Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bez ekierki

 

Czas czytania: ~2 min


Pz6BnfsdMmZGsfaayyuDJjmbxlK7Opib2cJjRMrY86SYZs7XNrH8dbucqXop_grupa5.jpg
Warszawskie osiedle Eko-Park, czyli Kameralne Rezydencje Parkowe, powstaje od 2000 r. Jego plan urbanistyczny opracowała Autorska Pracownia Architektury Kuryłowicz & Associates, a poszczególne fragmenty zabudowy zaprojektowały różne biura architektoniczne, min. Staniszkis Architect, prowadzona przez Magdalenę Staniszkis, Bulanda i Mucha Architekci, APA Kuryłowicz, KAPS Architekci i Grupa 5 – autorzy wieży mieszkalnej w rejonie ulic Chodkiewicza i Rostafińskich. Na tle dominującej w Eko-Parku estetyki neomodernistycznej zaprojektowany przez Grupę5 punktowiec wyróżnia się rzeźbiarsko ukształtowaną bryłą o wielobocznym rzucie. Dynamiczny charakter zawdzięcza odrzuceniu poetyki kąta prostego i „poszatkowaniu” elewacji na nieregularne elementy, a także ostremu, przeszklonemu wycięciu w górnej części fasady. Drapieżność form neutralizują szlachetne materiały i spokojna kolorystyka – jasna okładzina elewacji urozmaicona elementami w kolorze ciemnozielonym. Założenia autorskie: Rzutu budynku był ściśle zdeterminowany relacjami z projektowaną sąsiednią zabudową oraz warunkami nasłonecznienia i przesłaniania. Ograniczenia otaczającej zabudowy stały się bezpośrednią inspiracją do indywidualnego kształtowania bryły budynku. 8-kondygnacyjna, smukła i strzelista rzeźbiarska forma jako znak w przestrzeni, swego rodzaju „Campanilla”, miała stanąć wśród budynków o uporządkowanych kształtach i układach rzutów przymykając prześwity i otwarcia widokowe. Wolnostojący budynek uzyskał kształt zbliżony do pięciokąta, z centralnie położoną klatką schodową otoczoną indywidualnymi mieszkaniami, które zmieniają się na poszczególnych kondygnacjach. Co kilka pięter klatka schodowa rozświetlona jest nieregularnymi otworami – „łapaczami światła”, które powodują, że jej wewnętrzna przestrzeń, pomimo swojej wysokości, jest przyjazna i zaskakująca zarazem. W kompozycji elewacji przeważa swobodny układ wertykalny uzyskany za pomocą proporcji okien oraz ozdobnych kamiennych linii na całej wysokości ścian. Elewacje budynku wykonano ze szlachetnych materiałów, uzyskując ciekawe relacje pomiędzy kamieniem, piaskowcem, szkłem i zwykłym, kolorowym tynkiem. Ze szczególną dbałością zaprojektowano strefę wejścia do budynku, zaakcentowaną charakterystycznym, lekko opadającym nadwieszeniem. Element ten, będący poważnym inżyniersko – konstrukcyjnym wyzwaniem, nadał budynkowi reprezentacyjności i ma prowokować odwiedzających do spoglądania w górę. Mamy nadzieję, iż tak ukształtowany budynek będzie bardzo dobrze rozpoznawalny w przestrzeni i pozwoli identyfikować się mieszkańcom z miejscem do życia i mieszkania. Roman Dziedziejko, Andrzej Kikowski Zespół projektowy: Roman Dziedziejko, Mariusz Jasiński, Krzysztof Mycielski, Michał Leszczyński, Mikołaj Kadłubowski, Daniel Cwalina, Andrzej Kikowski, Damian Kotwicki Projekt: 2004-2007 Zdjęcia: Maciej Gruszecki
8ufkgLdxLFIppYvGauawpV3ASaPuSzKKaKfaK8H4gT5lI4Raw3ryJqHHZq8c_grupa5-1.jpg
mDYFGIj4qLai41t24dfE11C7SPkRY2hkur1WlZH6eCfeLFPZt1SMqYwmJVAn_grupa5-2.jpg
AuugWL9XpBk8tF4IAx4M4SZ9tS9fKFvX7GJEmm74Mi5bsPsL9sKKWpojd09R_grupa5-3.jpg
8BqZKkAUCgaviClEwgPJZgcaXJbO3IVwjf9fcljw6v5UMvDu9xI6Pcjysqfn_grupa5-4.jpg
pU4rAUST13rZTyTSpl6G0j9Zc57cC3JkYrOnblqmRyAtvYCd5fwuykhzUxAK_grupa5-5.jpg
swfwco600ywRwGwg0FKrjC3jPe8J7KeEKSvUgxjbQxsnM1RsRUFZrVMwB1x2_gr5elew.jpg
8bkuDYE3BCmYqHo5z9wAYwLKgAehGVpSjoDgWwQMVUv6IsRZ3KeYM23c66PK_gr5parter.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera