Dom jednorodzinny - pozornie idealna lokalizacja - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom jednorodzinny - pozornie idealna lokalizacja

 

Czas czytania: ~2 min


Projekty domów

 

OoGjtAdQfuAF2irBrBhxjlQPHnjPWH6180pxBUNslGAOJKbIT6kqP0UbHn8m_dom-karol-wawrzyniak10.jpg

Działka, jaką dysponował prywatny inwestor pozornie wydawać by się mogła idealną lokalizacją pod budowę domu jednorodzinnego. Płaski teren z jednej strony graniczy z lasem, z drugiej z jeziorem, dookoła ciągają się puste aż po horyzont tereny i pola uprawne.

KcGb8k6i9oexSTedfMHgBP7dC8VP6xStDhdDjCut2EPmSmZVoHbPZBKuZswI_dom-karol-wawrzyniak11.jpg

Jednak, po zapoznaniu się z planami miejscowymi oraz projektami, dotyczącymi tego terenu okazało się, że niedługo z bezpośrednim sąsiedztwie działki wyrosną nowe domy, jezioro od domu oddziela droga, psując widok na wodę, a plan miejscowy narzuca projektantowi kilka rozwiązań, m.in. spadzisty dach. „Dzięki swej sporej powierzchni działka wydaje się dla projektanta łatwym terenem, ale uwarunkowania sąsiedztwa sprawiają, że zadanie jest trudne” - podkreśla Karol Wawrzyniak z pracowni toprojekt.

Pierwszą decyzją, jaką podjęli architekci, było ustawienie domu pośrodku posesji. Na tyle daleko od jej granic, by zachować prywatność wobec przyszłych sąsiadów i drogi, a na tyle blisko, by podjazd nie wymagał zimą długiego odśnieżania.

I0Sbrt7eGYHYSUYXIEONRDWFW0Ow0SfbZtfOFI5MHJqLWvZRwhSS9u2y1r0L_dom-karol-wawrzyniak12.jpg

„Forma domu nie odzwierciedla wyłącznie potrzeb estetycznych czy założeń, czym dom powinien być, ale jest wynikiem uwarunkowań środowiska” - mówią projektanci. Dom rozbito na dwie, lekko względem siebie przesunięte części. Każdą wyposażono w taras, umożliwiający korzystanie ze światła dziennego oraz kontakt z rożnymi częściami ogrodu. Jedną z nich zwieńczono maksymalnie uproszczonym, jednak wymaganym przez zapisy planu miejscowego skośnym dachem.

ooFdgvwaJrSdbHJdsyvnTq88MatB9vjT7X52Zd2AaVSDFyTqGHpXkYLkHB3b_dom-karol-wawrzyniak13.jpg

Dom sprawia wrażenie masywnego i dość zamkniętego, bo został zaprojektowany tak, by chronić prywatność mieszkańców. Jest czymś w rodzaju „twierdzy” osłaniającej lokatorów przed wzrokiem sąsiadów czy przechodniów. Nie separuje ich jednak od krajobrazu” przeszklenia ulokowano w takich miejscach, by mieszkańcy mogli cieszyć się widokiem, by dopuszczały do wnętrza światło dzienne.

1U6ndhYrWXi64XdRcs5pXn9cEDOzj6AOAmJHfMSmlEc1vFsHexsUujlyccQd_dom-karol-wawrzyniak14.jpg

„To środowisko, przetłumaczone na język projektowania, tworzy formę domu i komunikat, jaki ta forma przekazuje. Forma komunikuje to, czym jest, niczego nie udając” - opisują swoją ideę architekci.

LGg0VOibJOZJDE80aLJWYB4JJii86VEzqPAcDpqCMQwr311K5GzhvKAc9UlQ_dom-karol-wawrzyniak01.jpg
Ccgs8bwabFTiU21bTCZM9j8bUQe9BFMTziMwRuwCvQ0RduwLBb912XIBYDzt_dom-karol-wawrzyniak07.jpg

Dom jednorodzinny
Lokalizacja: Roweń
Inwestor: prywatny
Projektanci: toprojekt
Strona internetowa pracowni: toprojekt.com, facebook.com/toprojektpoland, youtube.com/user/toprojektcom


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera