Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pozytyw i negatyw

 

Czas czytania: ~2 min


IhbT99pU7LRjrtOD1PcVLUsbPZu6OZEBoO2bZ11qgOxCRIQ8OxfWFf60ndfM_leiria-aires-mateus-associados.jpeg
Mimo nawiązania do dwóch archetypów domu, dwuspadowego dachu oraz organizacji wnętrza wokół atrium, jego wygląd jest daleki od tradycyjnego. Syntetyczna, biała bryła o elewacjach pozbawionych okien, ale za to przebita w środku geometryczną 'pustką', przypomina raczej przeskalowany klocek niż 'prawdziwy' budynek. Na tym jednak lista jego nietypowych cech się nie kończy. Dom składa się bowiem z pozytywu i negatywu. Jedna jego część jest wypiętrzona powyżej powierzchni ziemi, druga w niej zagłębiona i ukryta przed wzrokiem. Obie łączy konsekwentna idea rozplanowania wnętrz wokół patio. Tyle, że jedno jest wycięte w bryle budynku, drugie – w ziemi.
hJG50K3eFt1RkYIi1t8JMzl6FEsyuqfZaBhI98ioZzVBDIdRMQ9ayZSJES2z_leiria-aires-mateus-associados-2.jpeg
Funkcja budynku zaprojektowanego przez architektów z lizbońskiej pracowni Manuel Aires Mateus i wzniesionego na obrzeżach portugalskiego miasta Leiria jest zupełnie zwyczajna: to dom podzielony na część prywatną z sypialniami oraz wspólną z pokojem dziennym. Pierwsza z nich umieszczona została poniżej poziomu gruntu i zorganizowana wokół centralnego patio zapewniającego dostęp światła do pokoi otwartych przez przeszklone ściany. Ten prywatny dziedziniec widoczny jest dopiero z ogrodu.
E3cfMiaNuRTxaRfaDrb4mAGedt7oj3YSa6SkDmwF8xrnTiVoiicIwpFUaPIH_leiria-aires-mateus-associados-3.jpeg
Część wspólna domu zorganizowana jest wokół atrium wyciętego w bryle budynku i wprowadzającego do niego dzienne światło. Horyzontalnie dziedziniec otwiera się na ogród i kieruje wzrok dalej – ku centrum miasta. Jak podkreślają autorzy projektu, powściągliwa skala i forma budynku jest odpowiedzią na chaotyczny kontekst, w jakim powstał, a jednocześnie nawiązuje do historycznego dziedzictwa w oddali – zamku Leiria.
tKTw85BNfRadFn9kZ2jnXP09pn85MqtPVZzBOe277A6QnCVxAMoFfXGuCiEd_leiria-aires-mateus-associados-5.jpeg
Faktycznie, w pozbawionych okien elewacjach można doszukać się odległej reminiscencji murów obronnych. Biel i niewielka skala bryły łagodzą wrażenie niedostępności, nadając budynkowi tajemniczy i nieco odrealniony wygląd. Architekci: Manuel Aires Mateu Lokalizacja: Leiria, Portugalia Współpraca: Humberto Fonseca, Luísa Sol, Tiago Santos Projekt i realizacja: 2008 – 2010 Fot: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra Źródło: baunetz.de
uHHlVJkGWJAiqmvCuVjC3xpflswrxVmbdxppWFvDzNZPDgcCBL7IDZW9eDjr_leiria-aires-mateus-associados-6.jpeg
mdfFgTAbvEPWsvdKjRB4PsBXgoFwR2rPKfkORRrLI75tf5EPXjBdOeIOQnZW_leiria-aires-mateus-associados-7.jpeg
gQJ0qV9bbBb12nxDzXMwIJBdfcpaYmWVGxqxaiPcAOd5tOOfMinYGcwFPDyA_leiria-aires-mateus-associados-8.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera