Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W fiszbinach

 

Czas czytania: ~3 min


TR0AR9VPr4WUVKFdkwA7RUpNri332WlPaWqRRL6RrSMmkaA0bstVb4g7XELH_kkmkozien-calosc.jpg
Po Poznaniu, Gorzowie, Rzeszowie i Bydgoszczy kolejne miasto przygotowuje się do budowy nowej siedziby lokalnych władz. Centrum Administracji w Tarnowie, które ma przenieść tamtejszy urząd miejski w XXI wiek, ma powstać w ciągu najbliższych 2-3 lat. Na konkurs, którego przedmiotem było opracowanie architektoniczno-urbanistycznej koncepcji Centrum Administracyjnego, wpłynęło 45 prac. Do etapu finałowego zakwalifikowało się 10 z nich. 11 grudnia 2009 r. jury ogłosiło wyniki: pierwszą nagrodę przyznano krakowskiej pracowni KKM Kozień Architekci, drugą otrzymało biuro Roman Rutkowski Architekci, a trzecią – Szumielewicz, Sobczyk, Ciechan Architekci Spółka partnerska. Ostateczna decyzja, który z nagrodzonych projektów będzie realizowany, jeszcze nie zapadła. Nowy budynek powstanie na działce ograniczonej ulicami M.B. Fatimskiej, Cegielnianej i J. Dwernickiego. Jego lokalizacja w sąsiedztwie zabudowy mieszkaniowej, obiektów poprzemysłowych i sakralnych oraz ogródków działkowych poprzez wprowadzenie funkcji centrotwórczych ma się przyczynić do podniesienia jakości przestrzeni publicznej oraz znaczenia tej części miasta. Ideą koncepcji pracowni KKM Kozień jest stworzenie obiektu dostosowanego do różnego rodzaju aktywności oraz mającego charakter przyjaznej i otwartej przestrzeni publicznej zintegrowanej z zielenią i otaczającym miastem. Jednocześnie, funkcjonowanie obiektu powinno w jak najmniejszym stopniu utrudniać życie okolicznym mieszkańcom. Zgodnie ze zwycięską wizją, powstać ma zespół złożony z dwóch równoległych ciągów zabudowy – w północnej i południowej części działki – powiązanych parkową zielenią. Jeden z nich – od strony ul. Dwernickiego – to czterokondygnacyjna bryła z otwartym, ogólnodostępnym przejściem w środkowej części. Drugą linię tworzą dwa obiekty spięte nadwieszoną nad placem, trzykondygnacyjną „belką”. Oba ciągi komunikują cztery usytuowane poprzecznie łączniki, mieszczące klatki schodowe. Między nimi znajdzie się sala obsługi klienta, otwarty, zielony dziedziniec oraz połączona z nim sala obrad. Ze względu na naturalne ukształtowanie terenu, otaczający budynek plac będzie dwupoziomowy. Elewacje obiektów częściowo stanowić mają wylewane, żelbetowe ściany „fiszbinowe” tworzące system zewnętrznych żaluzji, chroniących wnętrza biurowe we wschodnim i zachodnim trakcie budynku przed bezpośrednim oddziaływaniem promieni słonecznych, a częściowo – przeszklone ściany kurtynowe (szkło antisol) z systemem żaluzji wewnętrznych. Zastosowanie liniowego układu zabudowy ma, w intencji architektów, uporządkować układ urbanistyczny otoczenia, przede wszystkim zabudowy mieszkaniowej i usługowej od wschodu, czyli od strony ul. Dwernickiego. Po zachodniej stronie zaś powstać ma przestrzeń publiczna służąca organizacji imprez otwartych. Od strony wejścia do kościoła, czyli w południowej części działki, miałby się znaleźć skwer z zielenią i sadzawką, który wizualnie rozdzielałby strefę zabudowań sakralnych od budynków administracyjnych. Jednym z założeń architektów było maksymalne zachowanie istniejącej na działce zieleni, zwłaszcza drzew tworzących szpalery wzdłuż ciągów pieszych przylegających do kwartału, a także stworzenie wrażenia „wlewania” się roślinności w wewnętrzną przestrzeń budynku. Zastana flora ma zostać uzupełniona o kwitnące krzewy i pnącza porastające część elewacji, np. ściany sali obrad czy od strony parkingu przy ul. M.B. Fatimskiej. Na skwerze rekreacyjnym w południowo-zachodnim narożniku architekci zaplanowali sadzawkę, do której wpadałaby kaskada wody spływająca z dolnego gzymsu frontowej, nadwieszonej części obiektu. W północnej części Centrum Administracyjnego zaproponowano ulokowanie funkcji o charakterze reprezentacyjnym, min. sali obrad i Kancelarii Prezydenta. Sala obsługi klientów znalazłaby się w przestrzeni między dwoma ciągami zabudowy. Wokół niej zaś mieściłyby się wydziały najczęściej odwiedzane przez klientów, min. Wydział Architektury i Planowania Przestrzennego, Geodezji czy Urząd Stanu Cywilnego. Funkcje administracyjne nie zajmą całej powierzchni nowego budynku – zostanie w nim jeszcze ok. 1,5 tysiąca metrów kwadratowych, które miasto chce przeznaczyć na cele komercyjne. Zespół projektowy: Projekt: Marek Kozień, Magdalena Kozień-Woźniak, Katarzyna Kozień-Kornecka Współpraca: Marcin Gierbienis, Jakub Kornecki, Agnieszka Kowalczyk, Magdalena Habrat-Rączka, Michał Rączka, Beata Tokarska
Ylu9juONitFJq0cRu2mGMIbQfcRj3oqYBJENkprckd5v0K7acvwy9hu2BsUc_kkmkozien-tarnow-1.jpg
iN4tsjW5vBnb1ld3ZVVTt6vACuLXgzAjop3p8GrjLfr3rBrm75mgmAsXpMjN_kkmkozien-tarnow-2.jpg
tgVCzgeh5SGdsoTzptVnIwCFtFmWkbddwoVIBoKDQ1j4DVkW1osjeeHXQVkd_kkmkozien-tarnow-3.jpg
eaF2uUoH7zK7ATEQiEGRJFxzUMHQTeGRwIzCDX18hRqcW6tWQr963QZoxcPm_kkmkozien-tarnow-4.jpg
MvFy3OKd2GNsKhXPS7IVIK3wVzmVYoZREmhXEgmjynK1Sl60nxg19B2ncaQv_kkmkozien-tarnow-5.jpg
PI3KWIb4l9RqtK8JNPCDk62kjUs8bOHn4O0kYP4FTf4DN51d8Q1BuwOZS40e_kkmkozien-tarnow-6.jpg
1LtrBumNwnwLSXsKQGlJc6zrxHoGSUl6DBjqdCIZXDTD0X6XMS1NYL6YXwq4_kkmkozien-tarnow-7.jpg
g75ofkhkZYH2ZFmwhs1fABWAZIvb0eE146aucgAyfT3am3NQKzf46detttjV_kkmkozien-tarnow-8.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera