Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kanciasta meduza

 

Czas czytania: ~4 min


TSty2fpxRB5njlmcxiEbVgPyUqPsO0CssmAM9B0CcZEAiijWH4EvOYWq34FU_roedl-and-partner-dsc0682.jpg
Jest jednym z najlepszych budynków wzniesionych na Śląsku w ciągu ostatniego roku – w tegorocznej edycji konkursu Architektura Województwa Śląskiego otrzymał wyróżnienie w kategorii Budynek Roku. Zaprojektowany przez pracownię medusagroup obiekt biurowo-usługowy Roedl&Partner przy ul. Zygmunta Starego w Gliwicach to prosta, pozbawiona dekoracji bryła o jednolitych, ciemnografitowych elewacjach, za którymi kryją się surowe wnętrza z wyeksponowanym betonem konstrukcyjnym. Jurorzy docenili go za „konsekwentne i wyrafinowane podejście do projektu i realizacji począwszy od atrakcyjnej koncepcji na autorskich detalach kończąc”, uznając przy tym, że jest to „obiekt ważny w skali miasta, dopełniający i zamykający widokowo rewitalizowany kwartał”, a jego „rozwiązania wnętrzarskie budują klimat odmienny od stereotypowego biura.” medusagroup: Celem inwestycji była realizacja obiektu biurowego klasy A, który ma stanowić nowoczesne i funkcjonalne centrum księgowości firmy Rödl & Partner o elastycznych przestrzeniach sprzyjających komfortowej pracy biurowej. Budynek jest przyjazny dla środowiska, co przejawia się w niskim zużyciu energii, niskiej emisji zanieczyszczeń do atmosfery, zastosowaniu odpowiednich, przyjaznych środowisku materiałów budowlanych i urządzeń technicznych. Projekt budynku biurowo-usługowego był kontynuacją projektu zespołu, który zakłada budowę dwóch wielorodzinnych budynków mieszkalnych z parkingiem podziemnym pod jednym z nich oraz modernizację czterech istniejących budynków magazynowych i dwóch budynków garażowych. Ze względu na zły stan techniczny piątego budynku magazynowego, zaplanowano jego wyburzenie i budowę w jego miejscu budynku biurowo-usługowego. Istniejące ogrodzenie od strony ul. Zygmunta Starego i Kazimierza Wielkiego zostało w części zdemontowane, a teren częściowo zniwelowany, tak by nowo projektowany obiekt był bezpośrednio dostępny zarówno od strony ulicy Zygmunta Starego (wejście do gastronomii oraz biur), jak i od wewnętrznej drogi całego zespołu (główne wejście do biur). Wzdłuż południowo-wschodniej elewacji budynku zaprojektowano chodnik, który jest kontynuacją istniejącego ciągu komunikacji pieszej ulicy Zygmunta Starego. Natomiast ze względu na występującą różnicę poziomów, przy bocznych elewacjach (północno-wschodniej, południowo-zachodniej) zlokalizowano schody terenowe ograniczone murem oporowym. Planowane ciągi piesze oraz drogi wewnętrzne wykonane są z kostki brukowej. Budynek zaprojektowano jako średnio-wysoki (4 kondygnacje), o przeważającej funkcji biurowej. Na parterze, dostępnym z poziomu ulicy Zygmunta Starego, zlokalizowano niezależną gastronomię oraz serwerownię i magazyn dla pomieszczeń biurowych. Kolejne trzy poziomy zostały przeznaczone na funkcję biurową ( biura księgowości), charakteryzującą się otwartością planu i swobodą aranżacji. Na ostatniej kondygnacji dodatkowo zaprojektowano niezależną salę konferencyjną oraz taras. Na wszystkich kondygnacjach, w tym samym miejscu zaprojektowano pomieszczenia obsługujące budynek: toalety, szyb windowy z klatką schodową, pomieszczenia gospodarcze, socjalne oraz szachty instalacyjne. Wejścia do tych powtarzalnych pomieszczeń dostępne są z korytarzy zlokalizowanych wzdłuż południowo-wschodniej elewacji. Pomiędzy wejściami zaprojektowano przebicia w stropach, tak by osoby znajdujące się na korytarzu miały wgląd w inne poziomy i wrażenie ciągłej ściany od parteru aż po dach. Bryła budynku jest prosta i zaprojektowana we współczesnej stylistyce. Elewacje wykończono płytami włókno-cementowymi na stelażu aluminiowym. Nieregularne okna od ulicy Zygmunta Starego (od strony południowo-wschodniej) oraz w elewacjach bocznych zasłonięto takimi samymi płytami z perforacją. Okna od strony całego zespołu (północno-zachodniej) są znacznie większe i zasłaniane żaluzjami z tkaniny typu screen (kompozycja poliestru z PCV). Możliwa jest regulacja żaluzji zgodnie z potrzebami pracowników. Wejścia do budynku z ulicy Zygmunta Starego osłonięto prostym w formie daszkiem wykończonym płytami tak jak pozostałe płaszczyzny elewacji. Natomiast wejście od północnego-zachodu znajduje się w podcieniu. Dojścia do wejść oświetlone i ukształtowane tak, aby zapewnić wjazd osobom niepełnosprawnym na wózkach inwalidzkich. Budynek usługowo-biurowy Gliwice, ul. Zygmunta Starego Autorzy: medusagroup sp. z o.o. SP. K., architekci Przemo Łukasik, Łukasz Zagała Współpraca autorska: architekci Dominika Marek, Rafał Dziedzic, Daria Cieślak, Krzysztof Drozda Współpraca: Cegroup (wentylacja, klimatyzacja, instalacje wod-kan); Elipsa sp. z o.o. (elektryka) Konstrukcja: STATYK – Grzegorz Komraus, Piotr Dzidek, Alina Antonik, Henryk Goik, Paulina Ostrowska-Kos Generalny wykonawca: INBUD Żywiec Inwestor: LT Investment Powierzchnia terenu: 23 178 m² cały teren Powierzchnia zabudowy: 606 m² Powierzchnia użytkowa: 1947 m² Projekt: 2008 Realizacja: 2009-2010
qBfv7RjwAD3bz72ymHNv6iwvfbcdzHk4amuiaPBwK3p2LQKPMHuNZSpq68oL_roedl-and-partner-dsc0726.jpg
1FKVwisCNnFzvyPFXRM0pvYUaoMfKPFAdRGdf8J1d0v27sJd3tI3Ix1B269l_roedl-and-partner-dsc0740.jpg
093UsanLqrKgKeiMIdgLgNl9F30oIQ63YySJHhs2mm6nW25vgEmy5NFY32Fi_roedl-and-partner-dsc0745.jpg
MZorR0oQtGEe5PmDtIhgDONzJrvzt1wLGhTmi7v3HBjJNDZ2pASGmRVANLIH_roedl-and-partner-l1000811.jpg
lnX13PWyuc08OmLNBYdP42a5zB9dVenNDijXBMiomRnKnSZ5JS2ubrrPbmf5_roedl-and-partner-l1000844.jpg
iFIB3VVjuyHqIY1QfAbf9XCxLuMkH10K6X2BSuJvkyfPXhwVrva31cU7yGGA_roedlsyt.jpg
ddZ3Ldbm2kpnsgP7c12GNvG6lgwuPNLbcnW07nlY9unSTgq7PAyEu75H94uZ_roedlprzek.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

SLAS zwyciężają w konkursie w Rybniku
SLAS zwyciężają w konkursie w Rybniku

Pracownia SLAS Architekci zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie, którego celem było znalezienie najle ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera