Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z wciągniętym brzuchem

 

Czas czytania: ~2 min


LABALTzztHXPxE2aIPQ2lzgWDCcX6CZCZztXFy4mwQXkx5p5Ky4zMsKJ2gfN_on-design-eaves.jpg
To, że w Tokio działki pod zabudowę są niewielkie jest faktem powszechnie znanym. Jeśli na dodatek działka ta położona jest na zboczu wzgórza i rosną na niej drzewa, które chciałoby się zachować, na dom nie pozostaje wiele miejsca. Nie znaczy to jednak, że architekci nie mają pola do popisu.
SSzwm829Y6Hg7V8JjpMrYOZf8JYejq6IJCq7j2MUDYRDEulzx8W73tenQIa5_on-design-eaves-2.jpg
Osamu Nishida, Takanori Ineyama i Rie Yanai z japońskiej pracowni ON Design Partners zaprojektowali 'Dom z okapami i poddaszem' – trzykondygnacyjny budynek, którego najbardziej charakterystycznym elementem jest wysoki, przeskalowany, spadzisty dach. Jego połacie sięgają niemal do ziemi, determinując kształt przestrzeni wewnętrznej. Dach pokryty jest szarym gontem, a w jego połaciach umieszczone są nieregularnie różnej wielkości okna. W efekcie budynek zyskuje nieco 'bajkowe' oblicze, przypominając dom dla lalek. Wysunięte połacie zapewniają cień w pomieszczeniach przeszklonego parteru, a także kadrują odpowiednie widoki.
LUccPk74T3VhBJYOe9ObSCjsQg8MWfYayfaPEXnFzmnOiNNEJKpElLMqRAux_on-design-eaves-3.jpg
Ulokowany na zboczu budynek zajmuje płaską część zadrzewionej działki, której całkowite wymiary to zaledwie 4,5 na 16 metrów. Architekci nie tylko zachowali wszystkie rosnące na niej drzewa, ale wręcz zintegrowali je z budynkiem, pozwalając niektórym 'przerosnąć' przez połacie dachu.
z8FvFI0J4H6y2xmnwQHuonAyZ93JU0Nq2OQfZuV20xbceWDREGVBT5e60rEm_on-design-eaves-4.jpg
Bardzo wysokie poddasze mieści główną strefę wspólną domu – kuchnię i pokój dzienny. Przez okna roztacza się z nich widok na drzewa. Połać dachu kończy się tuż nad kondygnacją parteru, która całkowicie przeszkloną ścianą otwiera się na działkę i zbocze wzgórza. Poziom środkowy zaś jest zupełnie pozbawiony okien i pełni przede wszystkim funkcje gospodarcze – znajdują się na nim garderoby i pomieszczenia techniczne. Architekci: ON Design Partners/ Osamu Nishida, Takanori Ineyama, Rie Yanai Lokalizacja: Tokio Powierzchnia działki: 182.25 m2 Powierzchnia zabudowy: 58.18 m2 Powierzchnia użytkowa domu: 84.84 m2 Realizacja: 2010 Fot: Koichi Torimura, designboom.com
dmx92cp53WMyPay5Ak3n66UDmIkE5tED0i8iT5BaEzj8IbCrdS0pb9n1PUSV_on-design-eaves-5.jpg
pNtBizMzKa1W6d2iGKcdbOkg4D63BR8wCGTZQPxeu5F0pEL91IXNWrMWBaja_on-design-eaves-6.jpg
EOmhd2nveVzrjEA4I5tgMwF17JKVzd9wdutBzxk4S9ysxcXlZy3G2hcqWFZk_on-design-eaves-7.jpg
Wk6IfT2TjJBigPNkfKsQVdxFzQoqvqUb3QElM2OSoEbYwDDdtkyzMXWEYxRw_on-design-eaves-8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera