Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z książką do ludzi

 

Czas czytania: ~4 min


rpsoondQWSGFB4K6xG8zqLZz0eOppr9WCdMgKoan88X32AGYOaHf8itg9K86_biblioteka-oswiecim.jpg
Z czytelnictwem w Polsce najlepiej nie jest. Biblioteki zdecydowanie przegrywają z 'galeriami'. Niestety – tylko handlowymi. Dlatego projektując nowy budynek Miejskiej Biblioteki Publicznej w Oświęcimiu architekci z pracowni Susuł & Strama Architekci zdecydowali się na eksperyment – potraktowali bibliotekę jak galerię handlową, by w ten sposób przyciągnąć potencjalnych czytelników. Tak narodziła się idea 'Galeria Książki'. Budynek powstał w oparciu o projekt konkursowy z 2007 r. Podstawowym założeniem architektów było stworzenie obiektu funkcjonalnego i otwartego na wzór bibliotek znanych z Europy Zachodniej, a przy tym 'wychodzącego' do ludzi rozbudowanemu programowi dodatkowemu (zwłaszcza rekreacyjnemu). W Galerii Książki można więc nie tylko wypożyczać lektury czy skorzystać z czytelni i internetu, ale także usiąść w kawiarni. Do dyspozycji jest także duża sala konferencyjna na 150 osób z możliwością podziału, sale kinowe (dla 12 i 18 osób) służące nie tylko oglądaniu filmów, ale także wydarzeń sportowych, a nawet punkt zabaw (małpi gaj) dla dzieci, miejsca dla zabaw wspólnych (X-box, Play Station, cymbergaj) i gier grupowych. Koncepcja ta początkowo wzbudzała kontrowersje, ale – jak zapewniają projektanci – szybko zyskała uznanie bibliotekarzy, którzy pomogli ją dopracować i rozwinąć. Większym problemem okazały się budżet i lokalizacja obiektu. Ten pierwszy – jak zwykle w przypadku miejskich inwestycji dofinansowanych z dotacji unijnych – był ściśle określony i nieprzekraczalny. W ramach przeznaczonych na budowę 20 mln zł powstać musiał budynek o powierzchni 5 tysięcy metrów kwadratowych z parkingiem podziemnym, droga dojazdowa i ciągi piesze, dwa place, niezbędna infrastruktura techniczna i zieleń. Mało atrakcyjny kontekst urbanistyczny zaś tworzą jedenastokondygnacyjne bloki mieszkalne, obiekty handlowe i stacja paliw. W tej sytuacji, budynek biblioteki pomyślany został jako ośrodek centrotwórczy dla tej części miasta. Żeby zwiększyć zainteresowanie okolicznych mieszkańców tym, co dzieje się w bibliotece, architekci potraktowali ją jako 'element przechodni' w przestrzeni miejskiej: „Mieszkańcy dużej dzielnicy miasta będą niejednokrotnie skracać sobie drogę przechodząc z bloku, np. na plac targowy, czy przystanek autobusowy. Dzięki temu będą mogli "rzucić okiem" na wystawy organizowane w naszych galeriach i być może coś ich zmusi do zwolnienia i zainteresuje”. Z drugiej strony, w założeniu projektantów, nowy obiekt ma być 'spójnikiem' łączącym charakter istniejącej w tym rejonie zabudowy. Pod względem formalnym, gmach biblioteki jest rozwinięciem idei 'Galerii Książki': „Obiekt w kontekście lokalizacji posiada dwie eksponowane elewacje: główną (południową) zapraszającą do wnętrza dzięki otwarciu od strony podjazdu, nawiązującemu do delikatnie otwartej, stojącej na półce książki oraz północną, eksponowaną od strony głównej ulicy miejskiej, jednak w dość dużym od niej oddaleniu.”. Elewacje te pokryto okładziną z naturalnej ceramiki o podwyższonej trwałości. Pozostałe elewacje wykończone są szarym tynkiem. Poziomy układ nadaje jej charakter żaluzji. Przykrycie budynku płaskim dachem o układzie stropodachu odwróconego ma tworzyć płynne przejście pomiędzy wysokimi blokami mieszkalnymi z jednej strony a niską zabudową handlową z drugiej. Układ funkcjonalny biblioteki także nawiązuje do galerii. Na kondygnacji podziemnej znajduje się garaż dla pracowników oraz pomieszczenia techniczne i magazynowe. Na parterze mieści się główny hol połączony z holem komunikacyjno-wystawowym ulokowanym na osi obiektu (północ-południe). Przy nim znajdują się: sala konferencyjna, kawiarnia z czytelnią prasy codziennej, pokój zabaw dla dzieci, zbiory multimedialne z salkami kinowymi, sale wykładowe oraz szatnie i toalety. Wyżej mieszczą się sale księgozbiorów dla dorosłych i dzieci, czytelnie i czytelnie internetowe, sale do zajęć grupowych i stanowiska do pracy indywidualnej, sale gier i rozrywki oraz przestrzenie wystawowe i rekreacyjne. Biblioteka w całości przystosowana jest dla osób niepełnosprawnych. Hol główny i komunikacyjny doświetlone są światłem naturalnym poprzez otwarcia elewacji oraz świetlik dachowy. We wnętrzach dominują jasne kolory, beton architektoniczny i szkło. Tak dobrane materiały mają stanowić neutralne tło dla różnokolorowych książek, które wniosą "życie" do funkcjonalnych wnętrz. Miejska Biblioteka Publiczna w Oświęcimiu Lokalizacja: Oświęcim, ul. Nojego i Dąbrowskiego (Zwornik) Architekci: Susuł & Strama Architekci Zespół projektowy: arch. Krzysztof Strama (architekt prowadzący), arch. Marcin Susuł, arch. Łukasz Wójcik, arch. Anita Łukaszyk-Nagi Inwestor: miasto Oświęcim Projekt: 2007 Realizacja: 2009-2011 Powierzchnia całkowita: 5205 m2 Powierzchnia zabudowy: 1579,6 m2 Generalny wykonawca: DomBud S.A.
vJ3wiNNUu6hUehP9BqFo70wf0iF3ahynxD22cTyz0khSJvReav7LzKHt4O5s_biblioteka-oswiecim-2.jpg
VBpPnpa3mpN1CwRjx9qIWt0EFbbEgW21ehq4vlp5yLARuhjLpsbnFvnhSH4o_biblioteka-oswiecim-3.jpg
Vjos1wAYLSVUsyWql1C5DKzHbaZzoNteUUZa2ZuD6iVXKYywWA3L33yglusb_biblioteka-oswiecim-4.jpg
dVCkxWwGjQ6gt7agrW6AykP43pBWUDk7jClGh3gEPl6QpxMIklg7QI3juB4A_biblioteka-oswiecim-5.jpg
YuyHo525LXcwJz24Ynr1Mwhsl3yCulgjIE8uhrwJgl2PYeUT3YFEA1etPdyl_biblioteka-oswiecim-zagospter.jpg
ukvl54BquA5XbAV5dtvgUJn5cGmMfCpjDsKXYhV7j5DKJM3FL6GSyQ4ACtAL_biblioteka-oswiecim-parter.jpg
sTAHBo9IAsayDFnFArIqnYGJh82o14ERNX5dGuhxuS4ur0mrxz4zEMmFUr6J_biblioteka-oswiecim-6.jpg
VJbipp0s5Yj9rKVqd64UEcWL9ZUWAhGlg5IagqDJsrS3bbowGhtxrkFm19sM_biblioteka-oswiecim-7.jpg
l9zCeZcY8Ik0CCi3m45Dk9pGl6msbV2RtcsBNqw9I3eE3sVwwWldwX5Iuyrc_biblioteka-oswiecim-przekroj.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera