Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Podporządkowany naturze

 

Czas czytania: ~3 min


4pQBebMukg6ixF65QJuDrU0gH8p1IxToSqEOgrt0WIDDawP9y8TYUQ3vnpHv_robert-konieczny-dom-arka-2.JPG

Robert Konieczny zdobył uznanie jako 'architekt od luksusowych willi'. Wreszcie przyszedł czas na zaprojektowanie domu dla własnej rodziny. Przypominający betonową arkę, która osiadła na zboczu wzgórza, dom nie będzie zaskakiwał spektakularną, skomplikowaną bryłą. Idea była prosta – dom ma zapewniać poczucie bezpieczeństwa i respektować siłę górskiej przyrody.

FAj3TzrNvhzfuUSlBJid6NjqBAaVlv3yXQJXVTgRqITPEkgmeVKSuCopAfIz_robert-konieczny-dom-arka-1.JPG
er5HAkE8YV6oWOfLxivxF7f6JAluB7ycE2SB6GZK7pHR2XcQ3Alo0fgniTgC_robert-konieczny-dom-arka-3.jpg

Prywatny dom architekta powstaje w Brennej, na zboczu, z którego roztacza się piękny widok na Beskidy. W intencji Koniecznego, budynek miał się stać ramą, która będzie tę panoramę kadrować, a nie konkurować z malowniczym pejzażem. Między innymi dlatego tuż po rozpoczęciu budowy całkowicie zmienił jego koncepcję.

y1Bqu2szdKQtJtKmC4xwMSdT7926XMhKXjz0ZjcO2YpXTQuCVsynMvmUEDND_robert-konieczny-dom-arka-4.JPG

Po dwóch latach pracy nad projektem i zaledwie dwóch dniach prac budowlanych, które upłynęły pod znakiem mało efektywnych zmagań koparko-ładowarki z twardym gruntem, Konieczny zdecydował się na przeprojektowanie budynku. Po pierwsze dlatego, że inwestycja przekroczyłaby zakładany budżet, po drugie – w swojej pierwotnej formie dom nie respektował sił górskiej przyrody. Przeciwnie – planowane potężne ściany oporowe i głębokie drenaże, przy realizacji których niezbędne byłoby sięgnięcie po arsenał współczesnej technologii, zdecydowanie się im przeciwstawiały.

F6o1QHOzurYFJ4Jfwcr8mIbDqClWcgBm37CzS6FPb2z05xVj6MFKyD7sYgla_robert-konieczny-dom-arka-idea.jpg
OrDXlwrra11ci48v23AwYRz7DwKpcOLIbQCIQzZflx20DZuND9O4zVaTdHem_robert-konieczny-dom-arka-elewacja-polnocna.jpg

Jednym z głównych celów architekta było zaprojektowanie domu, z którego wnętrza można będzie bez przeszkód podziwiać górski krajobraz. Za najwłaściwszą formę uznał więc otwarty na otoczenie, parterowy dom, w którym ze wszystkich pomieszczeń będzie się roztaczał ten sam widok. Drugim kluczowym zagadnieniem było zapewnienie poczucia bezpieczeństwa w domu, który znajduje się na zupełnym odludziu. Z tego powodu Konieczny zdecydował się a 'odkręcenie' budynku w taki sposób, że z ziemią styka się on tylko jednym narożnikiem, a reszta wisi nad zboczem wzgórza. Dzięki takiemu rozwiązaniu część parteru, w której znajdują się sypialnie, została wyniesiona na poziom pierwszego piętra.

b3Fr0uvTKxXp6xB6qsOwP28PcgWR31v2IugnIiRyFSNPKkUjOXz5STieQkCg_robert-konieczny-dom-arka-przekroje-poprzeczne.jpg

Druga kwestia związana z poczuciem bezpieczeństwa dotyczy usytuowania domu na stromym zboczu. Ze względu na zagrożenie osuwiskami, które coraz częściej występują w polskich górach oraz by w jak najmniejszym stopniu naruszać grunt, architekt postanowił potraktować dom jak most, pod którym swobodnie przepływa woda opadowa. Podłoga parteru ma więc formę wiszącej nad ziemią płyty podpartej na zaledwie trzech niezależnych ścianach.

Z1wiqpeJVBiUrA6tv19j5DKn7LMldptUN9FGirvN9754SVShVVgN9zDwrd2U_robert-konieczny-dom-arka-rzut-parteru-otwarty.jpg

Uwzględniając górskie realia i zapis w planie miejscowym, architekt zaprojektował dach dwuspadowy. W efekcie, dom przybrał formę typowej stodoły stojącej na trzech cienkich ścianach. By nadać budynkowi sztywność, u podstawy ściany zostały stężone płaszczyznami 'odwróconego' dachu, których pochylenie zwiększyło poczucie bezpieczeństwa i nadało lekkość konstrukcji. Kształt bryły i przepływająca pod budynkiem woda sprawiają, że dom przypomina arkę, która osiadła na skale.

n7cZcA3FaqtnTRkahjE3nlr8RXErv5JeBWSouVtWTvG7JaBF9jyNYewZooyL_robert-konieczny-dom-arka-sytuacja.jpg

Pod względem konstrukcyjnym dom nawiązuje do zasady budowania górskich chat i schronisk, których podstawa wykonana jest z kamienia, a część mieszkalna – z drewna. Podobnie jak w tych przypadkach, cała konstrukcja domu-arki to jednorodny monolit wykonany ze współczesnego kamienia – betonu, a część mieszkalna ma postać wstawionej w niego drewnianej kapsuły. Wybór betonu podyktowany był względami praktycznymi, ponieważ jest to najtańszy i najtrwalszy z możliwych materiałów konstrukcyjnych, wykończony już na etapie konstrukcji.

Fot: materiały projektanta

Podepnij swój artykuł

tagi

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera