Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Uzdrowisko w Uniejowie będzie rozbudowane

 

Czas czytania: ~3 min


Rozstrzygnięto konkurs na projekt koncepcji zagospodarowania terenu pierwszego w Polsce uzdrowiska geotermalnego w Uniejowie

 

hgYfAZ1nEGqv2Sl1P5zx3J82jthwT75sqP9ugVKeEtCGRQjL9CV30afJDsRa_uniejow5.jpg

Uzdrowisko w Uniejowie ma się zmienić. Zarządzający ośrodkiem inwestor Meme Tech Sp. z o.o. wraz z łódzkim oddziałem Stowarzyszenia Architektów Polskich (SARP) rozstrzygnął niedawno konkurs na przygotowanie planu zagospodarowania terenu pierwszego w Polsce uzdrowiska opartego na wodach geotermalnych. „Dla miasta i gminy to olbrzymia szansa na wyróżnienie się na mapie polskich uzdrowisk i przyciągnięcia nowych inwestorów” – mówią organizatorzy konkursu.

IQ2NlVR6jRyl2zPhFHKILYM1YHaYWqXAQNvBShPRbJmyK9piLqZocNce2g6T_uniejow6.jpg

Uzdrowisko w Uniejowie wyróżnia się na tle innych tego typu obiektów w Polsce, jednocześnie należy do bogatej sieci ośrodków, w których można podreperować swoje zdrowie, wypocząć, ale i wyleczyć zupełnie poważne dolegliwości. Wiele z polskich uzdrowisk w ostatnich latach rozpoczęło modernizację. W tym gronie warto zwrócić uwagę na planowaną przemianę Uzdrowiska Mieszko w Kamieniu Pomorskim czy wizję nowej tężni w Busku Zdroju.

Zkikhk6rifjLBGncH4kowpUey8WFpglpi1yKYrUZaOfQXsyLbhzoFpeNbrcg_uniejow7.jpg
iqjvUpX3wMXGUykEwGVhd9YC5Tvigw7GZBZ4SYEjjk2YL4bSeSYKHmgmO2IE_uniejow8.jpg

Uzdrowisko w Uniejowie dzięki wybranemu w drodze konkursu projektowi ma się stać bardziej atrakcyjne. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować koncepcję zagospodarowania terenu wraz z określeniem programu funkcjonalnego pod budowę kompleksu budynków o przeznaczeniu uzdrowiskowym, hotelowym, gastronomicznym oraz sportowo-rekreacyjnym. Teren, który przeznaczono do rozbudowy – to 5,83 hektara, położone na terenie Nadwarciańskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu, nad brzegiem zbiornika retencyjnego. Wartość inwestycji planowana jest na 100 milionów złotych, a dzięki rozbudowie uzdrowiska powstać ma 120 nowych miejsc pracy.

Z2LcOLpl6Q9SVqcT8wyqa63ayz9x6ubNV165d8cBwKeDlYGlfCOwYcKBoaNa_uniejow3.jpg

Uzdrowisko w Uniejowie powstało w 2012 roku. Teraz ma się rozbudować według wizji Mateusza Graczyka, Bartłomieja Skowronka i Mateusza Mazurowskiego. Bo to ten zespół otrzymał pierwszą nagrodę w konkursie, w którym jury oceniało dziewięć prac. „Prace, które otrzymaliśmy prezentują naprawdę dobry poziom i w każdej z nich można było znaleźć coś inspirującego. Plan stworzony przez zwycięski zespół był najbardziej kompletny, spełniał przyjęte przez nas kryteria i wyróżniał się na tle pozostałych” – mówił przy okazji rozstrzygnięcia konkursu Grzegorz Kiełpsz, prezes spółki Meme Tech. Trzy wyróżnienia równorzędne w konkursie powędrowały do zespołów w składzie: Konrad Kędzierski, Tomasz Jakubowski, Zuzanna Jarzyńska, Filip Strzelecki; Izabela Tomczak, Leszek Maksym Czaja, Małgorzata Burkot oraz do Rafała Stemporowskiego.

LFbQgsgnfsYDk4vbhHvEu86EpIYGGUtvKklwNM2t5f9gNP6qXlTD4VZFjVEa_uniejow4.jpg

Uzdrowisko w Uniejowie dzięki konkursowemu projektowi wzbogaci się m.in. o hotel, apartamentowiec i dom uzdrowiskowy. Ponadto planowana jest rozbudowa terenów sportowych – powstać ma hala sportowa, kryte korty tenisowe, a także centrum konferencyjne wraz z zapleczem gastronomicznym i hotelowym. Cały zespół ma wyrosnąć w oparciu o prosty, geometryczny plan urbanistyczny. „Geometryczna forma tężni porządkuje całość założenia. Okalająca je zabudowa tworzy zarys pierzei podkreślając geometryczny układ kompleksu uzdrowiskowego. Zabudowa w obszarze objętym opracowaniem kształtowana jest w formie budynków z dachem dwuspadowym oraz dla funkcji sportowej i handlowej - z dachem płaskim. Ogół założenia opiera się na dwóch osiach kompozycyjnych. Dłuższej, w kierunku północ-południe, spajającej wszystkie funkcje kompleksu oraz krótszej, wschód-zachód, otwierającej plac tężni na dolinę Warty i jej zielone tereny rekreacyjne. Projekt przewiduje uwzględnienie wału powodziowego nie tylko jako budowli hydrotechnicznej, ale także jako szlaku rekreacyjnego łączącego i zamykającego założenie” – można przeczytać w autorskim opisie zwycięskiego projektu.

Źródło informacji: memetech.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera