Plac Wolności w Kielcach będzie przebudowany - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Plac Wolności w Kielcach będzie przebudowany

 

Czas czytania: ~5 min


Plac Wolności w Kielcach zaprojektowany przez pracownię eM4 Marcina Bratańca

 

KbN5EFm2VyuRgsx13X7BgrNTUJh51ilIc7Xk1R7CN2tp6lCS4fKShtiRwqUM_em4-plac-wolnosci-konkurs-i-nagroda03.jpg

Plac Wolności w Kielcach będzie przebudowany według pomysłu pracowni eM4 Marcina Bratańca. To właśnie ta pracownia otrzymała pierwszą nagrodę w rozstrzygniętym 16 lutego 2015 roku konkursie architektonicznym. Ogłoszony przez Gminę Kielce i należący do niej Miejski Zarząd Dróg w Kielcach koordynował SARP. Celem konkursu było znalezienie najlepszej koncepcji zagospodarowania powierzchni Placu Wolności w Kielcach. Zleceniodawca miał wobec projektantów wiele oczekiwań. Zostały one sformułowane w zapisach regulaminu. Przedstawiciele gminy Kielce pisali o swoich oczekiwaniach: „Realizacja wybranej koncepcji zagospodarowania przestrzeni największego placu w mieście, w powiązaniu z planowaną budową parkingu podziemnego, będzie jednym z ostatnich, kluczowych elementów prowadzonego od lat procesu rewitalizacji zabytkowego śródmieścia Kielc - obejmującego w szczególności modernizację i rozbudowę systemu przestrzeni publicznych oraz zmianę organizacji ruchu kołowego w strefie śródmiejskiej.

UvPB7nEziAWAMIlQjjplU7FwMO1KxtEHXQmS0xXLJM28PeBpc2J20NN3YDvZ_em4-plac-wolnosci-konkurs-i-nagroda02.jpg

Planuje się uzyskanie wysokiej jakości, reprezentacyjnej przestrzeni publicznej, w której plac pełniłby główną rolę w ożywieniu wschodniej części zabytkowego śródmieścia Kielc (XIX-wieczne założenie urbanistyczne tzw. „Nowego Miasta”). W przeciwieństwie do funkcji historycznej (miejsce handlu) i obecnego sposobu użytkowania (naziemny parking dla samochodów), zamiarem jest wykorzystanie potencjału placu dla uzyskania przestrzeni o głównej użyteczności rekreacyjno - wypoczynkowej, ukształtowanej w sposób zachęcający do komfortowego przebywania w niej pieszych; spotkań, spacerów, odpoczynku, komunikacji społecznej itp. rozmaitych aktywności odpowiadającym współczesnym potrzebom użytkowników publicznej przestrzeni miejskiej”.

YwdMdbm8JeQ090sG8S1PVRUDRg5Nzc3FxAm1aVZqlbFnpHyiVFT6nqWvTlHM_em4-plac-wolnosci-konkurs-i-nagroda04.jpg

Ponadto Plac Wolności w Kielcach będzie miał służyć także aktywnościom plenerowym znajdującego się w jego pierzei Muzeum Zabawek i Zabawy, a także innym imprezom plenerowym, organizowanym przez władze miejskie. Ze względu na stojący tu pomnik Marszałka Piłsudskiego architekci musieli uwzględnić też organizację tu wydarzeń, związanych ze świętami państwowymi. Zleceniodawca dobrze zdawał sobie sprawę ze skomplikowania projektu. Pisał: „Wyzwaniem twórczym jest pogodzenie postulowanych funkcji i współczesnych potrzeb przestrzeni publicznej z zespołem wielu trudnych lokalnych uwarunkowań, wynikających przede wszystkim ze skomplikowanego ukształtowania terenu oraz konieczności zachowania walorów kulturowych przestrzeni Placu Wolności w Kielcach i jego otoczenia, będących przedmiotem ochrony konserwatorskiej”.

W0I0fSgCpH2DFAk1wSYH4jzRvZ2ZgJ1Z2e3Y5KHgQ5XaBHJOJH4hFJJfj01x_em4-plac-wolnosci-konkurs-i-nagroda05.jpg

Mimo że konkurs wydawał się trudny, chęć udziału w nim zgłosiło 48 pracowni. Ostatecznie projekty przebudowy Placu Wolności w Kielcach nadesłało 17 z nich. Jury uznało, że najlepszą propozycję nadesłała krakowska pracownia eM4, czyli Marcin Brataniec i Urszula Forczek-Brataniec. Architekci zaproponowali wybudowanie na Placu Wolności kamiennego amfiteatru – miałby nawiązywać do geologicznego bogactwa tego regionu Polski. Architekci przewidzieli także budowę 100-metrowego oczka wodnego z kładkami i pomostami w skarpie, zbiegającej ku placowi. Drugie oczko wodne planują w wyłożonej granitem płycie Placu Wolności w Kielcach.

sdf61ky2G8GvUV7bv1ulNmNOJsk0TUgWXqDOgHjlsffUy0VeYAL9e89aTCMz_pem4.jpg

Plac Wolności w Kielcach był trudny do zaprojektowania przede wszystkim dlatego, że ma spełnić wiele funkcji. Musieliśmy połączyć rekreację z ruchem, który będzie wymuszał podziemny parking czy uroczystości państwowe, które mają się odbywać na placu przy pomniku Józefa Piłsudskiego z terem przeznaczonym na zabawę dla dzieci. Aby spełnić oczekiwania mieszkańców staraliśmy się ich poznać i na przykład spędzaliśmy czas w barach i kawiarniach przy placu, obserwując i podsłuchując” - wspominał proces projektowania Marcin Brataniec.

2pMLHaWx2cKMYfQE4OvKmdSCHL9JygED713pS7tDnQS2NlPcCeeQ25fZGXBv_em4-plac-wolnosci-konkurs-i-nagroda06.jpg

Oto fragmenty uzasadnienia jury, w którym opisano powody przyznania pierwszej nagrody właśnie zespołowi z Krakowa: „Praca umiejętnie wpisuje współczesną kompozycję ukształtowania terenu Placu Wolności w Kielcach i jego wzbogaconej szaty roślinnej w historyczny kontekst krajobrazu miejskiego. Prawidłowo uwzględnia wiodące, kluczowe osie i powiązania widokowe (wewnętrzne i zewnętrzne) oraz podkreśla je, definiując południowo – zachodnią „supremację” układu zieleni nad komunikacyjno – funkcjonalną część północno – wschodnią. (…) Realizacja programu użytkowego w ramach czytelnych formalnie stref, z wykorzystaniem kierunków ciążeń komunikacyjnych, zachowuje reprezentacyjny charakter placu oraz spójność i elegancję jego przestrzeni, organizując elastyczne, atrakcyjne przedpola dla wielorakich wydarzeń i atrakcji plenerowych (…). Projekt inteligentnie nawiązuje do tożsamości geologiczno – krajobrazowej Ziemi Świętokrzyskiej poprzez ciekawe, pejzażowe kształtowanie skarp od strony wschodniej i południowej oraz sformułowane dyspozycje materiałowe i gatunkowe (…). Na wysoka ocenę zasługuje dyskretne, ale w pełni kompletne i nieagresywne rozwiązanie funkcji parkingu podziemnego - prawidłowe rozbicie komunikacyjne (osobny wjazd od strony wschodniej, wyjazd od strony zachodniej) z jednoczesnym zapewnieniem bardzo dobrego wnikania komunikacji pieszej z narożników ulic. Nieszablonowo uformowany i wkomponowany w kontekst otoczenia element klatki schodowej, windy parkingowej i czerpni. Praca dobrze osadzona w realiach ekonomicznych; zarówno w wycenie kosztów realizacji, jak i w wycenie prac projektowych”.

Laureaci konkursu otrzymali nagrodę w wysokości 30 tysięcy złotych oraz zaproszenie do opracowania projektu budowlanego. Plac Wolności w Kielcach ma być przebudowany do 2020 roku.

Źródło informacji: um.kielce.pl, kielce.sarp.org.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera