Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt domu jednorodzinnego - dom razy trzy

 

Czas czytania: ~2 min


zqHNFpflqQy7RKnKZdZmVfSnQEmH68kgXXCPXEF8BfforHfUCYQm230eECNU_roundkickhouse-01.jpg

Le 2 Workshop, nowa autorska pracownia architektoniczna założona w 2011 roku Pabianicach przez doktorantów Politechniki Łódzkiej Jędrzeja Lewandowskiego i Liliannę Prus, ma na koncie już kilka projektów domów jednorodzinnych, które publikowane były na łamach wielu międzynarodowych magazynów i serwisów internetowych. „Dom kopnięty” – to kolejny projekt, nad którym pracują właściciele biura Le 2 Workshop.

6SBo0VkYzyCY2jKRoqvP6haaAxkQU64bz1siSSsPfYFwkmMVlNAwF7sg2Nur_roundkickhouse-03.jpg
PjCYTntEqX6juOa0IHHfrnOTMkpVzz5ZeDF2bM6HsQYqbtBFU8MII02Vq6VB_roundkickhouse-04.jpg

Dom jednorodzinny, którego nazwa jest żartobliwie interpretowana jako „hołd dla Chucka Norrisa”, powstał z myślą o czteroosobowej rodzinie. Według projektu budowla ma powstać w północnej części działki, tak, aby większość przeszklonych elewacji mogła otwierać się na najbardziej nasłonecznioną stronę południową. Aby zapewnić mieszkańcom poczucie intymności północna elewacja domu, ta najbliżej krawędzi działki, jest zamknięta, pozbawiona otworów. Ona osłania mieszkańców od świata zewnętrznego.

x7AiZTtGE1BGzfiSdsj9AzSjkTaVosAHGsx31YwVtNQ3ClgMl9zvPBI7Y6ZM_roundkickhouse-05.jpg

Projekt domu zakłada skomponowanie go według nowoczesnych zasad, ze zróżnicowaniem użytych materiałów. Willa składać się ma z trzech brył, z których jedna będzie wykonana z drewna, druga z polerowanych aluminiowych płyt Quadro-Clad, trzecia zaś ze szkła. W miejscu styku wszystkich trzech elementów składowych domu architekci przewidzieli wejście do domu. Aby zachować jak najwięcej otwartej przestrzeni użytkowej, architekci zaprojektowali tylko jedno wejście do domu, zminimalizowali też system komunikacji (schody, korytarze).

xxvU9Z3H8oy2InBpFNkqORnDLNMqWAr9ng7dIwOknc5VXKVcA1efXKS5gMHh_roundkickhouse-06.jpg
Jr4ezixAt7ok5IXSu8AAZE8oJYTJ8YsqxytkyMyP2e6HDgfCwlior304K0nL_roundkickhouse-08.jpg
7RpqOqVRQWFYCLIu5Xai1cVSrg1JvobU5Zdg0CAwUMedC7Y7FFaAIXuhOcif_roundkickhouse-09.jpg

Dzięki odseparowaniu domu od ulicy i wzroku sąsiadów jedną z trzech brył domu, mieszczącą salon wykonano prawie wyłącznie ze szkła, dzięki czemu mieszkańcy przebywając w środku mogą się cieszyć stałym widokiem na ogród. Dom ma nowoczesny i minimalistyczny charakter; proste bryły pozbawiono detalu, całą siłę jego wyrazu stanowią użyte zróżnicowane materiały i ich wzajemne relacje. Określenie „kopnięty” projekt domu zawdzięcza faktowi, że jedna z trzech głównych brył składowych jest nieco przesunięta względem dwóch pozostałych, stoi do nich ukośnie, jakby ktoś niechcący potrącił starannie ustawione klocki.

U3CTWLSGuOR5mt15cgedZYPkmZoYqwtO2waPNe3kEXjNjORTmCjyOMnitneC_roundkickhouse-11.jpg

Roundkick House / Dom kopnięty
Lokalizacja: Pabianice
Inwestor: prywatny
Projektanci: Le 2 Workshop, Jędrzej Lewandowski i Lilianna Prus
Powierzchnia domu: 281,5 m2
Projekt: 2012
Wizualizacje: le2.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera