Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kulturalne kontrasty

 

Czas czytania: ~3 min


uI0tOzdVsIgTBWqdxr8gV0GHOIjL0oAdUlm5h0vbRMOVn2TV8CVbnMM0HXsQ_kadr.jpg
Wielki ekran na głównej elewacji budynku, Internetowy Świat Kultury, Teatr Lalek i Klub Seniora – to tylko niektóre atrakcje, z jakich będą mogli korzystać mieszkańcy Mokotowa. Za dwa lata ma się tam rozpocząć budowa nowej siedziby Domu Kultury „Kadr”. W połowie listopada został rozstrzygnięty konkurs na projekt placówki. Zwyciężyła w nim koncepcja warszawskiej pracowni architektonicznej Uni w składzie: Mikołaj Rek, Małgorzata Dąbrowska, Tomasz Graj, Nina Ślusarska, Wiktor Jarawka, Łukasz Mazurkiewicz, Aneta Dudek i Tomasz Bieniek. Jurorom konkursu spodobała się zarówno kompozycja architektoniczna, jak i zaproponowane rozwiązania funkcjonalne obiektu, który ma pomieścić bardzo bogaty program. Nowa siedziba „Kadru” powstanie przy ul. Rzymowskiego, na styku poprzemysłowych terenów Służewca i mieszkaniowego Mokotowa. Budynek będzie zestawiony z dwóch kontrastujących z sobą brył – jasnej, frontowej od zachodu i ciemnej od wschodu (przy ul. Orzyckiej). Pierwszej z nich nadano charakter reprezentacyjny i zapraszający do wejścia, a jej najciekawszym elementem będzie wielki ekran utworzony z „pikseli” – paneli elewacyjnych, które można przekształcić w ogromną, przestrzenną grafiką rastrową. Może ona być wykorzystywana jako nośnik informacji, ale przede wszystkim ma być przekazywana artystom jako pole do twórczych eksperymentów. W założeniu autorów projektu, ta elewacyjna grafika ma być „czytelnym elementem identyfikacji wizualnej obiektu, w jasny sposób określającym jego tożsamość”, a także czynnikiem ożywiającym przestrzeń miejską i generującym aktywność mieszkańców. Elewacja tylna, odznaczająca się prostą, surową wręcz elegancją, ma być wykonana z czarnej cegły z detalem w postaci wypustek. Jak wyjaśniają architekci: „Detal ten jest swobodnym architektonicznym przełożeniem motywu kliszy fotograficznej bądź filmowej z poszczególnymi klatkami – kadrami”. Ceglany wątek będzie kontynuowany na elewacji północnej, tworząc na niej figuratywny bądź abstrakcyjny relief. To połączenie architektury i sztuki ma podkreślić funkcję budynku jako domu kultury. Na tej fasadzie znajduje się również przestrzeń dla osiedlowych artystów graffiti. Elewacja południowa z kolei będzie polem „wali żywiołów” – tu dojdzie do zderzenia obu kontrastowo ukształtowanych skrzydeł budynku. Dzięki częściowemu odchyleniu ich od siebie, powstanie przestrzeń dla zielonych dziedzińców, umożliwiających doświetlenie wnętrz naturalnym światłem. Pod względem funkcjonalnym czterokondygnacyjny budynek został podzielony na dwie zasadnicze części. Parter i pierwsze piętro (tzw. dom pierwszy) przeznaczone są na funkcje reprezentacyjne, administracyjne i klub seniora. Znajdzie się tam również kawiarnia artystyczna, punkt informacyjny oraz umieszczona na antresoli w głównym holu przestrzeń „Internetowego świata kultury”. Dwa kolejne piętra (dom drugi) – zajmą pomieszczenia ściśle związane z funkcjonowaniem domu kultury, min. pracownie plastyczne i warsztatowe dla dzieci i dorosłych, galeria, szkoła tańca, sale wykładowe, Teatr Lalek, blok sportowy oraz pokoje psychoterapii rodzinnej i indywidualnej. Osobną, wydzieloną funkcjonalnie strefą budynku będzie blok Sali Widowiskowej. Zajmie on część powierzchni parteru i pierwszego piętra, ale będzie miał osobne wejścia, klatki schodowe i windy oraz zaplecze sanitarne. Na widowni sali będzie mogło zasiąść 260 osób. W projekcie uwzględnione zostały rozwiązania ekologiczne, przede wszystkim umożliwiające oszczędzanie energii elektrycznej. Na konkurs wpłynęło 40 projektów. Drugą nagrodę otrzymała pracowania MAG, trzecią – KIPP Projekt, a wyróżnienie przyznano E&L Architects.
Y71SBE4ssNoHvUISg5wu5JKGGHKIuxXY3LMYRjud0rNqmvFSM6txtoVwVEOh_kadr-2.jpg
6hRTGTZ1xCd2yWQ2RQYZW1J0OHgp87g8sbT3ZjLnuWVTwyjLRGFXQ9z00LEu_kadr-3.jpg
x2M4JUQ7dKS0s3yxJ6j7kmskuzOlGpNnah2h6y7AlH2JPO2zxQYSxKEQ4BfX_kadr-4.jpg
vjf4lFw1Vuhty5OUjzcAZ7ohaFq2z3r4B0lRccK9nPrDo0LEKmrdP4gWqalO_kadr-5.jpg
c8z5uTWPhru4iugiMnknIjUI1sK4tig0pnFCiHhFf1jxQsqBlilcXBNnsJGa_kadr-7.jpg
kqXRS7XoDJ02VYZvbFGJA2KEVDdVuZJcvS8rWo0UF4QdiiiFbHaILKmsUWm7_kadr-8.jpg
VcWY8IzyDGsvviGgZs7669B0aM8WjEyYLHarMFUj41FCM8EboAzF8g6XAlze_kadr-9.jpg
w2AsW7ilyHcwlBYuKtSv71W5bxgcEuFvKTll7VOBvU3NYHglw6BQ2git4xfh_kadr-10.jpg
d8uncYMU5rF8ohJB1m911MiJ5OQYKYrYXKG0MpH8PMuQF4gyU2BVtGm2Zl9h_kadr-11.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera