Nowy apartamentowiec od Major Architekci - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowy apartamentowiec od Major Architekci

 

Czas czytania: ~2 min


Pracownia Major Architekci zaprojektowała apartamentowiec, który miałby stanąć w samym centrum Wrocławia

 

H5Cl8gvjGqTArBapd3FpEMSc5q4AeUmueAGgn0muZxUxsAOXJMWkY2U6dKo8_major-marina-ii01.jpg

Major Architekci zaprojektowali apartamentowiec, który miałby stanąć w jednej z najbardziej prestiżowych lokalizacji Wrocławia, na niewielkiej wyspie zlokalizowanej między korytem Odry a Śluzą Mieszczańską. Wyjątkowość tego miejsca sprowadza się nie tylko do położenia w samym centrum miasta, ale i sąsiedztwa cennych zabytków i historycznej zabudowy, choćby gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego.

XYloipnfPEnxNMxoIwoBpj9KdnlnfLlvGMBoUkB8jmSqhvtCbiXkFG8kpH36_major-marina-ii02.jpg
7NAstyLSbbYssYwvzR5PVVtgpcH1gBugxYsaSv1X9wGbVcfDzga5qdDGRgj1_major-marina-ii03.jpg

Major Architekci – to pracownia, która działa przede wszystkim we Wrocławiu i jego okolicach – ma tu swoje bardzo ciekawe realizacje. Kilka miesięcy temu pisaliśmy o bardzo udanej przebudowie pochodzącej z 1940 roku hali produkcyjnej; pracownia Major Architekci jest też zaangażowana w jedną najbardziej głośnych inwestycji mieszkaniowych ostatnich lat, czyli budowę dzielnicy Nowe Żerniki.

SptBsIM9Z9qvnZKcaRRcasiucHNHJ4u7dFxTjlvwWio7fJ6zKIlkHR6KeGWe_major-marina-ii04.jpg

Major Architekci nowy apartamentowiec zaprojektowali na niewielkiej działce: jej szerokość maksymalnie wynosi 28 metrów i maleje do zera. Powoduje to trudność dla projektanta, ale jest też wielką atrakcją dla przyszłych mieszkańców: wszystkie funkcje na całej długości projektowanego budynku mają bowiem bezpośredni kontakt z wodą. Architekci zwracają uwagę na jeszcze jeden walor wyspy: stoi na niej dwustuletni dąb – zabytek przyrody z jakim rzadko można obcować w środku miasta.

s9sxzPz256HZhYiM3J6luqqzQ2JKs6Z5NuAoWPW62CuuHxcbURoU9kO8aw54_major-marina-ii05.jpg
3Bf2RDdhuiTJt7uRIHEpwWZzjt3iG6AYEMC2y1h1fqFd14x7UROY8HxGpXST_major-marina-ii06.jpg

Major Architekci zaprojektowali obiekt, składający się z dwóch części – rozbicie bryły miało stworzyć ciekawy kadr urbanistyczny, lepiej dopasować kubaturę do dostępnego terenu, a także stać się przeciwwagą dla sąsiednich, dość ciężkich brył. Ponadto taka kompozycja urbanistyczna była jednym z pierwotnych założeń projektu, wypracowanym przez pracownię Tamizo w zwycięskiej pracy konkursowej na koncepcję zagospodarowania tego terenu. Apartamentowiec – a raczej dwa budynki, mniejszy i większy, tworzące jeden kompleks - na wyspie wyposażono w podziemny parking, przestrzenie handlowo-usługowe na parterze oraz cztery kondygnacje mieszkalne. Jak piszą sami architekci, „charakterystyczną cechą układu funkcjonalnego większego budynku jest rzut oparty na literze V. Pozwolił on na wykreowanie przestronnego, reprezentacyjnego holu wejściowego z widokiem na stary dąb”.

TbpkkXoff3h1ZHPcmF6BDYxsp6fTaj4bQBlc9cylZP1fWLfBpFITxeLWxtgA_major-marina-ii07.jpg
aSaHJWV6LoYVdLY2tynGam4ym5XuSHjGmCjdfVbcvATZFZWGW2JK7IXB0dpm_major-marina-ii08.jpg

Major Architekci elewacje obu części kompleksu wykonali ze szkła, na które nałożono czarną, betonową kratę. Tak projektanci tłumaczą swój pomysł: „Jej zadaniem jest dodanie wizualnego ciężaru mocno przeszklonym obiektom, a przez to nadanie im bardziej miejskiego i eleganckiego charakteru. Ponadto zewnętrzna krata pełni funkcję konstrukcyjną, pozwalając na znaczne nadwieszenie budynku nad wodą”. Rytm pionów i poziomów na elewacjach nadał gmachom porządku i jeszcze lepiej pozwolił wpisać nowy obiekt w gęstą zabudowę centrum dużego miasta.

Marina III
Lokalizacja: Wrocław, Wyspa Pomorska
Inwestor: Topacz Investment sp. z o.o.
Projektanci: Major Architekci
Powierzchnia: 5 500 m2
Projekt: 2014
majorarchitekci.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera