Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kultura nie tylko dla górników

 

Czas czytania: ~3 min


MMoeW7DsYJ9IorB2snVZpE2GRYCeGlVA9SoZRpdBkFNCTXCkfDGTD0MbtXop_centrum-kultury-im-walbrzyskich-gornikow06.jpg

Konkurs na zagospodarowanie dawnego Górniczego Domu Kultury w Wałbrzychu ogłoszono w sierpniu 2012 roku. Zgłosiło się 61 zespołów, do konkursu zakwalifikowano 58. z tego grona 21 zespołów nadesłało swoje projekty. Najlepszą z nadesłanych okazała się propozycja głośnej ostatnio pracowni HS99 z Koszalina. Drugie miejsce w konkursie zajęło B2 Studio z Krakowa, a trzecie Pracownia Architektoniczna Głowacki z Wrocławia. Cała finałowa trójka została zaproszona do dalszych negocjacji, w ramach których wyłoniony zostanie zespół autorski, przygotowujący ostateczny projekt.

V49CqWQ0HkoTdMs1QOr4WiGFVKmfqqGbBsxaSDdUv8KnN0jrNUJJhkhZs5DB_centrum-kultury-im-walbrzyskich-gornikow07.jpg
iTiAo3S4x97mZim4HBsj4pa1CSfH7WQcfymKbzKhZJ76saXl8rcMRu5EryZI_centrum-kultury-im-walbrzyskich-gornikow08.jpg

– Konkurs był potwornie trudny ze względu na uwarunkowania terenu. Jednak architektura wcale nie była najważniejszym kryterium. Ważne było spięcie tkanki miasta w tym trudnym miejscu, niwelujące różnicę terenu – mówił po konkursie w lokalnej prasie członek jury, Piotr Fokczyński. Ważnym kryterium oceny było też to, czy architektura nie była krzykliwa i czy uwypuklała architekturę starego Wałbrzycha.

jiu9NRDdztksQK5JmLq0bw1fQZmKmHTS7Q4bRqgd5ITRfBFTqSBIRqMqdCZS_centrum-kultury-im-walbrzyskich-gornikow09.jpg
KdsElRHCqVk6ZRIbVTLWEbUs3X1HOskdcMlxxKTUoKKg7FKL0l10gkmNSLdA_centrum-kultury-im-walbrzyskich-gornikow10.jpg

Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników ma powstać w przebudowanym na nowe potrzeby modernistycznym gmachu Górniczego Domu Kultury, którego fasada objęta jest opieką konserwatora zabytków i musiała zostać zachowana. Zespół pracowni HS99 postawił na prostotę: nową cześć budynku skomponował z najprostszych brył, których wyraz określają gry pomiędzy płaszczyznami szklanych i litych elewacji. Zróżnicowanie wielkości poszczególnych „klocków”, z których skomponowano całość oraz kontrastowe zestawienia dużych powierzchni szklanych z murowanymi ma nadać budowli indywidualnego charakteru, a zarazem nie wyróżniać jej ze śródmiejskiej zabudowy Wałbrzycha.

jZAUYmv1EboeJFfeOFgjqiEy8PErbSwO2Xz5cL5xasN6DbhFDL8AccgclVq2_centrum-kultury-im-walbrzyskich-gornikow11.jpg
wdzAPqGUDTTyG5XlOrU7Fub8evtRPPX9mPeW8M3Ru8Nw3VJ0F6CdacQk87Zq_centrum-kultury-im-walbrzyskich-gornikow12.jpg

Rozbicie zespołu zabudowy na mniejsze, zestawione ze sobą lub komunikujące się łącznikami bryły ułatwiło też wpisanie obiektu w nierówny teren oraz w zróżnicowaną zabudowę okolicy. Pomogło też w lepszych ulokowaniu poszczególnych funkcji. W planowanym Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników swoją siedzibę będzie miała Filharmonia Sudecka, dlatego najważniejszymi przestrzeniami w nowym obiekcie będą dwie sale koncertowe. Jedna pomieści 600, druga 200 osób. Jak w każdym tego typu obiekcie sale trzeba było „wyposażyć” w wiele pomieszczeń towarzyszących, technicznych, ponadto w budynku musiały się znaleźć też przestrzenie związane z innymi rodzajami działalności kulturalnej.

gBdxhiwFSMSc0QhSEtwJ8Ly57PPFppMqWTBgrw4izCyVUTsuwMpsl6CQCyBo_centrum-kultury-im-walbrzyskich-gornikow01.jpg
xfqb1Qo4TlCiR00oWmQ5kbJHEY9M74z9QpdLaXw3RjJioFlLCc612FB7OFwb_centrum-kultury-im-walbrzyskich-gornikow02.jpg

”Główną nagrodę przyznano za bardzo dobre wpisanie całego kompleksu w otaczającą zabudowę, wytworzenie w oficynie, intrygującej i reprezentacyjnej przestrzeni publicznej, jednak zachowującej charakter i skalę miejsca. Oszczędna architektura wykorzystująca zdecydowane relacje pomiędzy pełnymi i przeźroczystymi płaszczyznami nie epatuje formą a raczej służy podkreśleniu przyjętej koncepcji urbanistycznej. Sąd konkursowy bardzo wysoko ocenił wykorzystanie ukształtowania terenu dla stworzenia walorów architektonicznych ale jednocześnie powiązania w miejscu nowego obiektu dwóch obszarów Alei Wyzwolenia i historycznego ścisłego centrum miasta” – można przeczytać w uzasadnieniu decyzji jury.

Nt0QMV83fQaAfeKIaMal3wjirjfpIQWqyKiqlcG0fqdjX6evII7KJb4VYmoy_centrum-kultury-im-walbrzyskich-gornikow03.jpg

Projekt koncepcyjny budynku Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników (dawnego Górniczego Domu Kultury)
Lokalizacja: Al. Wyzwolenia, Wałbrzych
Inwestor: Gmina Wałbrzych
Rozstrzygnięcie konkursu: styczeń 2013
Planowana realizacja: 2016
Projektanci (I nagroda): HS99
Szacowany koszt inwestycji: 100 mln zł
Ilustracje: um.walbrzych.pl, hs99.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera