Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rusza akademia

 

Czas czytania: ~3 min


rc7YYhASi8JIkedtIB8NJQu4DfPKAlJRZZE2OL31yzbRii0zkyJMvqvc5VJI_jems-asp-widok.jpg
Dwa lata po rozstrzygnięciu konkursu na rozbudowę swojej siedziby na Powiślu, warszawska Akademia Sztuk Pięknych może w końcu zacząć poważnie przygotowywać się do zmian. W pierwszych dniach sierpnia władze uczelni podpisały umowę z Ministerstwem Kultury i Dziedzictwa Narodowego dotyczącą finansowania tej inwestycji. Obejmie ona budowę nowego skrzydła oraz rewitalizację przedwojennego gmachu przy ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 37/39. Konkurs na projekt rozbudowy i modernizacji gmachu ASP został rozstrzygnięty w 2008 r., a JEMS Architekci otrzymali w nim drugą nagrodę (pierwszej nie przyznano). Pierwotnie koncepcja obejmowała trzy elementy: renowację i nadbudowę gmachu z początku XX w., przekazanego uczelni w 1914 r. przez Fundację Kierbedziów, dobudowanie nowego skrzydła oraz wzniesienie pawilonu wystawowego po drugiej stronie ulicy, na terenie nadwiślańskiego skweru. Jak łatwo się domyślić, nie wszystkie założenia konkursowej wersji projektu będą realizowane – koncepcja pawilonu ekspozycyjnego pozostanie na papierze. Założeniem architektów było połączenie starej i nowej części w zespół jednorodny pod względem funkcjonalnym i kompozycyjnym, skupiony wokół dziedzińca wystawienniczego, pomyślanego jako zewnętrzna przestrzeń ekspozycyjna i główna strefa publiczna zespołu. By nowy budynek nie wprowadzał dysonansu do zastanego otoczenia, architekci dostosowali jego skalę do gabarytów sąsiedniej zabudowy, a także nawiązali do charakterystycznej artykulacji budynków przy Wybrzeżu Kościuszkowskim. Inspirując się wieloplanowymi fasadami sąsiednich kamienic, cofnęli wyższą, mieszczącą aulę część budynku w głąb działki, a na elewacjach zastosowali beton o bogatej tektonice i spokojny układ okien, które maja korespondować z charakterem fasad innych budynków w pierzei. W stronę parku kompleks ASP będzie się otwierał dziedzińcem o miękkich konturach, otoczonym przez przeszklone elewacje kontrastujące z tymi od strony ulicy. W nowym budynku o powierzchni 9 tysięcy metrów kwadratowych mieścić się będą między innymi nowe wydziały uczelni: istniejący od 2009 r. Wydział Sztuki Mediów i Scenografii oraz tworzony Wydział Teorii Sztuki kształcący animatorów kultury, krytyków i kuratorów. Wnętrze obiektu podzielone będzie na trzy strefy – przyziemie i parter zajmą pomieszczenia Wydziału Rzeźby przylegające do przestrzeni wystawienniczej ulokowanej pod dziedzińcem, natomiast w najwyższej części budynku ulokowane będą sale zajęć teoretycznych oraz aula ze studiem i pracowniami scenografii. W nowej części budynku znajdzie się także miejsce na kawiarnię. Nowy obiekt będzie na każdym poziomie połączony z zabytkowym, który przejdzie kompleksową rewaloryzację. Lifting historycznego gmachu ma przywrócić jego elewacjom dawny – a właściwie zbliżony do dawnego – wygląd, min. dzięki zastosowaniu szklanych witryn, które dodatkowo będą współgrały z fasadą nowego skrzydła. Jak wyjaśniają autorzy projektu, wierne odtworzenie wyglądu zabytkowego gmachu z jego charakterystycznymi wykuszami nie jest możliwe ze względu na wcześniejsze interwencje oraz projektowaną nadbudowę. W planach jest natomiast remont pomieszczeń dydaktycznych i wykładowych, by przystosować je do wymagań współczesnych użytkowników. Po remoncie i przebudowie budynek będzie miał pięć kondygnacji nadziemnych i powierzchnię 7209 m2. Mieścić się w nim będzie Wydział Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki, Międzyuczelniany Instytut Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki oraz pomieszczenia planowanego Pogotowia Konserwatorskiego – pierwszej tego typu instytucji w Europie. Inwestycja ma się zakończyć w 2013 r. Jej szacowany koszt to 65,5 miliona złotych, z czego ponad 40 milionów pochodzić będzie ze środków unijnych.
fhGP8csTGkVvviqJXXmSVDsnRbTKNzugYRH8YSs5WGsOwzocxPE1hHq2DdFL_jemsaspsytuacja.jpg
yTRObjq6RwxEmP17UqRiemD8mesRQ0jdHj1uMuEs2i2BN51Z6P3W7ilCE5EA_jemsasppoprzeczny.jpg
jHzVTurLZWr27nz0wtf3HpkIrvl6tA5Q1I8JxPo5RugCpJKKiYjk90lWni9c_jemsasprzut.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera