem naturalnym. Do szerokich 15-metrowych traktów wprowadzamy dodatkowo rozproszone światło poprzez świetliki dachowe. Elewacje budynku zaprojektowano tak, by maksymalnie wykorzystać orientację względem stron świata. By uniknąć strat ciepła, elewacje północne będą masywnymi ścianami z niewielkimi otworami okiennymi. Od południa zaś, dzięki zastosowaniu szklanych elewacji stanowiących ściany akumulacyjne, pozyskiwane będzie dodatkowe ciepło. Przed nadmierną ilością słońca chronić będą sterowane automatycznie żaluzje zewnętrzne, na których można montować panele fotoelektryczne, będące źródłem bezpłatnej energii elektrycznej. Wentylację i klimatyzację budynku uzupełni naturalne przewietrzanie poprzez system otwieranych okien i nawiewników.
XYOVqUBtOTIpot3gozVODewvtAC1GSy4Cy3qEXWlIbJ2JjdDXOEnp9VVXVfX_pul06-viz-2.jpg
98FtW0w0YAuDkqViXTyFUDW1ov9a07t2GqAQ9tzsz8d65Myy3TF0oA4vTmvo_pul01-zagospodarowanie.jpg
Bk6SQ01yNqJrkwUJA1u79EGG7mP9eY4qk3AIOzaXrK8SapxCb3Rs7QC8vkma_pul07-przekroj.jpg
JLIArtZermjfYr2yfH5dqHYeqD918JNhtNjUieEdgWX3bHGhyHlCJD5Dt53t_pul02-rzut-1.jpg
vHLnV4vE8tL3nq0bxRbmMRmov5CyYroh6OaOpqXo5l8BvnAkMtTZuF8DkAjI_pul03-rzut-2.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera