Akademia wybrała - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Akademia wybrała

 

Czas czytania: ~2 min


uRAWEYtKjNuBmvbqQwOShOiTIrQwMRYEsjfM7Nqcs9OshUqmloRuL0d7OeRG_am-szkocny-3.jpg
Akademia Morska w Gdyni wybrała: jasną cegłę i niebieskie szkło. Flagową inwestycją rozwijającej się uczelni ma być nowe Centrum Dydaktyczne, w którym znajdą się nie tylko sale wykładowe i biblioteka, ale także centrum konferencyjne i ośrodek informatyczny. W konkursie na projekt budynku zwyciężyła propozycja zespołu Marcina Szkocnego. Celem konkursu było „uzyskanie najlepszej pod względem architektonicznym, funkcjonalnym i eksploatacyjnym koncepcji Centrum Dydaktycznego Akademii Morskiej w Gdyni, wraz z projektem zagospodarowania terenu działki – w zakresie koniecznym dla przedstawienia idei ogólnej projektu”. Spośród nadesłanych 16 prac jury pod przewodnictwem profesora Piotra Jędrzejowicza nagrodziło dwie, a dwóm kolejnym przyznało wyróżnienia. W opinii jury, zwycięska praca odznacza się „doskonałym dopasowaniem do istniejącej już architektury” oraz – w szerszym kontekście – architektonicznego krajobrazu całej Gdyni. Jej zaletą jest także „bardzo funkcjonalny układ odpowiadający potrzebom Uczelni oraz założeniom przewidzianym w konkursie”. Głównym założeniem projektantów było stworzenie budynku, którego charakter nawiązywać będzie do zastanych gmachów Akademii Morskiej. Dlatego zaproponowali prostą, prostopadłościenną bryłę podzieloną na trzy części: skrzydło północne, południowe i część środkową z klatką schodową i windami. Fasadę obiektu urozmaicać ma podcień oraz duże przeszklenie podkreślające jej symetryczną kompozycję i dodające jej monumentalności. Jak podkreślają autorzy projektu, charakterystycznym elementem budynku i jego wizytówką będzie „zewnętrzny by-pass komunikacyjny”, zapewniający łączność między parkingiem, placem przed wejściem głównym oraz ulokowanym na trzeciej kondygnacji centrum konferencyjnym. Takie rozwiązanie umożliwi niezależne funkcjonowanie części konferencyjnej, a jednocześnie – przenosząc ruch i towarzyszący mu hałas na zewnątrz obiektu – zapewni komfort osobom korzystającym z biblioteki. Budynek będzie liczył pięć kondygnacji, w tym jedną podziemną. W części naziemnej wszystkie piętra zorganizowane będą wokół atrium zamkniętego szklanym dachem, które zapewni dostęp dziennego światła i umożliwi w ten sposób zmniejszenie zużycia energii na oświetlenie wnętrz (energooszczędność była jednym z kryteriów oceny projektów konkursowych). Ulokowany od strony ul. Kapitańskiej budynek Centrum Dydaktycznego stworzy kompozycyjne zamknięcie kampusu Akademii. Przed głównym wejściem do obiektu architekci wytyczyli reprezentacyjny plac wieńczący główną oś komunikacyjną założenia, prowadzącą od gmachu głównego przy ul. Morskiej. Szacowany koszt realizacji wybranej koncepcji to 50 milionów złotych. Władze Akademii zapowiadają, że część tych środków będą się starały pozyskać z funduszy unijnych. Drugą nagrodę otrzymała koncepcja ksg architekten und stadtplaner GmbH pod kierownictwem prof. Susanne Gross. Równorzędne wyróżnienia przyznano zespołom Jarosława Krause i Tomasza Skrobuna. Źródło: materiały organizatora
Y2ebi3bzTSW03iq8V9Av05kdapf5W3IUuI6e91Fq0tl8BWYQkKEd6ruB3FVi_am-szkocny-4.jpg
NnG3O1DN2XnIqSYa3bb9JMXtPL10eXrQTjoTUrpt4ElLRs6jCv3Yxpww665y_am-szkocny-5.jpg
BBxTRBVSekzObvRenCmxIzYS2x7o2DsjKPNb9qtDhXkCVsL0tjG1Da9mrM4j_am-szkocny.jpg
OqZstr5aGrVi96mmvzgznYTxWLOnxzne2rqtw2shwktiLNnFRg9m3KBiUlmW_am-szkocny-2.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera