Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wtopiony w horyzont

 

Czas czytania: ~2 min


90NQKh8ySTk5yLVfZD1SF2uROL0tjaOL7C4pRPc7FD48CoWa6f0C2bUvgSD3_dom-w-krajobrazie-ii-fot1.jpg
W grudniu 2009 roku prezentowaliśmy zaprojektowany przez katowicką pracownię Archistudio Studniarek + Pilinkiewicz małopolski dom w krajobrazie – jeden z obiektów wyróżnionych w ubiegłorocznym konkursie „Polski cement w architekturze”.
pwofE5nTtbHtZiSUMq8Bl1llX6mTb538w3kAgSoGyubjykAeRtyIeffIYHOs_dom-w-krajobrazie-ii-fot2.jpg
Zobacz: dom w krajobrazie

Okazuje się, że budynek ma „młodszego brata”, który powstał w 2005 r. i znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie pierwszego. Idea była taka sama – wtopić dom w krajobraz, wykorzystując naturalne ukształtowanie terenu z charakterystycznym uskokiem. Podobny efekt osiągnięty został jednak przy zastosowaniu innej konstrukcji – w drugim budynku, w miejsce dominującego betonu, pojawiają się bardziej tradycyjne rozwiązania nawiązujące do lokalnego budownictwa i stosowanych w tym regionie materiałów.

Archistudio Studniarek + Pilinkiewicz

W skład siedliska wchodzą połączone ze sobą budynki: mieszkalny i gospodarczy z garażami. Aby uniknąć nadmiernego dominowania obiektów w krajobrazie oraz zachować walory otaczającej przyrody, budynki posadowiono głównie poniżej linii przełamania terenu oraz zaprojektowano tak, aby jak najbardziej harmonizowały z horyzontalnym krajobrazem. Rozciągnięta bryła budynku w minimalnym stopniu ingeruje w łagodne wzgórze, zlewa się z linią horyzontu.

Budynek stanowi kompozycja dwóch ramion, złożonych pod kątem prostym jak w literze L. Wykorzystując łagodne opadanie terenu w kierunku południowym, część gospodarcza zagłębia się w terenie, a część mieszkalna stanowi lewitujące nad terenem skrzydło – dach ograniczający w otwartym terenie przestrzeń mieszkalną. Nad terenem wypiętrza się jedynie stworzony na dachu pawilon, który podwyższa przestrzeń nad strefą dzienną, a w drugiej jego części stanowi wydzielone przeszklone studio. W budynku mieszkalnym zastosowano lekką konstrukcję dachu z belek z drewna klejonego wspartych na słupach stalowych o przekroju 100mm. Południowa ekspozycja pomieszczeń mieszkalnych w budynku, z przeszkloną drewnianą fasadą, daje możliwość korzystania z walorów widokowych jednego z wyższych punktów okolicy.

Zastosowanie niewypiętrzonych dachów, pozwalających na krycie w systemie „dachu zielonego”, podkreśla związki architektury z ziemią, istniejącą i odtworzoną przyrodą oraz krajobrazem.


Projekt: 2003
Realizacja: 2003-2005,
Powierzchnia netto: 400m2
Autorzy: ARCHISTUDIO STUDNIAREK + PILINKIEWICZ
arch. arch. Tomasz Studniarek Małgorzata Pilinkiewicz
Architektura : arch. Tomasz Studniarek, arch. Małgorzata Pilinkiewicz
Współpraca : arch. Sylwester Budzowski
Konstrukcja : mgr inż. Grzegorz Komraus
Architektura zieleni: arch. Jacek Krych
5VxV5ufyvZ3mCXpt1hibq7lKDVyPrUNvqFJiOYI8mfWRFZ7YFJr93lb0IaOt_dom-w-krajobrazie-ii-fot5.jpg
fCKTS4UMb2frVNLwPxBoW6YvvTyC3kH1rguLHd9eD0qMjE712IRGZWjuE0rR_dom-w-krajobrazie-ii-fot6.jpg
MvcAOKuLmXl1ueu2sfL8UKWClBN5N9OTBALvd5TPzbyVShWNIOXzemDlgh2l_dom-w-krajobrazie-ii-sytuacja.jpg
EOTz6Slwz6qYCMV4f1pEy7TfPPULz7hNiMmXUDxpnkpviK82Xx9ih0N6uFTE_dom-w-krajobrazie-ii-elewacja1.jpg
dob04HoAyXGHX2se5OpBAIal1A7ysARFV2By0v4CiuHOZ9CLx7woimYL6ftI_dom-w-krajobrazie-ii-elewacja2.jpg
WSnHoJYFgXcPv1n73tioxj2BTLHHWYolDQliuwydsJWJcmTTJ1NkbPyZECVn_dom-w-krajobrazie-ii-przekroj.jpg
q6qFHqti1tg00qy3Krd9EEnHsqmI8hUufiLLIMKdxNRRQ5J5uIyyHSOD8L36_dom-w-krajobrazie-ii-rzut-parter.jpg
o7mCHenuIWloM4HtelDOqsKUP6hYU0H9YeE6wI0vdIXrK6cus3kiehxJRhPb_dom-w-krajobrazie-ii-rzut-pietro.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera