Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wiedza na bulwarze

 

Czas czytania: ~2 min


Z2zq1yHsJG7QpdCJzJP97XFW3F2nVNmbNhoW7GaQck3LQbDBnk8Mf67a8GLA_centrum-kopernik.JPG
Jego twórcy zapewniają, że to nie muzeum. Wszystkiego można, a nawet należy, dotknąć, sprawdzić, jak działa, poeksperymentować. Centrum Nauki Kopernik w Warszawie – pierwsza tego typu instytucja w naszym kraju – zostało oficjalnie otwarta w piątkowy wieczór, 5 listopada 2010 r. Konkurs na projekt siedziby Centrum Nauki Kopernik został rozstrzygnięty w grudniu 2005 r. Zwyciężyła w nim koncepcja młodego biura RAr-2 Laboratorium Architektury Gilner + Kubec z Rudy Śląskiej, która ujęła jurorów nie tylko formą budynku, ale także harmonijnym wpisaniem jej w otaczający krajobraz i podkreśleniem charakteru nadwiślańskich bulwarów. Budowa ruszyła latem 2008 r. Jeszcze zanim budynek został ukończony, wiosną tego roku przeszedł pierwszą poważną próbę – próbę wody. Na szczęście powódź, w czasie której poziom Wisły podniósł się na wysokość niemal 8 metrów, nie wyrządziła żadnych szkód. Siedziba centrum powstała nad tunelem Wisłostrady u zbiegu Wybrzeża Kościuszkowskiego i ul. Zajęczej, nad samą Wisłą. Wraz z Biblioteką Uniwersytetu Warszawskiego i siedzibą Akademii Sztuk Pięknych, która wkrótce zostanie rozbudowana, stworzyć ma nowy układ urbanistyczny, w którym dominować będą funkcje naukowe i kulturalne oraz przestrzeń publiczna. Elementem, który ma integrować budynek ‘Kopernika’ z otoczeniem – bulwarami nad Wisłą i ogrodem biblioteki – jest szeroka promenada biegnąca równolegle do Wisły. Stanowi ona rdzeń kompozycyjny i funkcjonalny Centrum Nauki (wewnątrz budynku staje się agorą) i otaczającego go parku. Głównym elementem kompleksu Centrum Nauki Kopernik jest dwukondygnacyjny budynek o powierzchni 15 tysięcy metrów kwadratowych, mieszczący wystawy stałe i czasowe, laboratoria i pracownie, centrum konferencyjne, kawiarnie i restauracje oraz część biurową. W sąsiadującej z nim bryle przypominającej potężny głaz narzutowy znajduje się multimedialne planetarium przykryte kopułą o średnicy 16 metrów. Całość otacza Park Odkrywców, dla którego inspiracją był nadwiślański krajobraz. Pomyślany został jako miejsce eksperymentów pod gołym niebem, gdzie między kępami zieleni umieszczone zostały instalacje interpretujące proces pojawiania się dźwięku i muzyki, a także plenerowa galeria. Jego kontynuacją jest ogród na dachu głównego budynku. Autorzy projektu Kopernika podkreślali, że ich koncepcja jest próba odtworzenia w architekturze naturalnego procesu powstawania krajobrazu. Dlatego sięgnęli po symulację procesu erozji rzecznej i wód opadowych, która prowadzi do powstania nowych, wolno stojących ‘obiektów krajobrazowych’. Projekt siedziby Centrum Nauki Kopernik powstawał we współpracy z artystami, architektami krajobrazu, projektantami zielonych fasad i ogrodów dachowych, a także specjalistami od naturalnej wentylacji, nowych technologii budowlanych i konstrukcji ścian z gliny oraz geologami. W budynku znajduje się sześć galerii tematycznych, w których wykorzystywane są zarówno zaawansowane technologie i multimedia, jak i proste rozwiązania, często oparte na wynalazkach sprzed wielu lat. Fot: Centrum Nauki Kopernik
eQxBkCUfZbUMPWL1v2DTrNiU88eq9aBiOirOtU2p8oP9I73Mh9A7KsxuO66w_centrum-kopernik-2.JPG
fRKkFwyEQCPT426ESYqa8Rc8u4Aijeii5UPgPUn15UG9Uj654lnoIL9X77lj_centrum-kopernik-3.JPG
0byZXmh9Fsx5dwUJrYhCTAY6l3zv1E86QiCRvwJyvfkbXi5Z0Irjm2BXMcHe_centrum-kopernik-4.JPG
qQOwmiWAxClN5FTqJHyRXSjJZGQBP7Dg0EdJk0gyq3Ow6DvyWwQqd6qK3vzk_centrum-kopernik-5.JPG
Q9FgpDZOhZYQeIDq3zF0Gx5PrJxhTTP9UXnalm3U1OQ7OdLCMrhypFyMM8FK_centrum-kopernik-6.JPG
V69TLSsD75BEdqBWhh6FbzuLTsC7TC6yFiKUUSWjmlPoF7KDoAQBycSjfWbk_centrum-kopernik-7.JPG
Uwk5KRRAxf3wWYFa4ny9ai9lnTaxiNWtfbZkSQOgCkj1tE76qeBSKNaD6fYL_centrum-kopernik-8.JPG
np65peJtXbGrbniMaxulgKO9uq8auxzCJvsQAoI4Yvl0AYimYNHtPSjT2BlE_centrum-kopernik-9.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera