Jak zamieszkać nad biurem - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jak zamieszkać nad biurem

 

Czas czytania: ~2 min


JUTa38ZbWRJlnh7QgX5kQogT7BO6fbGwSA1l2Nh8RgsKKzx2ZjOAWHLK1cnK_het-zwarte-huis.jpg
Przy ulicy Lange Nieuwstraat w Utrechcie powstał lewitujący apartamentowiec. Zaprojektowany przez holenderską pracownię Bakers Architecten Het Zwarte Huis, czyli Czarny Dom, podzielony jest na dwie części: na lekkiej, całkowicie przeszklonej strefie przyziemia unosi się masywna, trzykondygnacyjna bryła zbudowana z ciemnej cegły. Zgodnie z zasadą „życie ponad pracą” w górnej części budynku znalazły się mieszkania, na dole zaś – pracownia architektoniczna. Bakers Architecten: U zbiegu Lange Nieuwstraat i Vrouwjuttenstraat w utrechckiej dzielnicy muzeów położonej w południowej części centrum miasta, przez wiele lat stała pusta działka otoczona przez historyczne budynki. Teraz wznosi się na niej Het Zwarte Huis – obiekt mieszczący sześć apartamentów, częściowo podziemny garaż oraz – na parterze – nową siedzibę naszej pracowni. Krajobraz ulicy tworzy bardzo heterogeniczna zabudowa pierzejowa z zaakcentowanymi budynkami narożnymi. Het Zwarte Huis stanowi współczesne uzupełnienie zastanej tkanki urbanistycznej, w pełni wykorzystując ciekawą lokalizację. Lange Nieuwstraat, przy której stoi, zaczyna się przy Domplein i biegnie delikatną krzywizną do Centraal Museum. Działka leży dokładnie w połowie tego łuku, w miejscu, z którego roztacza się widok na całą ulicę. Ten unikatowy punkt obserwacyjny zainspirował nas do wprowadzenia dużego okna wykuszowego. W Het Zwarte Huis pojęcie „życia ponad pracą” zostało dosłownie wyrażone poprzez umieszczenie mieszkań w solidnej, ceglanej bryle usytuowanej ponad eteryczną, przeszkloną bazą. Na wewnętrznym dziedzińcu znajduje się częściowo podziemny parking, na który można się dostać za pomocą windy parkingowej. Wspólna, spiralna klatka schodowa prowadzi na galerie biegnące wzdłuż mieszkań. Ten szeroki chodnik służy także jako zewnętrzna przestrzeń apartamentów. Het Zwarte Huis został zbudowany z 55-centymetrowej długości cegieł ‘Kolumba’. Elewacje apartamentów zwrócone w stronę Vrouwjuttenstraat są tynkowane na biało. Z tej strony część ścian została nadwieszona nad ulicą, odciążając w ten sposób podstawę budynku od funkcji konstrukcyjnych i umożliwiając całkowite przeszklenie elewacji parteru. HET ZWARTE HUIS, UTRECHT Funkcja: pracownia + 6 mieszkań Lokalizacja: Utrecht Architekci: Bakers Architecten Zespół projektowy: Jan Bakers, Martijn Boer, Erik Feenstra, Noor van de Loo, Remko Verkaar Klient:Bakers Architecten bv, Utrecht & Van Bekkum Projecten bv, Hooglanderveen structural engineering: CIHR bv, Delft Konsultacje: Campus Installatie Techniek BV, Barneveld IVL, Wijk bij Duurstede Konsultacje oświetlenia: Maikel van Burik Wykonawca: Bouwonderneming Van Bekkum Houten, Houten Powoerzchnia: 1100 m2 Realziacja: 2010 Fot: Maarten Noordijk, Frank Stahl
ITHPOGSkvngjSW3ZBXfyK4pjRYc0pw2ABJ61kLbK4tXzujbwTpferhoVlZCR_het-zwarte-huis-2.jpg
3mSSBTudkpwchqY5LJQ3Ui92IBXEC7sPIfGrbl11gyQK8u6B02rcU6LH8z1U_het-zwarte-huis-3.jpg
8ifEYGKIGNcDp0WCj4dudK0J328NcGsT3R5z68ACPJ2g6iPx9JF3URj5JoHu_het-zwarte-huis-4.jpg
jz9WIzdAcP2vyRvh9qMjnzBaSQE9zVtKP0EdZXhVBO1MjdpA2F2p3dxBNEWJ_het-zwarte-huis-6.jpg
DQjxDZrAyK7Yr4TAo7pHM6bzjSWZyHTD4xynTA38oVmzf7X6GtBptC48pInq_het-zwarte-huis-8.jpg
xCAIca2W5x42aKbgkz7qlK1E3uCUMHL819nVshyq1Ma3IZVI71m5JwHoCu2G_het-zwarte-huis-9.jpg
3zhfWISPnMV0GMBiPeRQCzgHKKWaSNZkOdqJtaxqX4eKVfHO6UXppKl8I4Q8_het-zwarte-huis-10.jpg
BRnoE8AgsmElIsO6tmiOCZzU2Tjn5Ds6jGPIYPcJLqFBfxRDw9BGczMnSJDa_het-zwarte-huis-11.jpg
ubTFxxxdEW7MBISDOw4tCs7RBPLpSe1SMNSRNpirn1HH2HWzmgFn9ZPB52Ve_het-zwarte-huis-12.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera