Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wężykiem

 

Czas czytania: ~1 min


jop5iYL4VnG5OlpVgiOKqCRGRZ7NktgFQkQSgmsKpZRAOjisOEYEMHgKPhM6_mejiro-studio-smg.jpg
Na przedmieściach Tokio powstał budynek, w którego elewacjach nie ma ani jednego kąta prostego. Każda z jego czterech zewnętrznych ścian biegnie 'wężykiem', nadając bryle intrygujący charakter i determinując specyficzny układ wnętrz.
LS0ZaqQbdoC6LLD59D9gxmti3pdA5YL4bxvQqfp7XoJaknQpTPy403vfzfDI_mejiro-studio-smg-2.jpg
Trzykondygnacyjny apartamentowiec SMG powstał według projektu japońskiej pracowni Mejiro Studio. Jego falująca forma miała być przewrotną odpowiedzią na niejednolitą i dość chaotyczną scenerię tokijskiego przedmieścia. Cel został osiągnięty – budynek zdecydowanie wyróżnia się z na tym tle dynamicznym i zabawnym charakterem.
YR3699sSFY0PcoJi3wkfekLlFslVyA7WNnq1evvb1piENtLppvucwNA9IceW_mejiro-studio-smg-3.jpg
Żeby zachować wrażenie nieprzerwanej, płynnej powierzchni elewacji, duże okna i drzwi wyginają się wraz z linią ścian, a balkony i tarasy schowane zostały w obrysie bryły budynku. Wewnętrzna przestrzeń mieszkań zdeterminowana jest przez sinusoidalnie pofałdowane ściany, przez co powstało w niej wiele zaokrąglonych zakamarków i wnęk, w których umieszczono poszczególne elementy programu funkcjonalnego, takie jak łazienki czy tarasy. Dzięki zminimalizowaniu ilości ścian działowych, zastosowaniu otwartych planów oraz ograniczonej palcie prostych materiałów (przede wszystkim betonu), we wnętrzach dodatkowo wyeksponowany został 'krzywoliniowy' charakter bryły. Architekci: Mejiro Studio Powierzchnia działki: 403.75 m2 Powierzchnia użytkowa: 499.50 m2 Konstrukcja: PLUS ONE Inwestor: Okuda Kensetsu fot: Koichi Torimura, designboom.com
0v7uk32xhUdqq45isxWq7mvHE7CmrnPyssfRC2K89iQsoWKdHVHEterHADZn_mejiro-studio-smg-4.jpg
hih8mUTmA7eGlMLE7VpRknObfcMKNtPORTuU8hb1hR4Mp7TTSKcHlJ4L9Wnq_mejiro-studio-smg-5.jpg
Y1ImjliCqAe5iPItuTqrur3ofCvt2ZR4T5QwTbsupXPPRPZ6bB48SHbTXz8s_mejiro-studio-smg-6.jpg
yF84nRLRJlNpsYvOug91AHqVL7QoBwxxxOyRXo5APbHNk8296tcB8sSlaDOx_mejiro-studio-smg-7.jpg
dTRUrULae5nIpjS5hwSOHypw1Gsz7eini18CFOznqx27LUXjWefgVD1s8ETC_mejiro-studio-smg-8.jpg
orLqU8iNYZEqHbKvfjxfdtjwaxkzGdf0PdYG6T7VjoSaol7J1rsLl1mo2MJ6_mejiro-studio-smg-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera