Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pawilon tlenowy dla Krakowa

 

Czas czytania: ~2 min


W zmagającym się ze szkodliwym smogiem Krakowie rozstrzygnięty został konkurs na projekt koncepcyjny pawilonu, służącego chorym na raka płuc.

 

LcgpQAp9Df8c2InwHd2nycDHPAjkpqxCwrtGTxVtQtpoJbe4ANoALXcWoGWm_pawilon-tlenowy-i-nagroda2.jpg

Pawilon, który miałby służyć osobom chorym na raka płuc i ich rodzinom, ale który zarazem miałby wskazywać na problem zanieczyszczenia powietrza – takiego budynku poszukiwano za pomocą konkursu pod nazwą „The Kraków Oxygen Home”. Innymi słowy poszukiwano projektu budynku, który pełniłby określone funkcje, ale zarazem swoją formą informował o zagrożeniach, jakie dla ludzkiego zdrowia niesie zanieczyszczone powietrze.

qcRUZ5q5RdozelfVavDkhtb64h4fNpSx7IjTus5lcosDR3vVKMHUD8fwBNO5_pawilon-tlenowy-i-nagroda.jpg

I nagroda: Nima Nian i Behdad Heydari z Iranu

dyO1tsLVIojUKnGHYHvIe9IZzY0f0mt2EDGqU2v7G05QSjJ9XI00fwJnbdru_pawilon-tlenowy-i-nagroda3.jpg

I nagroda: Nima Nian i Behdad Heydari z Iranu

Pawilon tlenowy miałby stanąć w parku, otaczającym Centrum Onkologii Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Krakowie. Idea budowania niewielkich, lekkich obiektów towarzyszących większym gmachom nie jest nowa – w wolnostojących pawilonach ukrywać można różne funkcje, np. wystawiennicze, jak w słynnych pawilonach Serpentine Gallery. Każdy widział przynajmniej kilka narodowych pawilonów, budowanych podczas kolejnych wystaw światowych EXPO. Nowoczesne pawilony mogą służyć też współczesnym ludziom jako… azyle do ukrycia się przed światem.

KDaYjcn99G3u6tbrhRPuxrra5s84OX3DOZkVGv2KtPhyQ4CFj9x0G0lMFimz_pawilon-tlenowy-i-nagroda5.jpg

I nagroda: Nima Nian i Behdad Heydari z Iranu

Pawilon tlenowy dla Krakowa ma pełnić funkcję symbolu, opowiadającego o szkodliwości smogu, ale przede wszystkim ma mieścić pokoje dla pacjentów szpitala, świetlicę, bibliotekę, salę zabaw i wypoczynku. Pawilon ma uzupełniać szpitalne przestrzenie, być azylem dla chorych i ich rodzin, miejscem, w którym mogą odpocząć, spędzić czas z daleka od sal zabiegowych.

mQriMyMqeBtbqvCdDuZW7O85nZtUvSjOwOfudnZpI77r37XyeAuJtLF7Pu9g_pawilon-tlenowy-i-nagroda4.jpg

I nagroda: Nima Nian i Behdad Heydari z Iranu

Najciekawszy projekt pawilonu tlenowego dla Krakowa nadesłali na konkurs architekci z Iranu - Nima Nian i Behdad Heydari. To ten zespół otrzymał pierwszą nagrodę. Projektanci zaproponowali lekki budynek, założony na planie przypominającym chmurę. Białe, półprzejrzyste szkło, z którego wykonano elewacje pawilonu jeszcze powiększają wrażenie, że obiekt jest ulotną, eteryczną masą czystego powietrza. Te skojarzenia nie są oczywiście przypadkowe – celem architektów było skontrastowanie czystej, lekkiej konstrukcji z szarością zanieczyszczonego powietrza. Budynek wyposażono też w wewnętrzny dziedziniec, na środku którego miałoby rosnąć drzewo.

Wfgp7tP3SWeD4eEHUK9SxWrlKp5PxW2MuQBMiA87gjFepxhAYNH5YshLmHCt_pawilon-tlenowy-ii-nagroda.jpg

II nagroda: Paul Jones i Chris Brown z Wielkiej Brytanii

0vzcnKSHYeLYfIk3jEWCN7AYoXTij6PBW1IxZDHVDl6RuZBxLuOvFKylJ1to_pawilon-tlenowy-ii-nagroda2.jpg

II nagroda: Paul Jones i Chris Brown z Wielkiej Brytanii

Drugą nagrodę w konkursie na Pawilon tlenowy dla Krakowa otrzymali Paul Jones i Chris Brown z Wielkiej Brytanii. Ich pomysł był zupełnie inny: opracowali pawilon położony wzdłuż ulicy, porośnięty zielenią, wyposażony w częściowo przezroczysty dach.

SxLwA6igKHGHtVGHKoxpSUjACazkw34BJf5IcAmLQnjUoPxZ4dkTPMYE4Y4b_pawilon-tlenowy-iii-nagroda.jpg

III nagroda: Cameron Kollath z USA

rIOpOQV3chABY3qD0nJa52WuLjiaGXTW6FXCImJiKmtt0LmPLziYb5Uev5pw_pawilon-tlenowy-iii-nagroda2.jpg

III nagroda: Cameron Kollath z USA

Trzecia nagroda powędrowała do Camerona Kollatha z USA. Jak przyznali jurorzy, nagrodę przyznano mu za połączenie prostoty z… dziwacznością. Amfiladowy układ pawilonu architekt skomponował, łącząc ze sobą stalowy, arkadowy stelaż i ciąg przeszklonych pomieszczeń.

Źródło informacji: krakowoxygenhome.beebreeders.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera