Papier w kompozycji - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Papier w kompozycji

 

Czas czytania: ~3 min


H7iGmZZCGbSRu28xMzWR2jqpn0lWiz5nNXvBvmOVBAXogZ60wnYn6ck21Pdr_livraria-de-vila.jpg
Na pierwszy rzut oka intryguje niezwykła fasada budynku, którą tworzą obrotowe drzwi-regały. Otwarte przez cały dzień, ukazują przed przechodniami wnętrze wypełnione książkami od podłogi po sufit, swoim klimatem i lekkim nieładem przypominające nieco antykwariat. A kiedy już gość wejdzie do środka i da się wciągnąć w podróż między półkami, do odpoczynku z książką w ręku zachęcają go wygodne fotele, sofy i rozrzucone na podłodze poduchy. Livraria de Vila to zaprojektowana przez pracownię Isay Weinfeld Arquitecto księgarnia w São Paulo. Zadaniem architektów była renowacja i adaptacja na potrzeby sklepu dawnego, wolno stojącego budynku mieszkalnego. Isay Weinfeld Arquitecto: Livraria da Vila powstała w efekcie renowacji dwupiętrowego budynku usytuowanego na wąskiej i długiej działce w São Paulo. Pierwsza i najbardziej podstawowa interwencja polegała na zastąpieniu dawnego podziału na mniejsze pomieszczenia otwartym planem pięter. Było to niezbędne z punktu widzenia aranżacji wnętrz i odpowiedniej ekspozycji produktów, a także zapewnienia sprawnej komunikacji wewnątrz sklepu. Zastana struktura została poddana znaczącym przeróbkom konstrukcyjnym – wprowadzone zostały dodatkowe elementy wzmacniające, które umożliwiły przesunięcie filarów do zewnętrznych sekcji budynku. Dodanie poziomu użytkowego w piwnicy pozwoliło na wygospodarowanie całego piętra dla dzieci, a także dla małego audytorium, w którym mogą się odbywać wykłady i zajęcia. Jesteśmy przekonani, że w komercyjnym miejscu, jakim jest księgarnia, aranżacja wnętrz musi być rozwiązana tak, by jak najlepiej wyeksponować produkty, wspomagając ich sprzedaż. Bez wątpienia, jest na to wiele sposobów. Dla nas najważniejsze było takie zaprojektowanie przestrzeni sklepu, by zapewnić klientom korzystanie z zasobów księgarni w najwygodniejszy dla nich sposób. W przypadku Livraria da Vila komfort ten został uzyskany poprzez kompozycję wnętrz o nisko zawieszonych sufitach, łagodnym, rozproszonym świetle i z niekończącymi się regałami, które – w nieco nieuporządkowany sposób – przykrywają całe ściany aż do sufitu. W rezultacie, w którą stronę się nie spojrzy, wszędzie są książki. Stwarza to bezpretensjonalny klimat wnętrza, przypominający nieco antykwariat, a jednocześnie sprawia, że klienci łatwo mogą przeglądać zawartość regałów w poszukiwaniu książek, które ich interesują, a kiedy je znajdą, mogą je swobodnie przekartkować lub nawet czytać siedząc na wygodnych kanapach lub krzesłach rozstawionych między półkami na wszystkich piętrach. Obrotowe okno-regało-drzwi i wycięte w stropach otwory łączące wizualnie jedno piętro z drugim (również otoczone półkami z książkami), są kolejnymi elementami, które, poprzez efekt zaskoczenia, zapraszają klientów do wejścia i eksplorowania sklepu. Architekt: Isay Weinfeld Współpraca: Domingos Pascali Kieorwnik projektu: Monica Cappa Zespół projektowy: Marcelo Alvarenga / Juliana Garcia / Leandro Garcia Konkurs: wrzesień 2006 Ukończenie realizacji: kwiecień 2007 Powierzchnia: 790,00 m²
vGAZmqnoeaxDmvAJ3Qy6LVvsYb4HyRTZPv2VPVysiJBUrTm5ncRQcW0WbPhW_livraria-de-vila-2.jpg
1hU2sFxaTGfiFYnDVKhA8YHhE6DuZdFvcGihuMjcgR0AQKcbdtTDnreCqjiA_livraria-de-vila-3.jpg
4MhlrROm3ml0tqZYL46okONNa9icivLRF9TMXKSzCrLLwyXsT5qVSbgJdjtG_livraria-de-vila-4.jpg
UzU0lrt1kSVs5hgv0EQpSriQBhcCd3L8DNDZhpmmbbPc2J8moprW3skyG6Yg_livraria-de-vila-5.jpg
CQ3mpRjstPkEadaHXYZAZ1AhlstKbLWs5d4lUECU25civS9qkFXUBZfgSkrm_livraria-de-vila-6.jpg
h8bYwIuUmHcL5X3gXNn0mffZs5iMa6zSgs4rAb08oOytoEpZtzWoIfGJZCxE_livraria-de-vila-7.jpg
z7sM0pAYljGWxeCUpqk209UgwWLKzQpE06vWlyRf0C4hbI8BhnPvKaLATsTt_livraria-de-vila-basement-plan.jpg
GD95FKC7uA16dOLlHKmGYk1VbCFsdXElN840rhYHvGSjHRne759f4KOTJxfp_livraria-de-vila-ground-floor-plan.jpg
d1cAFkUdZPZldTR7aieptPitYs0mg7QxLMbaA5oQRlaLtsxC8m6VndV8halM_livraria-de-vila-longitudinal-section.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera