Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kwadrat podzielony

 

Czas czytania: ~3 min


tnQEBeh2yzzYo9xLkvZVc4DM3hpA5DOXAK1c71OanpEChe9hTOoUsTIsI7ah_nagrdoda-eliza-biala-piotr-baszynski.jpg

Inicjatywie Domu Kultury INSPIRO w Podłężu przyglądaliśmy się od początku. Przeprowadzony przez niego konkurs 'Podziel kwadrat', którego celem było zaprojektowanie od nowa wnętrz placówki we współpracy z jej codziennymi użytkownikami, czyli lokalną społecznością, został już rozstrzygnięty. Jury nie przyznało nagrody głównej, wręczyło jednak dwie nagrody równorzędne.

fj4UZPF0z2aJL5eBLqhcv70bRpaJJXnL8UOCKo1o8CRfd6OBsSwBSWrSjCdC_nagroda-eliza-biala-piotr-baszynski-2.jpg

Autorami prac, które jurorzy uznali za najlepsze, są zespoły Elizy Białej i Piotra Baszyńskiego oraz Patryka Turewicza, Sebastiana Łucjana i Przemysława Metko. Każda ekipa otrzymała po 3 tysiące złotych oraz zaproszenie do negocjacji nad projektem realizacyjnym. Ponadto, wyróżniona została praca Macieja Siudy, Łukasza Piasty, Kamila Rusinka, Katarzyny Dąbkowskiej, Jerzego Mazurkiewicza i Marty Niedbalec.

Q0m7XMekUrOGMz9tRNM61e8QYtHiNC8JCNfztiGbYbyWZsRBSjO8hZboyMdb_nagroda-eliza-biala-piotr-baszynski-3.jpg

W finałowym etapie konkursu jurorzy oceniali sześć prac złożonych przez uczestników, którzy pomyślnie przeszli pierwszy etap zmagań, a następnie wzięli udział w warsztatach projektowania partycypacyjnego.

Choć wszystkie projekty uznane zostały za ciekawe i oryginalne oraz reprezentujące wysoki poziom pod względem opracowania graficznego, jurorzy zauważyli, że istotną trudnością okazało się zaproponowanie nowej organizacji programu funkcjonalnego domu kultury. W najbardziej satysfakcjonujący sposób odpowiedzieli na to wymaganie autorzy trzech docenionych prac.

gDRfFJFwgnh6n3suCQZwWqnnQT5IPSRgidLbNoJtn0YMXi14GLxqrnp8bM8k_sebastian-lucjan-przemyslaw-metk.jpg

Uzasadniając swój wybór, w przypadku pracy Elizy Białej i Piotra Baszyńskiego, sędziowie wskazali przede wszystkim na indywidualny charakter projektowanego wnętrza oraz uznanie, jakie wzbudził wśród użytkowników DK INSPIRO. Ponadto, projektowaną przestrzeń sal zajęciowych uznano za sprzyjającą skupieniu i spokojną. Docenione zostały całościowe rozwiązania architektoniczne: doświetlenie górnoboczne oraz dobra lokalizacja sali do zajęć muzycznych, która została odseparowana od pozostałych pomieszczeń, co wpływa korzystnie na jej akustykę. Wątpliwości jury wzbudził jednak dość znaczny stopień komplikacji realizacji i idący za tym koszt, a także funkcjonalne niedogodności, takie jak wąskie przejście przy projektowanych toaletach.

OsuCfDnHqmZBhwRbXsm25yhOkHuAFFJdIxVa4quV8hDKrlijQg2K5lRjNvDF_sebastian-lucjan-przemyslaw-metk1.jpg

Druga z nagrodzonych prac – propozycja Patryka Turewicza, Sebastiana Łucjana i Przemysława Metko – przychylną ocenę jurorów zdobyła otwartością koncepcji, będącą doskonałą podstawą dla dalszych opracowań, a także dobrą dyspozycją architektoniczną – uwzględnieniem ogrodu zimowego oraz przybudówki w strefie wejściowej. Za ciekawe uznano kompleksowe rozwiązanie architektoniczne oraz autorski projekt podziału dużej sali za pomocą przesuwnych regałów mogących pełnić funkcję ścian działowych. Wątpliwości jury wzbudziły prawdopodobnie wysokie koszty realizacji oraz niektóre rozwiązania praktyczne, jak na przykład podłoga z drewna liściastego.

0zccKIe4Bw2XOOnCpdIEv0Z54cRm15ya8ArpPDQ5guFa0o06C3Kgkiy5Mm82_wyroznienie.jpg

W przypadku pracy wyróżnionej, której autorami są: Maciej Siuda, Łukasz Piasta, Kamil Rusinek, Katarzyna Dąbkowska, Jerzy Mazurkiewicz i Marta Niedbalec, sędziowie docenili szereg rozwiązań przestrzennych, których skala została dostosowana do dzieci, a także poparcie, jakie praca zdobyła u tej grupy użytkowników domu kultury. Uznanie zyskały także ciekawe rozwiązania funkcjonalne, w tym efektywne wykorzystanie różnic poziomów. Jako mankament pracy jurorzy wskazali jednak brak dobrze wydzielonych sal warsztatowych i niezależnej komunikacji.

kuQchEj7YQqS1jt7MmRvBWPPQpgCnMA0YYIP8lhut0lRAfk7JJRqBIQaRT6Z_wyroznienie-2.jpg

Nagrody dla zwycięskich prac ufundował Urząd Miasta i Gminy w Niepołomicach, natomiast dla koncepcji wyróżnionej – Stowarzyszenie Inicjatyw Kulturalnych INSPIRO.

Prace oceniało jury w składzie: Magda Jurek, arch. Karol Langie, arch. Marcin Mostafa, Edyta Ołdak, arch. Natalia Paszkowska, Beata Kwiecińska, Maciej Dąbrowski, Adam Twardowski, Marta Tomasiak

eVgxPgrsdUQiBbH4tNYam18DMBLwZ94tgVy03RU1CcCUBotYSFYHKGBgsykF_wyroznienie-3.jpg

Wszystkie prace konkursowe można zobaczyć tu podzielkwadrat.pl
Więcej o idei konkursu.

Fot: materiały organizatora konkursu

Podepnij swój artykuł

tagi

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera