Katyń makro, Katyń mikro - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Katyń makro, Katyń mikro

 

Czas czytania: ~3 min


hJittcWyJdUlGB4pmZUnoqYeDfLs9zxx3P6ggdFiQBMyE836cMMifWIUFEe6_kat1.jpg
Muzeum Katyńskie działa od 1993 r. i mieści się w Forcie IX Czerniakowskim przy ul. Powsińskiej w Warszawie. Z niecierpliwością czeka jednak na nową, nowocześnie urządzoną siedzibę. Ma być gotowa w 2012 r. Jej projekt już został wybrany. 8 kwietnia 2010 r. ogłoszone zostały wyniki konkursu na programowo-przestrzenną koncepcję Muzeum Katyńskiego, które ma powstać w budowli i otoczeniu kaponiery w Cytadeli Warszawskiej – dawnej rosyjskiej twierdzy wzniesionej po powstaniu listopadowym w 1830 r. Na konkurs wpłynęły 22 prace. Jury pod przewodnictwem Konrada Kuczy-Kuczyńskiego za najlepszą uznało propozycję stworzoną wspólnie przez zespół pracowni Maksa Sp. z o.o i Brzozowski/Grabowiecki Architekci oraz artystę performera, Jerzego Kalinę. Muzeum Katyńskie stanowić będzie część narracji związanej z główną siedzibą Muzeum Wojska Polskiego w Cytadeli, zaprojektowaną przez pracownię WXCA. Zgodnie ze zwycięską wizją, ma ono być miejscem pamięci i dokumentowania zbrodni katyńskiej, hołdem oddanym jego ofiarom, a także placówką edukacyjną, w której szczególny nacisk położony został na dotarcie do młodego odbiorcy. Program muzeum zaczyna się jeszcze przed wejściem do budynku, na placu, którego centralnym punktem będzie symbolizująca las katyński instalacja „Warta”. Autorzy wybranej koncepcji chcą ukazać zbrodnię katyńską zarówno w skali makro – w kontekście europejskiej i światowej historii i polityki, jak i z perspektywy pojedynczego człowieka – poszczególnych oficerów i ich rodzin, ludzi uwikłanych w procesy dziejowe XX wieku. Ekspozycja muzeum, łącząca przestrzenie o charakterze symbolicznym i nowoczesne środki przekazu, rozmieszczona będzie na dwóch kondygnacjach. Na piętrze znajdzie się merytoryczna strefa „Odkrywania”. Jej celem będzie przekazywanie informacji o zbrodni katyńskiej przy użyciu zawansowanych technologii – systemów interaktywnych, kiosków multimedialnych oraz innowacyjnych technologii audiowizualnych. Parter kaponiery zajmie „Świadectwo” – oddziałująca na emocje przestrzeń, pozwalająca zwiedzającemu obcować z potraktowanymi jak relikwie pamiątkami po ofiarach Katynia. Nastrój ciszy i skupienia podkreślać ma panujący w pomieszczeniach półmrok, przełamany jedynie dyskretnym oświetleniem gablot z eksponatami. Wyjście z tej strefy muzeum prowadzić będzie symboliczną Aleją Nieobecnych, wiodącą dawną ścieżką straży do zabudowań baterii barkowej. Tam, na ołowianych tablicach umieszczonych w wewnętrznych ścianach działobitni, wyeksponowane będą nazwiska ponad 20 tysięcy ofiar zbrodni. W wał ziemny, wzdłuż którego zostanie poprowadzona aleja, wkomponowane będą granitowe cokoły z wyrytymi nazwami profesji, które reprezentowali zamordowani. Trasę zwiedzania zamykać będzie tunel przeznaczony na ekspozycję upamiętniającą rodziny pomordowanych oraz ludzi, którzy walczyli o zachowanie pamięci o zbrodni. Tunel w sposób symboliczny połączy umieszczoną w działobitni urnę z ziemią przywiezioną z mogił Katynia, Charkowa i Miednoje i krzyż na placu apelowym. Plac ten pomyślany został jako miejsce organizacji oficjalnych uroczystości. Autorzy projektu: Krzysztof Lang, Jan Belina Brzozowski, Konrad Grabowiecki, Jerzy Kalina Współpraca: Michał Krasucki – ochrona konserwatorska, Wojciech Stefaniak i Wojciech Pitala – scenariusz, Damian Pawella – oświetlenie, Małgorzata Ogonowska i Anka Kalina – zieleń, Tymoteusz Pruchnik – konsultacje, Michał Mazur – grafika, Aleks Kann – plansze, Konrad Jaskulski i Paweł Filip – wizualizacje, Katarzyna Skarbek, Piotr Piądłowski, Jacek Jaskulski i Jan Kulig – wnętrza, Marcin Szulc – architektura/wnętrza. Drugą nagrodę otrzymała pracownia Consultor Sp. z o. o. Jury przyznało także pięć wyróżnień: I stopnia – S.A.M.I. Architekci, II stopnia – Wolski & Partners Architekci, III stopnia – zespół Piotr Pyrtek, Maciej Skaza, Rafał Zawisza; IV stopnia – Jan Mazur, V stopnia – MAAG s.c. Szacowany koszt inwestycji to 12 milionów złotych.
mAuo8uLjuXOSjow79ttt2kE7yzks21M8VYBTFJjef6ruQyCAMGskBdIIDTn7_kat2.jpg
2BzJLnw2970dItpzMdBct0ApZ4AJCypZafPJTphsJoeFzq2DaJIWxlwAqJa5_kat3.jpg
rc5toSiYhNz5SESwCabOsWmnngzgx1F5qP8PvaZoAW4ausXbpiqwC7nU6cnL_kat4.jpg
UAzud6BazaWXL0OYXQpObmBkyl7kp2eKOQaSNg8K3fXb4EQGAna3ZGGgz2h2_kat5.jpg
Y2v24i0mO9xsBy0fI5IYgFy95HeRyGmqtZKgxB1arneioEvKDuj4dheBfV40_kat6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera