Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bez mimetyzmu

 

Czas czytania: ~2 min


o46bzdQ9MwvF1nt20BYgb9QTLnq8wzjQEzt42pEzW3cEI6BomnUyYLgmRpgW_house-on-the-rocks-fran-silvestre-arquitectos.jpg

Architektura może harmonizować z otoczeniem nie próbując go naśladować. 'Casa en la ladera de un castillo' czyli innymi słowy 'dom na zboczu zamkowego wzgórza' w Ayora niedaleko Walencji to ciekawy przykład budynku, który z jednej strony jest mocno zakorzeniony w swoim kontekście, z drugiej – pozostaje wobec niego w zdecydowanej opozycji. Jego autorami są architekci z biura Fran Silvestre Arquitectos.

yDjIdnjZiLz1ZEH8BjvexonUwcQw78qIfoPNNnTJqduEBbuhNX2Rq3smurre_house-on-the-rocks-fran-silvestre-2.jpg
IkzhWsz9pbvcIFJIZhG3JPzCORYtqDZ02yT1eDu2jjeHZYEr7iJSXlQiACTZ_house-on-the-rocks-fran-silvestre-3.jpg

Jak wyjaśniają architekci, ten jednorodzinny dom został zaprojektowany tak, by z szacunkiem integrować się z otoczeniem, jednak nie przy użyciu mimetycznych form i materiałów, ale pozostając w zgodzie z duchem swoich czasów i odpowiadając na potrzeby współczesnych użytkowników. W efekcie powstała nowoczesna bryła, która 'wyrastając' ze wzgórza odważnie wyróżnia się na tle naturalnego otoczenia – jej geometryczna, minimalistyczna forma i rażąco białe elewacje pokryte wapienną okładziną kontrastują z 'poszarpanym' i ciemnym skalistym tłem. Pozostają także w opozycji do kontekstu kulturowego – wzgórze, na szczycie którego znajduje się zamek, przez lata obrosło domami, wśród których dominują stare zabudowania o tradycyjnych formach.

PpWkJREgLIpNzy5sNLQFHyfk12wau2fuqGAjvI0kfZdVLWnOyKQGlCKq1mWY_house-on-the-rocks-fran-silvestre-4.jpg
4PyNId1GyEjow4J1Lij408lWplgouXIL0vkxIqZeb8fWgJL8W7I0plQnInxQ_house-on-the-rocks-fran-silvestre-5.jpg

Projektując dom, architekci mieli trzy podstawowe założenia, wynikające z oczekiwań klientów: zapewnienie mieszkańcom maksimum prywatności, wnętrzom – dużej ilości światła dziennego, a przy tym zmieszczenie się w dość niewielkim budżecie.

c5gzZgL9lbfZ18D1fDNbIOA8RWLOXd3jhpj9cdOG9mBNsUy5HAcCLBgxOgOv_house-on-the-rocks-fran-silvestre-6.jpg

Żeby nie ingerować w skaliste podłoże, 'piwnica' domu została umieszczona na parterze, na pierwszym piętrze ulokowano pokoje dzieci i łazienkę, na samej górze zaś – sypialnię gospodarzy, studio otwarte na dziedziniec, kuchnię z jadalnią oraz pokój dzienny. Centralną część trzykondygnacyjnego domu zajmuje 'pustka', która pełni funkcję rdzenia komunikacyjnego i zapewnia dostęp dziennego światła do pomieszczeń, rekompensując niewielką ilość okien w elewacjach budynku.

NUIAj8UBri6TpDMixGXYpon1cJ2AinjkpENRJXvR3GNesrPahYwQdkEbVN3D_house-on-the-rocks-fran-silvestre-7.jpg
0D9i9TPULijHK8LFTR8IrqQbHr000xepV2rRzGIOJtlLVyu2Y52AwgTo0xYa_house-on-the-rocks-fran-silvestre-8.jpg

Wnętrza budynku utrzymane są w tak samo minimalistycznym i geometrycznym duchu, jak jego architektura. Podłogi pokryte zostały wapieniem, drzwi zrobiono z lakierowanej płyty MDF, a ściany – pomalowano na biało. Wpadające z zewnątrz światło odbija się od białych powierzchni, rozświetlając wnętrza i docierając do ich najdalszych zakamarków.

U0U4T2K44WhQ3xfTmRMYzZNytEgY6KM6QHlYOC62gx3cVdzJCNHRXmL9FcWK_house-on-the-rocks-fran-silvestre-9.jpg
ctlLbZyxUxdgoriP1nbITu6F3KDKMpWeKAyCbSQfrk3ekXxSoGyuwemN2jG5_house-on-the-rocks-fran-silvestre-10.jpg

Architekci: Fran Silvestre Arquitectos
Lokalizacja: Ayora, Walencja, Hiszpania
Główni projektanci: Fran Silvestre, Mª José Sáez
Zespół projektowy: Pedro Vicente López López, José Ángel Ruíz Millo, José Vicente Miguel López, Fernando Usó Martín, Javier Cardós Elena
Wnętrza: Alfaro Hofmann
Powierzchnia użytkowa: 230 m2
Realizacja: 2010

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera