Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt - kanciasty bez przesady

 

Czas czytania: ~2 min


Urząd pracy w Warszawie

 

lGO8Wx6TzIZ1meNfekwVAYekljCusjemHAYQzvsu8i6pUsYKCSAtWfG4YT8q_uprender1.jpg
Budynek jest przeznaczony do obsługi klientów Urzędu Pracy. Główne przestrzenie użytkowe zajmować będą sale operacyjne obsługi poszukujących pracy, umieszczone na parterze, oraz sale szkoleniowe, wykładowe i egzaminacyjne usytuowane na pierwszym piętrze. Nowa klatka schodowa połączy poprzez system półpięter poziomy w starej i nowej części Urzędu. Winda po modernizacji obsługiwać będzie wszystkie poziomy rozbudowanego urzędu. Projekt przewiduje wystawienie zwartego w bryle budynku nie przekraczającego wysokości 10,50m z funkcją administracyjną i biurową. Zewnętrzne fasady budynku przewidziano jako proste ściany z warstwą zewnetrzna z gruboziarnistego torkretu betonowego barwionego, przecięte nieregularnymi pasami okien wykonanymi w technologii bezramowej – szklenie strukturalne ze szkła refleksyjnego zielonego na podkonstrukcji z profili aluminiowych. Fasady te przewiduje się ze wszystkich stron budynku. FUNKCJA W budynku przewidziano na parterze salę operacyjną obsługi klientów Urzędu Pracy dla Warszawy wraz z poczekalnią. Na piętrze rozmieszczono sale konferencyjne i szkoleniowe oraz pokoje biurowe. Największe sale mają możliwość łączenia poprzez składana ścianę akustyczną. W kondygnacji podziemnej usytuowane są pomieszczenia techniczne – serwerownia. Budynek nowy działał będzie w integralnym połaczeniu z pomieszczeniami w budynku istniejącym. DOSTOSOWANIE Fronty budynku ukształtowano wzdłuż linii możliwej zabudowy. Obiekt zajmuje tylną część działki i nie jest eksponowany w stosunku do ulicy Grochowskiej. Wysokość obiektu nawiązuje do budynku istniejącego. Ze względu na sąsiedztwo starych kamienic i przedwojennego budynku zajmowanego przez Policją zastosowano pochyłe połacie dachowe, zaś ze względu na pasmowy układ przeszkleń istniejącego budynku Urzędu także w rozbudowie zastosowano układ okien pasmowych twórczo przetworzonych w kształtach tak, aby dostosować go do warunków funkcjonowania poszczególnych pomieszczeń wewnętrznych. Ta zasada tworzenia ciągłości obiektu z otoczeniem przy współczesnym traktowaniu betonowo-szklanego detalu i współczesnej typologii całego obiektu pozwoli na wielowarstwowe pod względem znaczeń wkomponowanie obiektu w otoczenie, oraz nadanie mu indywidualnego charakteru, przy zachowaniu prostoty i proporcjonalności zwartej bryły, która stanowić będzie mediację pomiędzy bardzo zróżnicowaną architekturą okolicznej zabudowy mieszkaniowej i instytucjonalnej, współtworząc charakterystyczny nastrój otaczających przestrzeni. Zaprojektowany układ części nowej i istniejącej stworzy nowe walory kompozycyjne na ciasnej działce urzędu. Takie położenie obu budynków zapewnić ma system powiązań przestrzenno – widokowych istniejących i planowanych budynków spajając obiekty kubaturowe rozmieszczone na działce w spójny zespół przestrzenny.
0SxtbpuQMtmOD7yAazpWlkoANY3in2a3C7QYH742EOXBSOREWqNGj1636aVV_upsyt.jpg
5AmLfFqHTqm6ymwwFNJERhivSG5oclLuqQ2wOofteLImxxN8a86vaEyiFwYe_upprzekroj.jpg
u2e6gL98MSwueDdFnh7kSTqrSvxsSA83snJBKPnPGfzzDzcYurGnkFX9dNY2_upelewacja3.jpg
PROJEKT BUDOWLANY – ROZBUDOWY URZĘDU PRACY MIASTA STOŁECZNEGO WARSZAWY WARSZAWA, ul. Grochowska 171b, Działka Ew. nr 4 z obrębu 3-05-07 Projekt Are sp. z o. o., architekci – Jakub Wacławek, Grzegorz Stiasny i Wojciech Kotecki. Kubatura brutto: 2346,78 m3 część nadziemna 2303,50 m3 część podziemna 43,28 m3 Powierzchnia zabudowy 246,10 Powierzchnia całkowita: 516,54 m2 Powierzchnia użytkowa: 430,88 m2 Ilość miejsc parkingowych 17 mp

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prudential – nowe życie wieżowca
Prudential – nowe życie wieżowca

W 1931 roku powstał projekt architektoniczny pierwszego warszawskiego wieżowca – swoją siedzibę miał ...

Expo 2020 w Dubaju: pawilon brytyjski
Expo 2020 w Dubaju: pawilon brytyjski

Expo 2020 w Dubaju wzbudza wiele emocji. Arabski kraj – organizator imprezy – dokłada wszelkich star ...

Wyniki konkursu architektonicznego "Nowe życie pomiędzy estakadami"
Wyniki konkursu architektonicznego "Nowe życie pomiędzy estakadami"

Wyniki konkursu architektonicznego "Nowe życie pomiędzy estakadami" ogłoszono jesienią 2018 roku. Je ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera