Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przestrzeń publiczna po śląsku

 

Czas czytania: ~1 min


kMAlI59KEPwusQnLhpBNALZgRGGFVlA1uokU6O1cypQoTwIjtJWMZ9R0Joxp_po-slasku1.JPG

Na początku 2009 roku teren wokół Radiostacji w Gliwicach został oddany w ręce Miejskiego Zarządu Usług Komunalnych. Postanowiono zagospodarować otoczenie masztu tak, by służyło jako przestrzeń publiczna i rekreacyjna w prawdziwie śląskim charakterze.

Przed przeprowadzeniem projektu teren był nieuporządkowany, a w jego bezpośrednim sąsiedztwie znajdowały się ogródki działkowe. Projekt zakładał zagospodarowanie terenu z zachowaniem głównej osi kompozycyjnej, zgodnej z pierwotnym układem.

LFozCYsZ3pVrx30f6iIGKRs4Qg9IJuyOlZBS4537l6gKriS2PkeG4cvE40gX_po-slasku2.JPG

W ramach rewitalizacji terenu wokół Radiostacji wykonano dwie symetryczne fontanny horyzontalne, wokół których zaaranżowano miejsca do siedzenia. Wprowadzono elementy małej architektury. W donicach z drzewami rośnie m.in. klon polny. Siedziska otaczają pergole z pnączami winobluszczu. Place i alejki spacerowe wykonano są z płyt i kostek granitowych w kolorze szarym i czarnym.

Więcej na: mała architektura


Podepnij swój artykuł

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera